onsdag 24 september 2008

Vad ska man göra?

Carl Fredrik Reuterswärd: Non violence.
Fotot lånat från Wikimedia.

Människor undrar vad man ska göra för att stoppa framtida skolskjutningar. Jag vet precis vad man ska göra:

Man ska totalförbjuda alla privata skjutvapen. Punkt.

Jaha, men alla jägare, då? Ska inte de få ha jaktvapen? Jo, det kan de väl få ha, men varför ska de ha dem hemma? Alla jaktvapen ska lämnas in i ett härför avsett förråd som sköts av polisen, och kvitteras ut under jaktsäsong. Kostnaden ska finansieras genom att dessa jägare betalar självkostnadspris.

Jaha, men de som skjuter i skytteklubbar som hobby? Ska inte de få ha skjutvapen? De kan väl få skjuta prick på sina tavlor, men handhavandet av dessa vapen ska ske på samma sätt som för jägarna.

Blir inte det krångligt för dem? Jaha. Byt hobby då!

Okej, men alla illegala skjutvapen? Ge polisen lagstadgad rätt att vid minsta misstanke göra husrannsakan eller kroppsvisitering och beslagta vapnen. Mycket stränga böter och eller långa fängelsestraff för vapeninnehav.

Om vi kunde ta och rensa upp i det här vapenträsket kunde vi kanske minska antalet grova rån, gängskjutningar, skolskjutningar, vådaskjutningar och jag vet inte allt vad det är. För det är bara att inse: Ett skjutvapen är konstruerat för att döda, ingenting annat.

17 kommentarer:

Anne sa...

Man blir ledsen när man hör om de här dåden. Visst dessa dårar och dessa sorgliga personer finns ju alltid, samma person skulle utan vapen kunna storma och komma in med en kniv istället och göra en viss skada eller sätta eld på allting. MEN aldrig aldrig samma stora skada som med ett vapen. Ett vapen ger ju förövaren ett övertag, han kan inte övermannas av den stora församlingen och det går inte försvara sig mot ett vapen, Ett vapen ger honom all makt, dödlig makt.
Jag tycker du skriver kloka saker, jag tycker faktiskt det låter som fullt realistiska och helt nödvändiga åtgärder att ta till.
Vapentillgången och hur vapen får finnas i hemmen osv, det måste bara bli ändringar där.

Saltistjejen sa...

Å Marianne, jag håller verkligen med dig. Varför ska det finnas vapen ute bland "vanligt folk" överhuvudtaget?? Jag VET att många som jagar är otroligt noga med sina vapen och ahr dem låsta skåp enligt konstens alla regler. Men trots detta så kommer de alltför ofta på villovägar. Stjäls. Används i sammanhang de inte alls ska användas.
Det är så oerhört tragiskt med dåd som det som nu igen skedde i Finland. Men även andra mord där skjutvapen är inblandat är hemskt även om det inte handlar om "massakrer".
Att reglera det hela mer är kanske en möjlig lösning jag vet inte? Men jag önskar sååå att det skulle gå att få ner antal offer i världen. Offer för onödigt hemskt och tragiskt våld.
Kram!

Saltistjejen sa...

Å Marianne, jag håller verkligen med dig. Varför ska det finnas vapen ute bland "vanligt folk" överhuvudtaget?? Jag VET att många som jagar är otroligt noga med sina vapen och ahr dem låsta skåp enligt konstens alla regler. Men trots detta så kommer de alltför ofta på villovägar. Stjäls. Används i sammanhang de inte alls ska användas.
Det är så oerhört tragiskt med dåd som det som nu igen skedde i Finland. Men även andra mord där skjutvapen är inblandat är hemskt även om det inte handlar om "massakrer".
Att reglera det hela mer är kanske en möjlig lösning jag vet inte? Men jag önskar sååå att det skulle gå att få ner antal offer i världen. Offer för onödigt hemskt och tragiskt våld.
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Det är ju sant. Men tar de inte pistoler/gevär etc så blir det andra sorters vapen. Kombinera med fler resurser till polis och psykvården.

Marianne sa...

Anne: Precis, skjutvapnen ger en så enorm makt som andra vapen, t.ex. kniv, inte ger. Tänk bara på alla småbarn som råkar trycka av pappas pistol som de råkade hitta och dödar syskon och kompisar. Utan skjutvapen skulle en skolmassaker aldrig kunna äga rum.

Det finns liksom ingen anledning att ha ett skjutvapen i ett hem!

