torsdag 11 september 2008

En tripp till djuraffären

Våra katter - Stina, Tjorvan och Skrållan - äter naturligtvis inte vilken mat som helst. När det gäller torrfoder ska det vara den dyra sorten som bara finns att köpa hos speciella djuraffärer och hos veterinärer. När det gäller burkmat ska det helst vara Pussi från Sverige. Snappy Tom är också okej eftersom det är hela stora fina fiskbitar i den. Och så kan de tänka sig att variera det med Whiskas och Friskies ibland.

Torrfodret tog slut i morse, så vad gör man inte som samvetsgrann matte? Jag tog i alla fall kameran med mig, men det är inte lätt att plåta allt intressant man ser genom bilfönstret. Lyckades i alla fall få några halvdana bilder: 

Öknen gör sig ständigt påmind, var man än befinner sig i stan.
Här har man sopat upp drivor från motorvägen.

Djuraffären.

Vi åkte till den djuraffär so ligger på ön El-Gezhira mitt i Nilen. Det finns en lite närmare, i stadsdelen Mohandiseen, men det är lite enklare ändå att ta sig till den här. Här kan man nog nästan säga att jag är stammis. Och som ett litet bevis på att människor är väldigt ärliga här i landet kan jag berätta att jag nästan aldrig tittar på hur mycket växel jag får tillbaka (tala inte om det för Maken, han blir jättesur då). Det brukar alltid vara rätt. Det var det tydligen inte i dag, för ägaren sa plötsligt när jag stod och pratade med den lilla hunden: "Hur mycket fick ni tillbaka?" Jag tog upp pengarna, och det visade sig fattas en hundralapp. Så då fick jag den också.

Låter märkligt när det fattas en hundralapp, men det har kommit ut en ny valör på sedlarna, i alla fall har jag aldrig sett dem förut, och det är 200-lappar.

Ville inte bli fotograferad.

De har alltid en eller ett par hundar som springer runt och pratar med folk i den här djuraffären. I dag var det en ... bulldogg? Det är inte en boxer, det kan det inte vara, för den här damen var inte så stor som en boxer, men vuxen och såg ut som om hon antingen hade en kull valpar nu, eller hade haft en förfärlig massa kullar tidigare. Usch vad jag är dålig på hundraser!

Gatubild. Under 26:e juli-korridoren.

För att lätta på trafiken i den här oerhört biltäta staden (och värre blir det för varje dag) har man byggt genomfartsleder över gatunivå på en del ställen. Tvärs över ön El-Gezhira genom stadsdelen Zamalek går alltså en viadukt vilket inte ser så roligt ut. Jag skulle tro att det är roligare än att ha alla de bilarna åkande på gatan under i alla fall, det är ofta trafikstockning ändå. Jag läste någonstans att de som har lägenheter vid den här gatan kunde se ända bort till pyramiderna innan trafikleden byggdes och smoggen blev som den är i dag. Jag vet inte om det stämmer.

Inte lätt att plåta från bilfönstret som sagt. Ovanpå de här gröna säckarna ligger 
i alla fall en man (och sover?). Man anar sulan på hans ena sandal samt hans bakdel.

Mot trafiken. Vår infart är alldeles bakom lyktstolpen.

Alla de större - ja även många mindre - vägar och gator jag har sett har som ett litet staket av cement i mitten som delar av de olika färdriktningarna. Förmodligen ganska klokt. Man kan alltså inte göra vänstersvängar för att komma till den avfart man vill som vi är vana vid i Sverige. I stället måste man åka till nästa u-svängsställe och sedan åka tillbaka. Det kan bli ganska långa extraresor, särskilt om det är trafikstockning. Vi har ett ställe där man kan göra en u-sväng bara tio meter från infarten till vårt område. Tio meter för tidigt. Tio meter som betyder att man måste åka i cirka 5-6 km för att vända och sedan 5-6 km tillbaka för att komma hem till oss, om man kommer från stan och har åkt ringvägen. Lösningen på problemet är att polisen som vaktar det här u-svängsstället är bussig och stoppar trafiken för att släppa över oss. Sedan åker vi våra tio meter MOT trafiken fram till vår inkörsport. Inte riktigt så farligt som det låter, för det är ett litet utrymme bredvid själva vägen där man kan knö in sig.

