söndag 28 september 2008

Femfemma

Nu tycker jag att det är dags för en av listorna jag har varit runt och hittat hos olika bloggare. Den här hittade jag hos Emma i Aberdeen.

5 platser där jag har bott:
Stockholm – där är jag född, närmare bestämt i Vällingby där jag bodde de första tre åren av mitt liv. Sedan flyttade vi till Lilla Essingen, så det var där jag växte upp och tänker på som platsen för min barndom.
Helsingborg – där bodde jag i sjutton år. Helsingborg är en stor liten stad med alla härliga badstränder, bra krogar, härliga människor av alla de sorter, bra klädaffärer, bra mataffärer och en fantastisk vy över sundet till Danmark och Kronborgs slott.
Sofia – Bulgariens huvudstad. Där var riktigt fattigt och trasigt när vi kom, men under de år vi bodde där började staden blomstra och allt blev bättre och bättre. Det allra bästa var när servicepersonal plötsligt började le. Från att affärsbiträdena hade sett ut som ”å nej, nu kommer en kund och stör” till att le välkomnande var ett stort och viktigt steg.
Istanbul – inte huvudstad i Turkiet, men den största och viktigaste staden. Och ack så vacker! Där lämnade jag mitt hjärta bland folkmyllret, minareterna och Bosporens glittrande vatten.
Kairo – här bor jag nu. Staden vid Nilens stränder med det väldiga Sahara runt knuten. Här är varmt, men inte bara i luften, utan även i människornas hjärtan.

5 jobb jag har haft:
Bartender var rätt skoj att ha som extraknäck. Det var samtidigt som filmen Cocktail gick med Tompan Cruise. Och jodå, jag blev en fena på att flippa upp isbitarna i glasen och eftersom modedrinken just då var B52 var den stora sporten att hälla upp den drinken utan att använda baksidan av en sked – och hälla dryckerna i fel ordning men så att de ändå lade sig rätt.
• Ska bli sjuksyster jaag, trallalalaa – ja, det blev jag och antar att jag är det fortfarande, men jag måste säga att det bara är på papperet i dag för det var cirka 25 år sedan jag satte foten på en avdelning, så jag kan ingenting längre.
Medicinsk skadereglerare på försäkringsbolag – heter det så på svenska? Det har jag varit i två länder: USA och Turkiet. På engelska heter det i alla fall claims approver. Då ska man se om farbror doktorn har tagit betalt för vettiga saker i samband med aktuell diagnos och betala honom för det han har gjort. Om patienten har brutit lillfingret godkänner man alltså inte röntgen av stortån, för att uttrycka saken enkelt. Aningen trist rutinjobb.
Sekreterare har jag också varit minsann. På läkemedelsföretaget Ferring som låg i Malmö. Där var jag sekreterare åt ett antal forskningsavdelningar, grundforskning kemi, farmaci, farmakologi. Och kemiproduktionen också förresten. Och faktiskt bibliotekarie också tills jag fick dem att inse att det vore smart med en riktig sådan om man har ett stort forskningsbibliotek. Hihi, det jobbet fick jag fastän jag sa ”nej, skriva maskin kan jag inte, men jag kan lära mig.” Det är faktiskt den arbetsplats där jag har trivts allra, allra bäst, där jag hade de bästa cheferna i världen och arbetskamrater som fortfarande gör mig varm i hjärtat.
Klinisk prövningsledare. På ett stort internationellt läkemedelsföretag var det. Det man gör då är i princip att hjälpa läkarna och sjuksköterskorna ute i landet att följa alla lagar, regler och förordningar samt studieupplägget så att all insamlad data i studien blir jämförbar. Det man studerar är nya läkemedel som ännu inte är godkända för försäljning men som har kommit så långt att de provas på stora (obs frivilliga och väl informerade) grupper av patienter med den aktuella sjukdomen, vanligtvis över hela Europa.

5 saker i min handväska:
Plånbok som själv tillverkar nya pengar, så fort jag tar upp en tusenlapp ur den växer det genast fram en ny. Inte.
Cerat. Jag blir alltid väldigt torr om läpparna och om jag inte har ett cerat tillgängligt dygnet runt blir jag tokig.
Handkräm. Samma där. Händerna blir som fnöske och får jag inte lite handkräm då kan jag inte ta i någonting för då ryser jag.
Nazar boncuğu – det är turkiska och det är en sån där sten i blått med ett öga i mitten som vänder bort det onda ögat. Det har bara blivit så att jag har en i varje handväska. Ibland får man en sådan när man är och handlar i Turkiet, och så åker den ner i handväskan och blir liggande. De får ligga kvar, man vet aldrig vilken nytta de gör.
Penna. Man vet aldrig vad man behöver skriva upp.

5 saker i min frys:
Det vet ni redan, så jag tänker i stället tala om vad jag har på mitt skrivbord:
Kameran – alltid redo.
• En flaska vatten – alltid törstig.
• Arton miljoner små lappar med anteckningar om vad jag ska göra – alltid glömsk.
• Två högar med böcker som jag har läst och som jag ska skriva om i bloggen så att jag delar med mig av lite lästips – alltid för mycket annat att göra.
• En katt – alltid gosig.

