torsdag 4 september 2008

Alla sätt är bra utom de dåliga

Här i Kairo är det inte alla som har tillgång till kylbilar, frysar, kylda diskar etc när de gör affärer. Då får man transportera isen på andra sätt.

På en pirra till exempel.

Det viktiga är att fisken håller sig kall och fin.

Jag erkänner, jag köpte ingen fisk där. Jag är lite för kräsmagad.

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva om i dag. Det har hänt så mycket tråkiga saker runt om i världen, jag många roliga också, men droppen blev kanske när papper om en liten pojke som har fått hjärntumör hamnade i knäet på mig. Föräldrarna undrar om de kan få hjälp i Sverige. Och det snokade jag reda på att de faktiskt kan eftersom föräldrarna kan betala för sig. Specialistklinikerna på Stockholms stora sjukhus har en Utlandssektion där de tar emot betalande patienter från andra länder. Jag hoppas att ni inte ska behöva den här informationen, men den kan vara bra att ha ifall någon råkar ut för någonting i ett land där tillräckliga medicinska resurser inte finns. Stockholm Care heter det företag som koordinerar och hjälper till.

Jag kan bara inte låta bli att tänka på alla dem som inte kan betala för sig.

22 kommentarer:

Desiree sa...

Det gäller att vara snabb om man har sin is på en pirra i den hettan. Jag hade nog också hoppat över att köpa fisk just där. Jag hoppas att det kommer att gå bra för den lille killen som har hjärntumören. Usch stackare. Hoppas det slutar lyckligt för den drabbade familjen.

Saltistjejen sa...

Hm, det är så roligt och exotiskt att se bilder från din vardag marianne!!! :-) Så annorlunda!
Isblock och fiskar på is. :-)
Ang detta med familjer och personer som inte kan få den vård de behöver är detta så sorgligt. Tyvärr förekommer ju detta inte enbart i fattiga 3e-världenländer utan även i rika västvärlden. Som här i USA t ex. Om man inte har rätt försäkring får man heller inte den vård man kanske skulle behöva. För jävligt helt enkelt. Det är det enda jag har att säga om detta!
Hoppas iallafall det går bra för den lilla pojken.
Kram!

Petra H sa...

Tja, de använder ju iaf is - i Mexico såg jag ost och annat färskt som låg rakt upp och ner i stånden, kändes inte heller så fräscht...
Hoppas att den lille pojken kan få vård i Sverige - och tack för informationen, det är ju jättebra att veta att det finns möjlighet att få hjälp i Sverige om det behövs.

Marianne sa...

Desirée: Jag hoppas också att det går bra. Det är nog inte den värsta sorten, men ändå, alltid så tråkigt när barn drabbas. Extra tråkigt på något sätt.

Saltis: Ja det är verkligen annorlunda här. Men så här hade vi det också en gång i tiden. Iskarlar som var ute på sjöarna och sågade isblock och förvarade i sågspån för att det skulle räcka hela sommaren osv. Svårt att tänka sig i dag.

Visst är det konstigt att människor i det rika väst inte får adekvat vård! Här kan man ändå förstå att det bara inte finns, men när det finns, som i US. Jag vet inte hur många insamlingar jag har sett på nätet för att små barn ska få behandlingar i US - för att försäkringsbolaget hittar en klausul så att de slipper betala! Ja, jag håller med det är för jävligt!

Kram!

Marianne sa...

Petra: Blä, så du menar att den här firren egentligen var rätt fräsch? : )

Jag hoppas också att han får hjälp och blir frisk. Som sagt inte den värsta sorten, men även en rätt snäll sort kan ju skada vävnader runt omkring. Nej, jag hoppas du aldrig behöver använda infon, men bra att ha.

Kerstin sa...

Du, där hade inte jag heller köpt fisk.
Stackars den lille gossen och stackars föräldrar. Vi får hoppas att det går bra för den lille. Men det är orättvist att barn ska drabbas av såna sjukdomar.
Ha det bra.

sus sa...

... aldrig is i drinken utomlands. Det har v ju fått lära oss. På en resa (Venszuela) såg jag "isbilen" levererade is till barerna. En kille bar isblock på axlaran och höll isen med händerna . Isen hade mao kontakt med både händer huvud (hår)... Hoppas han tvättade händerna NOGA efter toa mm.

Usch det där med familjen som vädjade om hjälp. Hur många familjer i samma situation finns det i världen? Och de som inte kan betala...

Snäll du som hjälpte dem med tips. Hoppas.

Annika sa...

Nä, och inte jag, köpt fisk där alltså. Jag är nog också lite för äckelmagad för det...
Stackars pojke med hjärntumören...och så bra att dom faktiskt kan få hjälp i sverige. Som Saltis skriver är det ju svårt här också för dom som inte har ngn sjukvårdsfärsäkring. Dom får alls inte den vård dom skulle behöva. Orättvist.
Kramar!!

trollpackan sa...

Det var ju bra att du kunde hjälpa den här pojken! Man får se det så, man kan inte hjälpa alla men bara man kan hjälpa någon så är det ju värt allt.
kramen

Marianne sa...