24 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Puh, vilken tuuur blev lite rädd där mot slutet.

Royal Canin och Hill's, Whiskas och Friskies och en massa annat finns här. Så det är bara att flytta hit! Var så goda! ;-)

Marianne sa...

Karlavagnen: Här finns bara den kungliga kaninen. Hills finns inte av någon anledning. Så det låter ju bra att allt finns på plats när vi kommer : )

Jenny sa...

Nu är jag nyfken; Kör du runt själv i den där läskiga trafiken? Undrar då en som inte har problem med tiofiliga motorvägar i Texas, men som får hjärtattacker av tanken på att köra där det är trångt och intensivt, typ i Frankrike, på Manhattan etc :-/.//Kram

Marianne sa...

Jenny: Hahaha, nej, som tur är. Tänk om jag hade försökt köra i den här trafiken, samtidigt som jag försökte fotografera! Nej, jag får låna en chaufför från kontoret när det finns någon ledig. Klas kör däremot. Men så har han betydligt bättre lokalsinne än vad jag har och han körde i Istanbul. Där behövde jag aldrig köra eftersom den kommunala trafiken funkade så bra och det var svårt med parkeringsplatser. Så jag har blivit lite ringrostig, dessutom. I Bulgarien körde jag däremot, där köpte vi en begagnad bil till mig. På Manhattan har jag faktiskt kört, men det var i min glada ungdom. I dag vete tusan om jag skulle våga.

Kanske ska tillägga att kommunala medel finns här i stan, plus minibussar och taxi, men alltså, hur ska man uttrycka saken, "fordonen är kanske inte av senaste årsmodellen och dessutom är det lite trångt". Ingenting för fegisar som jag det heller. : )

Kram!

Matildas fikarum sa...

Jättekul att få se hur det ser ut runt omking där du bor. Det är oftast sådana här "vanliga" bilder som man gillar allra bäst. I alla fall jag. Saxat ur vardagen.

Saltistjejen sa...

Å vad roligt med dina bilder! Så exotiskt det ser ut med sanden!! Ja tänk att öknen verkligen syns i staden på detta sättet!!!
Lipton är också lite sisådär med sin mat. han gillar sådant som luktar mycket fisk. Och älskar t ex tonfisk på burk,
Sedan är han som en hund vad gäller vår mat. Han älskar nämligen att äta människomat vilket jag itne trodde att katter gjorde. men han äter ofta upp våra rester och slickar tallrikarna när vi är färdigätna! :-)

Oc du hu vad det lät läskigt emd att ni kör mot trafiken. Fst om det finns en "fil" där ni kan köra ensamma så är ju det bra. Men det åter otroligt krångligt med det där u-svängssystemet måste jag säga. Kanske kan en del av trafikköerna bero på att en massa folk sitter i sina bilar långa sträckor i onödan för att kunna göra "vänstersväng"....???

Kramar!!

Petra H sa...

Oj, vad knöligt att ta sig hem! Vi bor på en enkelriktad gata men precis som på min enkelriktade gata i Bryssel så "missar" folk det ibland... Det värsta var nog ändå i Bryssel när jag såg två stora brandbilar och en ambulans i full utryckning mot trafiken på min gata - det var väl snabbaste vägen men jag fattar ändå inte hur de kom förbi alla bilarna (det var alltid bilar parkerade på båda sidorna)!
Kul att se vardagsbilder - jag borde också ta mer sådana bilder och visa hur min vardag ser ut i SJ..
Kram!

Marianne sa...

Matilda: Ja, och det är ofta de bilderna man glömmer bort att ta. Samtidigt som det också är de bilderna som kanske blir roligast att titta på en vacker dag när man inte kan så mycket mer än att sitta och titta på saker och ting. Jag måste ta fler vardagsbilder.

Saltis: Katter är roliga på det sättet. En del äter det ena men inte det andra och så vidare. Våra vill väldigt gärna smaka på vår mat, men fryner på näsan om det är minsta krydda. Rå lax och oxfilé trodde man att de skulle tycka om, men icke. Och så går de igång på mikron - ett barndomsminne från när vi fick en hel kasse bergsforeller som hade legat för länge i frysen. Dem mikrade vi åt dem och de älskade forellerna. Så varje gång de hör mikron tror de FORTFARANDE att de ska få foreller!

