söndag 21 september 2008

En ovanlig frukt - Custard apple

Jag vet att det är en del som är nyfikna på vad jag gjorde för fynd i affärerna i går när jag var på stan, men jag tänker hålla er på sträckbänken i den frågan ända till i morgon eftersom jag inte har hunnit fotografera grejorna i dag. I stället ska jag visa en frukt jag hittade i mataffären i fredags, en frukt jag aldrig har sett förut: Custard apple.

Custard apple

Jag blev naturligtvis tvungen att googla på frukten och vet nu att den på latin heter Annona reticulata. Det är ett subtropiskt träd som finns spridd över världen, och en släkting jag nog har sett i Sverige är Cherimoya. Men om just den här har ett namn på svenska vet jag inte. Är det någon annan som vet?

Custard apple när man har öppnat den.

Frukten är väldigt söt och fantastiskt god, men innehåller tyvärr stora kärnor så att man får suga av fruktköttet från varje kärna eller passera det på något sätt. Och nyttig ska den vara också - fullspäckad med proteiner, vitaminer, mineraler och fibrer.

Aha, nu läser jag att man ska lägga fruktköttet i en mixer och köra bara 2 sekunder så separeras det goda från kärnorna. Det får jag prova. Och så kan man göra allt möjligt med frukten: glass, desserter, kakfyllningar ... Jag kanske återkommer med recept. Är det någon annan som har provat den här frukten?

Kan också berätta att jag har ett jättelikt myggbett (?) på låret. Det är 16 cm långt och 11 cm brett. I mitten, vid själva bettet, är det mörklila och sedan är det illrött i ungefär en fingerlängd och sedan bara svullet. Inte kan man gå runt och klia på det heller, för det sitter lite illa till. Enklare när det sitter på utsidan av låret mer ner mot knäet men det här har satt sig på motsatt håll, om man säger så.

20 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

nejmen! en sân frukt har jag smakat här i israel;massor av kärnor men himmelskt god!

Marianne sa...

Chekchouka: Hej! Välkommen hit! Har du en blogg i Israel? Vad spännande, jag ska genast komma och titta in hos dig!

Jag lyckades till slut separera kärnorna med sked och durkslag. Lite pilligt men som du säger, himmelskt gott! Mixer funkade inte alls. Hur gjorde du?

Marianne sa...

Stackare -ja, inte kan man gå och klia sig var som helst inte :o) Det måste ha varit en jättemygga. Hoppas det går över snart. Kanske det hjälper att smeta på lite av frukten du köpte. Den verkar vara rena vitaminkicken.

KARLAVAGNEN sa...

Stackare! Xylocain salva på svenska apoteket tar bort smärtan. Som ett tips om nååågon ska till Sverige eller så?!

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Ja antingen det eller något annat slags djur. Jag äter Telfast (antihistamin) och smetar på cortison.

Karlavagnen: Ska höra om de har Xylocain på apoteket här! Det borde finnas, för det mesta finns ju.

Laura sa...

Jovisst fick han lite pengar, men bara 2,50 YTL, för mer hade vi inte! :D Förra gången som han ringde på så ville han inte ens ta emot pengar av Ahmet då han såg att Ahmet är en student. :)

Suzesan sa...

Det är ju nästan som granatäpplena. Goda... goda men man får suga på kärnorna för att få ätit upp det godaste. Har aldrig sett frukten men vacker var den. Den påminner om en ananas nästan i utseende. Tack för dina bilder. Imorgon ska jag få se de andra bilderna jipiii.

Hahaha det hade väl varit en "syn för gudarna" om du kommit och gått i stan där du bor med jacka vantar och mössa*fniss* Myggbetttet verkar besvärligt. Var försiktig så du inte får blodförgifning av det ..när det har den färgen. Håll det rent i värmen. Jag brukar också få så stora och blåa konstiga. Hmm är du säker på att det inte är en av myrorna. Jag fick myrbett i Spanien av små små myror. De blev som blåröda bölder och kliade. Jag frågade och då sa en av killarna på hotellet att det var myrbett.
Sov gott
Kram
Susanne

Petra H sa...

Usch, det låter inte bra med ett sådant stort myggbett - kanske det är ett myrbett som Susanne skrev, eller något annat?? OM det inte blir bättre snart får du ju uppsöka läkare.
Intressant äpple-frukt du har fått tag på. Själv har jag fått några lokala frukter som vi ska testa ikväll - ska fotografera och be om namnet igen, kommer aldrig ihåg ord / namn om jag inte ser det skrivet!!
Kram

Kerstin sa...

Vilken rolig frukt. Har varken sett eller hört talas om den förut. Men det måste vara kul att hitta nya frukter att testa. Tvivlar på att vi får se nån sån frukt i disken på ICA. ;)

Marianne sa...

Laura: 2.50 YTL är inte fy skam från en student och hans fru! Han får säkert mer. Jag brukade ge 20 varje gång de ringde på, och det var säkert lite det med. Men vi uppskattade å andra sidan inte riktigt att bli väckta vid den tiden varje morgon : ) Han får säkert in en bra slant totalt sett. Det är en kul tradition i alla fall.

