tisdag 30 september 2008

Eid Mabruk

Boganvilla.

Det är en boganvilla. Ingen vann tävlingen.

Dagen började med att vi bestämde oss för att ha en riktig slödag. Läsa bloggar, skriva blogg, sy gardiner, laga god mat och bara inte göra någonting i största allmänhet. Det blev inte riktigt så.

Först kom Maken på att vi måste till banken för sedan stänger de för resten av veckan. Och i dag skulle de stänga redan klockan ett. Järnet iväg. På Dandy Mall dit vi vanligtvis går var det redan stängt. Så vi åkte till Hyper One och där var det öppet men ni kan ju tänka er vilken kö det var. Nå, som alla köer gick även den här sakta men säkert framåt och det blev vår tur. Sedan åkte vi hem för att slöa resten av dagen.

Väl hemkomna ringde de från tygaffären och sa att våra gardiner var färdiga. De skulle ha öppet till halv fyra, sedan vara stängda till och med måndag*. Jaha, det blev järnet iväg till Mohandiseen och hämta gardiner. Passade samtidigt på att beställa sängöverkast till gästrummet i källaren. Sedan åkte vi hem. Men på hemvägen kom vi på att affärerna förmodligen skulle hålla stängt de också fram till måndag, eller i alla fall de närmsta dagarna och mjölken var slut, grönsakerna var slut ... 

Järnet iväg till HyperOne IGEN. Och då hamnade vi mitt i värsta Eid-shoppingen. Jo, för nu börjar den största högtiden i den muslimska världen, slutet på fastemånaden Ramadan. I Sverige och Turkiet började Eid al-Fitr eller Şeker Bayram redan i dag, men här börjar det i morgon och sista fastedagen är i dag. Så i dag var ALLA tvungna att handla inför festandet som börjar i morgon och varar i dagarna tre. Julhandeln är en barnlek i jämförelse kan jag tala om. Två slagsmål utbröt i kön till kassorna (ingen blev skadad) och det var allmän kalabalik med folk som försökte tränga sig före och två köer som visade sig gå till en kassa osv. Enda sättet att klara av en sådan situation är att vara lugn och glad och tycka att allt är jättekul. Annars är det bättre att åka hem och suga på ramarna. Jag lovar.

I kön pratade jag lite med en kvinna som var helt täckt, dvs hon hade bara en smal öppning för ögonen, i övrigt var hela hennes kropp och ansikte täckt av svart. Jag vet inte hur jag ska förklara det här, men jag fick faktiskt en känsla av att jag visste hur hon såg ut. Trots att jag bara såg hennes ögon. Hon pratade utmärkt engelska.

I morgon ska vi ha den där slöa slapparedagen!

Till alla som har fastat: Eid Mabruk eller İyi Bayramlar!

Till alla judar: Gott nytt år! har jag fått för mig att man firar i den judiska världen. Stämmer det?

Till alla som inte firar någon större högtid: Ha en skön tisdagskväll! Själv ska jag fålla gardiner!


*Lördag är ledig dag som vanligt, söndag är klämdag och måndag är Arméns dag och då kan man ju inte ha öppet.

19 kommentarer:

Marianne sa...

Boganvilla - Jasså, är det så de ser ut i Kairo, det hade jag ingen aaaaning om. Och din slappardag lät minst sagt hysterisk. Hualigen. Värre än den värsta arbetsdag jag har. Fy ! Hoppas nu ni kan ta igen lite slappartid medans alla runt omkring festar loss efter Ramadan.
Kram från Marianne i Sverige

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Ser de inte ut så överallt? Ja, det har varit en hysterisk dag. Vi korkade upp en flaska italienskt vin till middagen, och nu är jag så trött att jag knappt kan stava! Jag som hade tänkt fålla gardiner. Det får kanske vänta i alla fall.

Kram!

Desiree sa...

Låter jätteskönt med en slö slapp dag. Det kan ni behöva efter dagens stress. Jag fortsätter att kika in och läsa här under veckan även om jag kanske inte alltid har tid att lämna en hälsning. Ha det bra och njuta av morgondagen.

Petra H sa...

Japp, det är Rosh Hashanah idag, dvs judiska nyåret - Miri skrev om det på sin blogg idag (våra brittisk-amerikanska vänner på PRs västkust).
Låter som en jobbig men till slut effektiv dag! Själv gick jag ÄNTLIGEN till posten för att posta ELVA brev och köpa TIO extra frimärken (för att slippa gå till posten så ofta)... tror du jag hade med mig plånboken... NIX!! Grrr, så jag svettades alldeles i onödan - det var ju därför jag inte hade gått dit innan!
Kram

Saltistjejen sa...