Hehe, en "fil" är det nog inte riktigt som vi kör i, men det är liiite bredare precis där. Samtidigt har den mötande trafiken varit stillastående och startar igen, eftersom polisen stoppar dem för att vi ska komma över. Så de kommer inte i full kareta. Men visst är det så att många av köerna hade kunnat undvikas om man frångick u-svängssystemet. Men ändå tror jag det är ett bra system här i landet där trafiken är lite mer anarkistisk. Det skulle nog bli förfärligt många olyckor om folk skulle "chansa på att hinna före den där lastbilen" osv. Så jag är ändå rätt tacksam : )

Kram!

Petra: Du menar att de flesta ändå respekterar enkelriktningen? Det är ju rätt bra ändå! Märkligt dock att de missar det i Bryssel, där trodde jag att allt var ordning och reda! Hehe, brandbilarna kanske inte brydde sig om att de lämnade ett antal repor efter sig?

Ja, du får gå ut och leka med nya kameran! Som jag skrev till Matilda här ovanför tror jag det kan vara dem bilderna man har mest glädje av att titta på en vacker dag när man är gammal och skröplig. Jag ska försöka ta fler vardagsbilder.

Kram!

Kerstin sa...

Ojoj, man blir svettig bara av att tänka sig hur det ska vara att köra bil där. Tur du inte gör det själv. Men det är jättefina bilder du bjuder på och det är kul att få se hur vardagslivet är där du bor.
Ha en bra kväll.

Annika sa...

Ja jösses, och jag som blir svettig av att köra bil i tillrättalagda Northern Virginia o DC...Jag skulle förmodligen få ren panik där hos dig.
FÖ håller jag med Matilda, vardagsbilder är så roligt och intressant att se!!

KRAMISAR!!!

Suzesan sa...

Härlig torsdagssightseeing. Snäll polis som släpper över er. (Till vilket pris*fniss*)
Cool bild på gubben som ligger på säckarna och sover. Tänk så trött han var.
Hoppas du får en godNatts sömn. Äppelkaka är ju klassiskt supergott och vaniljsås hör naturligtvis till. Utan den ingen äppelkaka. Jag gör naturligtvis på ett annat sätt ett "bea" sätt.
(Psst ..ryggen är bättre men inte bra.Den kommer bli bra. Vidriga vecka. Så ont så ont så ont.)
Kram
Susanne

Laura sa...

Verkligen roligt att se dina bilder ifrån vardagen, det är oftast de som är allra intressantast! :) Haha, jag skulle heller aldrig våga ge mig ut i trafiken, jag har inte ens skaffat mig körkort. Klarar mig med den kommunala trafiken, och för det mesta så finns det ändå alltid någon som kan köra om det skulle behövas. Annat skulle det ju förstås vara om man bodde ute på landet.

Verkar som om dina katter har blivit lite bortskämda. :) Det var mina också (har tyvärr inga längre), det var bara en viss sorts kattmat som dög. En katt kunde inte äta torrfoder om det inte var vått, vi kom på det efter att hon stjälpt vattenskålen över matskålen ett antal gånger! :P

Angående det här med byråkrati i Turkiet så tycker jag att allting tar otroligt lång tid och man alltid blir skickad vidare till någon. Jag har förlängt mitt visum två gånger i Turkiet, och båda gångerna har jag först fått vänta på polisstationen för att få några papper i handen, sedan fått köra till skattekontoret och fått köa där i evigheter för att först få ett skattenummer och sedan betala in visumsumman. Sedan vidare till en notarie som fyllt i pappren, sedan till banken för att öppna ett konto och sätta in pengar, sedan tillbaks till polisstationen igen, och så har det tagit över en månad förrän jag fått den lilla blå boken även om de lovat mig att den skulle vara klar inom 2 veckor... Jag undviker sådana här instanser så långt det går, då det blir så komplicerat.