Sista gällde fem saker man har i sin bil men jag har ingen bil så väljer att lista
5 saker jag gillar att göra en ledig dag:
Hihi, jag är egentligen alltid ledig : D men vi kan väl säga när Maken är ledig:
Åka ut och undersöka någon plats eller affär eller liknande där vi aldrig har varit tidigare.
Slöa tillsammans.
• Bjuda hem goda vänner på middag, gärna grill i trädgården.
Få honom att laga mat – inte det lättaste.
Prata om allt mellan himmel och jord.

Jag vill utmana: Alla och envar som har lust!

11 kommentarer:

sus (som skrattar fortfarande) sa...

Alltså... hjärtat stannade en stund...
Läste 5 saker i frysen ...(och "hoppade lixom över mellansnacket där du berättade om skrivbordet)
OK för att ha kameran i frysen...(hm...???eller?) vatten kan man ju ha i frysen och tina i mikron?? PostItLappar har iaf Sus överallt vilket torde inkluderar även frysen... och förallandel en bok eller två i frysen, varför inte ?

MEN EN GOSIG KATT I FRYSEN???

Det var här jag fick skrämselhicka och hjärtfnurp (skratt)

Men gisses vilken massa flashiga jobb du haft/har du översätter ju! Helt impad är jag!
(och fundrade själv på "syrra" ett tag på hedenhös tid,men blev beteendevetare istället, vilket jag aldrig i livet tänker praktisera *skratt*)

Sedan fick jag absolut lust att byta din plånbok mot alla mina handkrämer och cerat (försvarets hudsalva, går det bra?) men sedan såg jag att vi antagligen har ungefär samma typ av plånbok. Suck.

Men det var kul att "träffa" både Marianne och hennes Darling idag!

Lev väl!
kramisar!

Matildas fikarum sa...

Jag läste också "kamera i frysen" och ville skrika NEEEJ! Inte skrämmas så där!

Marianne sa...

Sus: Hehehe, nä, katter ska vara varma och gosiga men jag har dem inte i ugnen eller mikron heller : )

Är syrra ett flashigt jobb? : D Jag sökte jobb som invägare av lastbilar en gång, men det fick jag inte för de tyckte inte att det passade sig med en liten tjej. Och så har jag varit servitris på Operakällaren, men bara i två dagar sedan fick jag sluta för jag hade lagt servetterna på fel sida eller någonting liknande : D

Kram!

Matilda: Hahaha, riktigt så disträ är jag inte, även om det är på gränsen. När jag letar efter någonting som jag har lagt på ett bra ställe för att det inte ska komma bort tittar jag iofs alltid i frysen också ...

Annika sa...

Kul lista!!!
Nog förstod jag att det låg ngt medicinskt i din bakgrund.
Och ja, kameran måste alltid var redo!
Kanske tar jag efter listan en dag, men det har varit väl mkt listor hos mig på sistone så jag kanske coolar ett tag :-)
Kram!!

aussiekicki sa...

Hahaha, jag läste också katten i frysen!!!
Kul lista och kul att veta att vi även är systrar du och jag!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Ah vad roligt att få läsa din lista Marianne! Känns som om jag fått ytterligare några pusselbitar och lärt känna dig lite bättre! :-)
Och att ha en katt på skrivbordet är ju bara såååå mysigt. Önskar ibland att Lipton kunde vara här på mitt skrivbord på jobbet också!
Kram!!!

Petra H sa...

Kul att lära känna dig lite bättre Marianne! Men har du bott i USA eller du jobbade bara för ett företag som var baserat i USA?
Säger som Annika, jag har också misstänkt att du hade någonslags medicinsk bakgrund - du verkar väldigt kunnig i det området trots att du inte jobbat som sjuksköterska på flera år.

Marianne sa...

Annika: Hade inte du den här listan också? Jag kanske blandar ihop, för som du säger har det varit rätt mycket listor på sistone.

Kram!

Syster Kicki: "Alla coola katter", är det den låten ni tänker på allihop? Hahaha, nä jag kan nog vara elak ibland, men inte så elak att jag stoppar in dem i frysen : )

Kram!

Saltis: Visst är det mysigt att ha de där små lurviga och kurrande sakerna runt sig! Om de bara inte hade hårat ner så förtvivlat. Min förra laptop brakade samman och vi trodde det var virus. Det var KATTHÅR!

Kram!

Petra: Jag bodde Upstate NY ett par år i mitten av 80-talet. Och då jobbade jag på Met Life som hade gruppförsäkringen för alla New York states anställda. Jag kan ingenting om sjukvård i dag. Men jag kan kanske lite lättare ta reda på saker och ting.

Kram!

Lullun sa...

Spännande läsning, kort och gott. Och rolig! :-)

Marianne sa...

Lullun: Tack : )

Anna, Fair and True sa...

Lät som du haft flera intressanta jobb! Saknar du att jobba? Jag är också helt beroende av lypsyl! Och och av handkräm också fast inte lika mycket.