Ja hrä märks det att det är judiskt nyår! Det är ju många judar här i NYC och amn ser de ortodoxa judarna på staden "uppklädda" med vita strumpor. :-)
Och jag jobbar ju på ett judiskt universitet så här är det mesta "vanliga jobben" lediga. Typ kontoret och även kafeterian.
Men det märks såklart inte på labben. Där jobbar folk som vanlgit. Många är ju inte troende judar heller. Och inom science så brukar det nästan alltid jobba folk dygnet och året runt oavsett vad som firas...
Skönt att ni inte blev indragna i slagsmålet eller råkade ut för ngt annat. Och du vad lustigt att du kunde "se" hu kvinnan såg ut. Men ibland har fok sådan utstrålning eller så har de sådana röster att man liksom kan föreställa sig hur de ser ut trots att man inte ser dem.
Ha en jätteskön kväll och imorgon - slapparedag!
kram!

Emmama. sa...

Jättevacker blomma! Hoppas din dag imorgon blir skönt slapp som du hoppats på! Hoppas du fått mitt mail också! Ha en bra kväll! :)

Bert sa...

Jaha - Där gick man på en nit. Hade det varit den vanliga BoUganvillafärgen på högbladen hade jag nog tagit det. Men du förde oss alla bakom ljuset.

Kersti sa...

Jag känner det lite hotfullt med kvinnor som är helt täckta. kanske för att jag inte kan läsa av dem. Men jag har bara stött på några få och aldrig talat med dem. Om man gör det kanske känslan förändras.

Annika sa...

Skönt med en riktigt slö o slapp dag. DET behöver man ibland. Absolut!

Kram fr Reston där det just nu råder tornadovarning!!

Svensk chekchouka sa...

Japp, vi firar nyâr med honung och frukt!
kram

Svensk chekchouka sa...

Japp, vi firar nyâr med honung och frukt!
kram

sus sa...

Ett tag funderade jag på att konvertera till Islam, inte pga någon överdiven religiös övertygelse utan på det praktiska med slöja och till och med heltäckande. Min islamska arbetskamrat tyckte jag var "knäpp" (hon har inte slöja och är arg på slöjor och heltäckande)Men hon höll med mig när jag berättade om de praktiska fördelarna!

Nada problem en dålig hårdag eller vad-ska-jag-ta-på-mig-idag-då, kunna slänga ett svart sjok över sig och ha sunkiga mysoverallen under. Hallelulja!

Men sedan har jag insett det opraktiska att cykla med för mycket tyg som fladdrar runt benen (ännu mer halelulja när kjolen fastnade i cykelkedjan i en nedförsbacke... eller kanske mer MamaMia...)

Men vad trevligt ni får nu när ni kan fira helg!

Kramen!

Jenny sa...

Vilken dag! Skönt dock att ni hann till alla ställen ni skulle. Det finns inget värre än att stressa nånstans -för att sedan inte hinna. Foto på gardinerna kommer :-)? Nyfiken, nyfiken. //kram

Fritt ur hjärtat sa...

Inte ens jag hade tagit att det var bouganvilla, vad är det du hittat?
Jo, du ser rtt, jag är tillbaks. visserlien bara fläckvis och kasnke rätt sällsynt ett tag, men jag är tillbaks. Tack för all din suport!!!

sus sa...

Onsdagsreceptet????
Här fick vi äte pizza (visserligen hemgjord men ändå) i brist på onsdagsmenyn från Kairo.

Ha de gott!

aurorabuddha sa...

Nu var jag och tittade *nara* pa en boganvilla (se vad du har satt igang!) - och ta mig 17, dom ser ut som pa din bild. Jag hade aldrig kunnat gissa ratt, fast jag har boganvillas pa valdigt nara hall...

Hoppas ni haft en harlig slapparedag!

Marianne sa...

Desirée: Ja, det var lite hektiskt här innan helgen. Men nu är det lugnt och vi får lite gjort här hemma som har legat på is ett tag. Det är så skönt. Efter tredje flytten och inrättandet av ett nytt hem tappade vi andan ett tag, men nu har vi fått tillbaks den.

Ha en jätteskön vecka med dina kompisar!!!

Petra: Så bra att jag lyckades komma ihåg Rosh Hashanah (även om jag glömde namnet) för jag önskar verkligen att vi kunde börja bygga broar mellan människorna och rasera murarna!