Och nu igår då Ahmet var till sjukhuset (universitetssjukhus) så blev han först skickad till ortopedin där han fick vänta i en halvtimme kanske, sedan blev han vidareskickad till en annan läkare som i sin tur (efter en halvtimmes väntan till) tog en titt på nacken och skickade tillbaks Ahmet till ortopedin igen! :S Men det är ju annorlunda på privatkliniker förstås. :)

Och incidenten med TTnet ska vi inte ens tala om! Jag nöjer mig med att vi har internet nu! :)

I alla fall så är min allmänna uppfattning att det mesta som kräver pappersarbete så tar lång tid här i Turkiet, och man måste vänta överallt! Inte bara jag som tycker det heller. Eller så har jag bara haft otur! :P

Emil sa...

Visst är det härligt med ärliga människor! Jag tvistade om priset på ett internetcafé och att efter jag gått därifrån så kom en man springandes efter mig och bad om ursäkt för att de räknat fel och gav mig tillbaka pengarna som saknades. Underbart!

Taxibilarna är ju av varierande standard, men det finns firmor som kör på taxameter och har fräscha bilar med säkerhetsbälte! Tror deras kontor är vid Tahirir. Men det brukar stå en del bilar kring City Stars och andra finare ställen. Helt klart värt att betala nån pund extra för en säker bil, nu när det ändå är så billigt att åka taxi. Men jag föredrar tunnelbanan, helt i klass med andra städers tunnelbanor.

Hade de nå exotiska djur i affären?

Marianne sa...

Kerstin, Annika, Suzesan, Laura och Emil: Ursäkta att jag inte har svarat på era kommentarer förrän nu! Jag blev tvungen att storstäda köket efter att maken hade satt upp nya jalusier för fönstren. Fint blev det i alla fall.

Kerstin: Tack! Ja, jag fattar inte riktigt att Klas vågar. Men han har dessutom mycket bättre lokalsinne än jag, så han tar sig fram. Själv har jag inte förrän på senare tid lite mer koll på var jag befinner mig. Och ibland är det inte så lätt att läsa skyltarna, särskilt inte i farten. Hade svårt med det i Bulgarien också, trots att kyrilliska bokstäver är bra mycket lättare att lära sig än arabiska.

Hoppas du har en bra fredag!

Annika: I US där trafiken är så lugn? Det tycker jag ändå är ett av de lättare länderna med trafik, just för att hastighetsbegränsningen är så låg och att alla lyder reglerna. De är mycket lugnare i trafiken än i de flesta länder i Europa, skulle jag tro.

Jag håller med om vardagsbilder, måste ta fler sådana, helt klart!

Stora kramar!

Suzesan: Usch stackare som har så ont i ryggen. Tänk nu på att vila den så mycket du kan, samtidigt som du rör lite på dig så du inte blir för stel.

Jag brukar ge polisen som mitt i gatan står lite juice eller läsk ibland. Alltid när jag vill gå över till fots! De blir så glada så, och så vet de lite vem man är. Det hjälper alltid. Och de är alltid så glada och vinkar och ler.

Krya nu på dig! Kram!

Laura: Ja i Istanbul funkar verkligen bussar och tunnelbanor och dolmusar och färjor. Lite trångt och köer ibland, men inte värre än att man klarar av det. Fast jag har förstås aldrig åkt fullpackad buss över broarna i rusningstrafik, det skulle jag nog bli galen av! Körkort är annars väldans enkelt att ta i Istanbul. I alla fall uppkörningen.

Smart katt du hade som kunde "laga mat" själv!

Och det där med byråkratin. Det kan vara så att jag jämförde allt med Bulgarien, där allt tog evigheter och där ingen heller visste vilka lagar och regler som skulle följas. Och så kanske jag hade tur. Men visst är det vissa procedurer man ska igenom. Det var nog det att jag tyckte att det fanns en regel och så följde man den och det funkade, som sagt. Och jag vet att jag hade tur på Genel Müdür eftersom jag fick hjälp av en som hade riktiga kompisar, inte mutkompisar, som jobbade där. Så vi fick te medan vi väntade : )

Emil: Ja, det är som P sa (som har flyttat härifrån) att folk har en underbar själ här i landet. Jag blir varmare och varmare i hjärtat.