Njae, jag hade inte heller köpt fisken där. Det påminner mig om en gång för många år sen när våra barn var små. Vi var och handlade i en stor mataffär.Där fanns en fiskdisk med färsk fisk. Barnen tyckte det var kul att titta på alla fiskarna. Och rätt som det var blinkade en fisk med ena ögat. Det var en plattfiskt fångad på västkusten ca 30 mil härifrån. Där kan man snacka om färsk fisk :)
F.ö. hoppas jag verkligen att pojken får vård. Den svenska vården är ju trots alla klagomål bra. Med eller utan pengar. Vi blir ju inte utslängda. Eller ska inte bli i alla fall.

Kersti sa...

Så bra att du kunde hitta en möjlig hjälp åt dem. Men det är som du skriver så många som inte har resurser för att få den hjälp de behöver. Ibland kan jag blir riktigt irriterad på de föräldrar här i Sverige som blir sura för att deras barn inte får den färg på rullstol som de vill ha eller de som promt ska ha alla de nyaste hjälpmedel som finns. De vet inte hur bra de har det. Men för de mesta är det ju inte så här hemma heller familjerna är tacksamma för den vård och den hjälp de kan få. Jag jobbar med rörelsehindrade barn så hjälpmedel är en stor del av mitt arbete. Och så alla fantastiska barn förstås.

Marianne sa...

Kerstin: Ja, vi kan bara hoppas.

Sus: Jag har hört någonting om is med och utan hål, den ena ska vara gjord på mineralvatten den andra på kranvatten. Men vilken som är vilken har jag glömt. Jag brukar också hoppa över isen.

Ja, bara att hoppas.

Kram!

Annika: Vi får hoppas på Obama och att han verkligen gör någonting åt den amerikanska sjukvården så att det inte bara är tomt prat. Men han verkar inte vara sådan.

Kram!

Trollpackan: Du har så rätt, man kan bara göra det man kan och jag är inte Moder Teresa, så jag kan inte rädda hela världen. Då är det bra att man kanske kan rädda en.

Kram!

Marianne: Haha, vilken chock det måste ha varit när en av fiskarna flirtade med dem!

Visst här den svenska vården förhållandevis bra när man ser hur det kan vara i stora delar av världen! Med det inte sagt att man ska strunta i att förbättra det som går.

Kram!

Kersti: Då har du en riktig inblick hur saker och ting fungerar. Jag förstår att det måste vara ett givande arbete att hjälpa rörelsehindrade barn. Man önskar så att små barn skulle slippa alla olika plågor, men så är det ju inte här i världen och då är det fantastiskt att kunna göra det så bra som möjligt för dem. Och visst är vi bortskämda i Sverige när vi klagar på färgen på ett hjälpmedel! Tur att inte alla är sådana!

Lia sa...

Väldigt fint av dig att ta tag i detta och hjälpa familjen till rätt information. Pengar, kontakter och förmåga att finna rätt information är nog de tre sakerna som styr världen idag...och det gör även mig ledsen.

Marianne sa...

Lia: Ja, människan är ett konstigt djur. Eller är det just det, vi är mer djur än vi vill tillstå? Hoppas det går bra för pojken, jag har inte hört någonting mer.

BiRDiE sa...

Nej FY... tänk att inte kunna hjälpa sitt barn pga ekonomi? Vi har det, trots allt, himla bra här i Sverige... :/

Marianne sa...

Birdie: Ja, visst har vi det bra i Sverige trots allt. Men vi glömmer ganska ofta bort det. Med det inte sagt att man inte ska sträva efter att göra det bättre, så klart.

Lullun sa...

Usch ja, visst är det ändå hemskt att tänka på alla dessa som inte har råd. Man förstår ju att det lätt blir så ändå på något sätt; har man bara pengar så kan man allt, har man inga så får man bara lida vidare. Usch, usch. Men tack för tipset iaf. Bra att veta.

Och isen; ja det känns ju lite gammalmodigt och i sådana temperaturer måste det ju smälta ganska snabbt. Vilket jobb!

Marianne sa...

Lullun: Ja, och nu stenraset i Moqattam. Ännu fler människor som inte har möjlighet till den bästa vård som går att få. Hoppas nu att myndigheterna träder in, men jag skulle tro det när det är så internationellt känt.

Emmama. sa...

Det är så upprörande att det ska finnas ett pris på livsräddande vård! Att rika ska kunna få men inte fattiga.. I Sverie har nya regeringen skapat nån slags försäkring som är svindyr men ger snabb vård till alla - som har råd.. Jag önskar det fanns mer solidaritet i världen!

Marianne sa...

Emmama: Jag håller med! Jag fattar inte att vi ska införa ett amerikanskt system i Sverige när det så tydligt har visat sig att det amerikanska inte fungerar för alla, bara för de rikaste. Vissa saker tycker jag ska skötas av staten, sådant som vatten, sjukvård el osv och det till priser som fungerar för invånarna.

Ibland undrar man vad de tänker på.

Emmama. sa...

Vad de tänker på? Pengar och sig själva.. Trist!

Marianne sa...

Emmama: Ja, så är det. Tyvärr.