Saltis: Jag tror att det redan är väldigt välreglerat. Men varför ska en ung pojke på 18 år ha en skjutvapenlicens? Orimligt, helt orimligt tycker jag. Och som du säger, även om det är ansvarsfulla och noggranna personer som har vapen inlåsta efter konstens alla regler i vapenskåp, så blir det inbrott och vapnen kommer på avvägar. Jag tycker inte att det finns anledning att ha dödliga vapen i ett hem eller på sin person om man inte har för avsikt att döda. Vi måste få slut på allt våld här i världen, för våra barns skull.

Kram!

Karlavagnen: Som Anne skrev, andra vapen ger inte samma massdödlighet, inte samma totala makt. Och självklart ska mer resurser till polis och psykvård och annat förebyggande arbete i samhället. Det har jag tyckt länge. Vi måste satsa på ungdomarna om morgondagens samhälle ska bli bättre. Och det måste bli bättre!

Jenny sa...

Jag håller med dig! Och om det nu var så att folk (typ jägare etc) "måste" ha vapen så tillåt bara gevär! Ett gevär är inte direkt nånting litet man (ja för det är ju trots allt oftast män) stoppar i kalsongerna och går ut med i "the hood"... Då SYNS det ju i alla fall att man är beväpnad. Men som sagt, vad är skjutvapen egentligen bra för? Annat än för små fega stackare som tror att de får mer respekt, alternativt människor som är "up to no good"? //kram

Petra H sa...

Jag håller med dig Marianne, det krävs något drastiskt för att få bort de här alltför ofta förekommande våldsdåden. Tyvärr är det ju faktiskt så att de flesta som begår de här hemska brotten har ju kommit över sina vapen på helt lagligt sätt!!
Det är en skrämmande utveckling i världen, för några år sedan var det ju något man mest hörde talas om från USA... Men det är ju väldigt vanligt med vapen i Europa också och jag tror att det kommer att hända allt oftare även i "vår" del av världen.
Vi ska inte heller förglömma alla självmordsbombare i andra delar av världen - det är också en utveckling som är skrämmande. Egentligen samma sak men med bomber istället för vapen (för de flesta skolmassakrar etc slutar ju med att personen i fråga tar sitt liv).

Annika sa...

Jag håller med dig, fullt ut! Dina förslag är bra. Skulle önska att det gick att genomföra här i US också, men det gör det nog aldrig...

Kram!

Suzesan sa...

Det är så ledsamt det som har hänt. Jag håller med... mer resurser till polisen focuserat på att ta illegala (skjut)vapen. Straff. Belönar man brottslingar genom att inte bry sig eller straffa så lär de sig ingeting om de ens gör det nån gång. Straff och kännbart.
Vi har ju fått in så mycket vapen i Sverige nu. Jag minns för tio år sen så fick man inte ens ha en fickkniv på sig. Usch jag minns skottlossningen utanför där jag bor i somras. Så vidrigt hemskt det var. Det var ingen som dog. Men vi trodde det då... när det hände ...när de skrek. Skotten var overkliga. Ofattbart. Jag skakade hela kvällen sen. Jag minns också hur lång tid det tog innan SOSalarm svarade. Jag tänkte lägga på och ringa igen när de svarade. Min son stod beredd och ringa med mobilen.Jag skänker en tanke till alla anhöriga och mammor och pappor som förlorat sina barn. Det är så konstig känsla för det har varit så mcyket otäckt nu så man klarar inte av att ta in VIDRIGTkänslan mera. Det är bara fööör mycket. Jag slår bort reaktionskänslan på nåt konstigt vis. För det har varit för mycket!
Ha en bra kväll och ett bra inlägg.
Kram
Susanne

Marianne sa...

Jenny: Nu kom jag på ytterligare en grej och det är att VAPENFABRIKERNA blir illegala. Lätt som en plätt. Odla mat till svältande barn i stället, eller jobba som resurser på skolorna eller tillverka smycken eller vad tusan som helst. För snart säger någon någonting om "arbetstillfällen ..." (obs det sa jag med en förlöjligande och nasal/pipig röst med överläppen uppdragen över tänderna och fryn på näsan) och då får man väl vara lika innovationsrik som man tydligen kan vara när det gäller att utveckla vapen. Fasen, snart blir jag politiker.

Kram!

Petra: Just det! Det är framför allt lagliga vapen som används när vanliga oskyldiga människor drabbas. Gänguppgörelser sker med illegala vapen och om man ska vara riktigt kallsinnig så kan man säga att "den som gett sig i leken ..." men det har inte skolelever och kunder på banken.