Jag är precis likadan med pappersbrev! Jag kan skriva dem så fina och brukade till och med rita små teckningar för att illustrera och lägga dem i kuvert. Ofta hamnade de till och med i handväskan. Men sedan kunde det ta EVIGHETER innan jag lyckades skaffa frimärken och när jag väl hade skaffat frimärken tog det ytterligare en evighet innan de hamnade på lådan! Mitt nya sätt när det är ett viktigt brev (i Sverige) som måste postas så lägger jag det PÅ väskan och sedan måste jag hålla det i handen ända tills det är skickat. Annars glömmer jag! Märkligt det där.

Kram!

Saltis: Ja, NYC är ju en riktig smältdegel av människor med olika traditioner så där märker man ju av det mesta vilket är roligt. Jag funderar på hur man firar det judiska nyåret, ska gå in till Chekchouka och se, hon kanske har berättat om det.

Haha, nä labbfolk jobbar ju inte som vanliga människor. Innan du fick Ella att mata var du ju fullt upptagen av att mata celler : D

Vet du en annan märklig sak med de kvinnor som är helt täckta från topp till tå, det är att barnen alltid hittar rätt mamma blad dessa grupper av kvinnor som ser likadana ut! Det hade varit roligt att lära känna en sådan kvinna, få veta mer vad som rör sig i hennes tankar och känslor.

Kram!

Emma: Jo, det blev en skön dag och i dag ska vi fortsätta pyssla här hemma. Tvättmaskinen är redan igång och Klas har börjat pyssla med lite sånt som jag inte "kan" : )

Kram!

Bert: Jag är mäkta stolt över att jag lyckades överlista just DIG! Vi har vita, rosa och gula boganvillor i krukor här som jag hoppas ska bilda en tät blomstrande matta över det tråkiga staketet. Måste bara skaffa mer näring till dem, har inte hittat det. Hihi, du stavar fortfarande fel även fast du tar med u:et : D Det ska vara något i och något e och vad det är också : )

Kersti: Visst är det någonting hotfullt över att inte kunna se den man möter! Det var första gången jag har talat med en heltäckt kvinna, även om jag har mött deras blickar flera gånger tidigare. Men som sagt aldrig tidigare talat med någon. Och det var det som gjorde att det blev en så märklig upplevelse. Tänk att det finns kvinnor som frivilligt väljer att ta på sig sådant! Även etniska svenskar i Sverige som konverterar, även om det är få.

Annika: Tornadovarning! Fy, ni tar väl ordentligt hand om er och ni har väl skaffat en sådan där alarmradio som Desirée skrev om????????? Om inte MÅSTE ni det!

Kram!

Chekchouka: Hoppas att du har berättat lite om hur man firar. Ska in till dig och se så snart jag hinner. Och hur säger man gott nytt år? Jag får nöja mig med att säga det på svenska: Gott nytt år!

Sus: Hahahahaha, då hade du fått döpa om dig till Kråk-Sus! Ett tag i slutet av 70-talet var det ett turbanmode som grasserade i Sverige. Det var också rätt praktiskt för de där hårdagarna - speciellt med tanke på att mitt hår alltid har dåliga dagar, tunt som om jag fortfarande var liten bebis. I övrigt håller jag med din kompis, jag är oftast också arg på de där heltäckande sakerna som är till för att karlarna är så svaga i köttet att deras balans hotas om de ser kvinnor och så får VI lida för det! Mest sur blir jag (mer i Turkiet än här för här är allt annorlunda) när man ser de där kvinnorna komma gående på stan med maken mitt under fredagsbönen - ska de inte vara i moskén och be då om de nu är så himmelens religiösa?

Kram!

Jenny: Jo, det får bli ett hemma-hos-reportage sedan när gardinerna är på plats och överkasten har kommit osv. Men det lär dröja ett tag, alla ska ju tvättas för att krympa det de ska och sedan fållas. För hand för maskiner och jag ...

Kram!

Simone: Det är samma bild, den första är bara uppförstorad och beskuren. Det är en av dem som växer i våra krukor vid ingången till huset.

Jag är så GLAD för att du är tillbaks och att du sakta men säkert börjar må bättre och bättre!

STORA KRAMAR!

Sus: Sorry ... (slokar med huvudet och tittar bedjande med hundögon).

Aurora: Det är så roligt med det här makro-objektivet, man ser saker man aldrig har sett förut!

nilo sa...

Hello, I wish I could understand. But a translater would be nice...

Marianne sa...

Nilo: Merhaba! Wish you could understand Swedish, but maybe Google translator will do it? I wish my Turkish was good enough to read your blog as well. You have the cutest boy on earth, though!