Suzesan: Tack själv! Ja, som granatäpple. Skulle skriva det men fick inte fatt i just det namnet! Granatäpplen kör man i alla fall i mixer, det har jag gjort, för att få juicen. Supernyttigt och gott. Däremot gillar jag inte riktigt granatäppelkärnor i sallader och på efterrätter, för det blir så jobbigt att äta och spotta hela tiden, hur modernt det än är : D

Visst kan det vara ett myrbett. Eller spindelbett eller något annat bett. Vet inte. Det ser i alla fall inte infekterat ut.

Kram!

Petra: Jo, det kan vara ett bett från nästan vad som helst. Utom orm. För det borde jag ju ha märkt : ) Men nu efter två dagar på Telfast verkar det vända i alla fall.

Du borde kunna hitta några liknande frukter hos dig, de finns bland annat i Sydamerika. Ska i alla fall bli kul att se dina frukter! Jag är likadan med namn. Men det här var ju ganska enkelt i alla fall med tankeknep för att komma ihåg. Vaniljsåsäpple ...

Kram!

Kerstin: Vem vet, de kanske ligger där en vacker dag, rakt framför dig på Ica! Svenskar tycker ju om att prova nytt, och om en tv-kock får tag i någonting nytt brukar de gärna vilja stajla med det och sedan sprider det sig. Se bara till att den får mogna ordentligt innan du smakar, den ska vara så mjuk att den liksom delar sig lätt när du "drar" isär den.

Svensk chekchouka sa...

marianne, ska jag vara ärlig ât jag och spottade, asg. Jag smakade frukten när jag och maken var och tittade pâ hus här i Israel, karln som sâlde huset vi aldrig köpte ville att vi skulle smaka i trädgârden sâ den enda utvägen var att spotta ut kärnorna sâ chickt som möjligt...

Marianne sa...

Chekchouka: Oj, ni höll alltså på att få ett sånt träd i trädgården! Här har vi "bara" dadlar i trädgården. Haha, ja jag körde också spotta-metoden när jag först smakade på den, men då var jag ensam i köket så jag behövde inte vara så chic : D

Desiree sa...

Låter både gott och spännande. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin provat denna. Måste hålla utkik efter den för jag skulle gärna testa den. Hur växer den? På träd eller?

Marianne sa...

Desirée: Den är jättegod, men den måste vara väl mogen. Och jo, den växer på träd. När jag hade lyckats få ur alla kärnor (med matsked, jag liksom tryckte saften genom en sil och så separerade kärnorna så det blev kött också) serverade jag den över mangoglass som jag hade kvar. Men jag tror den är godare på någonting som inte har lika mycket egen smak. Läste någonstans att den är god på yoghurt, det tror jag på. Och andra så neutrala saker. Jo, choklad också, en mörk chokladkaka. Det blir nog gott. Nu drunknade den lite i mangon. Mums, det måste jag prova. Hoppas de har fler när jag handlar nästa gång.

Annika sa...

har aldrig sett den frukten förr...så annorlunda. Spännande.
Men vad är det för myggbett du har fått då? Låter ju grymt!! Är det verkligen en "vanlig" mygga som bitit dig? Gulp...

Marianne sa...

Annika: Om du ser den frukten så testa! Den är jättegod. Lite banan och vanilj och äpple blandat.

Vet inte vad det är för konstigt bett, men det kan vara att det har varit lite färre mygg när det har varit som hetast så att jag har blivit avvand. Just det! Måste ta min antihistamin. Det kan vara vilket konstigt djur som helst, men jag tror i alla fall att jag överlever : )

Ninni sa...

Pinha heter den här hos mig i Brasilien. Jag kunde inte heller motstå den, fruktälskare som jag är. Dessutom fin som fotoobjekt:-) Men lite för söt i smaken för mig. Men kanske till andra användningsområden än att bara äta rakt av.Men här är det en vanlig frukt.
Såklart du får länka till mig!! Det är ju bara trevligt;-)
Kram Ninni

Marianne sa...

Ninni: Tänkte väl att den finns hos dig, där måste finnas de mest ovanliga frukter. Jag kom på att den säkert är god till en chokladkaka gjord på mörk, fin choklad. Om man gör en riktigt saftig och chokladig kaka och har har den här som topping. Hoppas att den finns kvar i affären när jag kommer dit nästa gång så ska jag prova det.

Kram!

Lullun sa...

Nej men usch vilket bett! Men frukten var ju spännande. Har sett den tror jag, men aldrig testat och deffinitivt aldrig hört något namn på den. Men nu, efter att ha läst om den hoss dig ska jag nog köpa mig en om jag skulle trilla över den igen (chanserna för att det händer här i Grönland är dock troligtvis noll ;-) ).

Marianne sa...

Lullun: Med hjälp av antihistamin och cortison är nu bettet en skugga blott. Bokstavligen, för det syns fortfarande en skugga.

Läste någonstans att folk kallade frukten "custardäpple" på svenska, men det var ju fånigt. "Vaniljäpple" i så fall. Tror jag döper den till det : )

Bara för det kommer du bergis att hitta den i mataffären en vacker dag när du letar makaroner : D