Självmordsbomare är förfärligt och vår tids största katastrof. Men det är en så enormt komplex debatt som involverar så enormt mycket religio-politiska (heter det så?) faktorer att jag inte riktigt vill gå in på det. En katastrof i vår tid som vi också måste få bukt med, men jag tror att medlen där är oerhört komplexa och radikala och jag vet inte om jag kan tillräckligt för att ge mig in i den debatten. För jag tror inte riktigt att det funkar med "war against terrorism" utan att helt andra vägar måste beträdas. Pratar gärna om det, men i skrift får det en helt annan tyngd.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Nej, i US finns ju den jättestora rörelsen som anser att det är en mänsklig rättighet att bära skjutvapen. För mig en märklig företeelse eftersom det borde vara en mänsklig rättighet att slippa bli hotad eller till och med dödad av skjutvapen. Är det inte dessutom de ultrakonservativa och mest religiösa som står bakom den rörelsen? Var tog det kristna budskapet vägen, tro?

Kram!

Suzesan: Ja, och framför allt mer resurser att stötta barn som av olika anledningar mår dåligt. Om vi kan hjälpa barnen att må bättre försvinner också många, många samhällsproblem. I Sverige där de flesta barn faktiskt går på dagis och nästan alla i skolan borde det vara busenkelt att hitta de barnen och sätta in de resurser som krävs. Jag måste säga att när jag blir pensionär avstår jag gärna från färdtjänst och vad det kan vara om jag vet att de pengarna används för att långsiktigt skapa ett bättre samhälle genom att barnen ges den grundtrygghet och styrka som krävs för att göra dem till trygga och starka vuxna.

Kram!

Anita sa...

Ja, det är ju fruktansvärt att läsa om dessa skol skjutningar i Finland. Har läst att Finland har de slappaste lagarna vad gäller skjutvapen i Europa. Man kan få köpa vapen från 15 års ålder. Det låter ju otroligt. Jag håller med om att skjutvapen inte hör hemma i hemmen. Absolut! Och absolut inte i tonåringars händer. Man måste nog också fokusera mycket mer på varför så många unga människor känner sej så arga och isolerade idag. Sitter ensamma på sitt rum och hatar hela världen. Något är helt fel.

Marianne sa...

Anita: Visst är det märkligt att 15-åringar ska ha rätt att bära vapen! Varför? Och visst måste man ta tag i de problem ungdomar har, det är A och O för att få ett bättre samhälle i framtiden. Det finns mycket vi kunde vara utan i samhället ett år eller två för att satsa de pengarna på ungdomar i stället. Trygga och välmående barn och ungdomar ger trygga och välmående vuxna. Och tvärtom. Men någonting måste också göras akut för att stoppa olika katastrofala företeelser innan vi har hunnit få flera generationer trygga barn och ungdomar, och det är att förbjuda vapnen.

Kerstin sa...

Oj så bra tänkt och skrivet. Visst vore det bra om alla dina förslag gick i lås men jag undrar hur det skulle kunna ske i ett land som USA t ex som har så många grupper av "vapenälskare".
Det är så hemskt det som hänt så man kan knappt förstå det. Nu kan man läsa i dagens tidning att den här mördaren kände den som för ett år sen gjorde sig skyldig till en annan skolmassaker i Finland. De har skrivit till varandra på nätet "Vi gör det tillsammans och om inte jag lyckas så kommer du säkert att lyckas." Vad försiggår i människors huvuden och hur har dom blivit så skadade att dom kan mörda sina vänner? Jag förstår ingenting. Det går ju inte att låta bli att fundera över om, eller när, vi drabbas av nåt liknande i Sverige.
Tack och lov finns det inte lika mycket vapen i Sverige men det räcker med ett.
Ha det bra.
Kerstin

Marianne sa...

Kerstin: Tack! Jag tror tyvärr inte att det är en fråga "om" det kommer att ske i Sverige, utan "när". Någonting måste göras akut, och det är att ta bort alla skjutvapen. En kniv kan göra skada, men inte på långt när lika omfattande som ett skjutvapen. Sedan måste vi också ta tag i barns och ungdomars välbefinnande. Vi måste vända den här onda spiralen och skapa en god spiral.

Kram!

aussiekicki sa...

Marianne, var skriver jag under????

Marianne sa...

Kicki: Ja, du har rätt. Man kanske skulle skicka det här till någon politiker. Alla politiker. Hur gör man då?