Nu har jag ju så lyxigt att jag får låna chaufförerna på kontoret när någon finns ledig, så det är jättebra. Men det är bra att veta att det finns bra taxibilar - har nog bara sett dem någon enstaka gång. De flesta är ju de gamla skruttiga svart-vita. Tunnelbanan går tyvärr så långt härifrån att det inte funkar riktigt. Och jag tror inte att de kommer att bygga hitåt än. Kanske i samband med nya museet iofs, men då saknas fortfarande en bra bit för att komma hem. HADE det funnits rejäla trottoarer hade det kanske funkat (den dagen), men som det är nu vill jag inte gärna promenera längs Alex Desert road för långt : )

Som tur är håller sig den här affären mest med fåglar och marsvin och lite sådant. Affären i Maadi däremot brukar ha någon apa i en bur då och då, och det känns inte så lustigt. Det är som om apan tittar på en och skriker "hjälp, de har fångat mig, släpp ut mig". Som en människa. Har nästan varit på väg att köpa den för att släppa ut den, men mitt i Kairo ...

Kottich sa...

Desert road är inte alltför rolig. Man måste som ha en bil om man bor efter den. Det finns ju en del bussar och minibussar som man kan vinka in men det är nog inte att rekomendera. Minibussar undviker jag så långt det går.
Djuraffären på Maadi var den jag också tänkte på, har sett de stackars djuren som är där. Jag har faktiskt sett en "lejonunge" (säger man så?!) på dandy mall. Fastkedjad och nerdrogad. 2 män som lät folk klappa den och fota den mot betalning. Riktigt hemskt! Att vara djurrättsaktivist i Egypten är nog riktigt plågsamt...

Marianne sa...

Emil: Hehe, nej de där minibussarna är jag inte heller så sugen på!

Men fy vad hemskt! En lejonunge (jo så säger man)! Hoppas verkligen att jag slipper se någonting liknande!

Det finns en dam här, Mrs Amira, som är djurrättsaktivist. Hon tar hand om misshandlade och sjuka åsnor, hundar och katter och försöker sedan adoptera bort dem till snälla familjer. Träffade henne en gång när vi var och handlade olivolja av hennes man Mr Rauf. Henne kan man nog ringa om man ser något sådant. Jag har hennes kort här.

Laura sa...

Ja, det kan du ha rätt i. :) Jag har bara varit i Bulgarien på en visumresa, men fick inte riktigt någon bra uppfattning av landet under de 5 timmar jag tillbringade på busstationen i Plovdiv! Vi skulle köpa våra returbiljetter till Istanbul där och Metros kontor skulle öppna klockan 8, bussen skulle gå klockan 11. Well, vi väntade och väntade och väntade, men ingen kom, och till sist så blev vi lite oroliga.. Det var ingen på busstationen som kunde svara på våra frågor heller, eller de kanske inte brydde sig helt enkelt! Det slutade trots allt bra till sist, en tant kom och öppnade kontoret 20 minuter innan bussen kom och vi fick våra biljetter. :) Du har rätt i att kontakter betyder mycket här i Turkiet. :)

Zuzu (min katt) var världens klokaste lilla morrhårsdjur och jag saknar henne fortfarande! :S Tusse och Hoppetossan inte att förglömma! Nu har jag bara bakgårdskatterna, men de är bättre än inga!

Marianne sa...

Laura: Om du åker till Plovdiv igen ska du ta dig tid att gå runt och titta lite. Där finns en gammal amfiteater från romartiden bland annat. Om ni blir sugna på att åka skidor och någon är nybörjare finns en toppenort söder om Plovdiv som heter Pamporovo. De har en jättelång nybörjarbacke nerför hela berget som är helt perfekt för det hinner bli roligt utan att bli läskigt. Plus mer avancerade pister förstås. Och det finns bra vin att köpa i Bulgarien. Fläskköttet är fint om du är sugen på det : )

Usch ja, kan tänka dig att du saknar dina missar. Jag vill inte tänka på den dagen. Mina är redan 9 år nu. Och de är förresten äkta bulgariska gatukorsningar.

Jemayá sa...

Hej! Jag var på semesterresa i Sharm-el-sheikh hösten 2005 och blev väldigt förvånad över detta system med att köra förbi och sen svänga tillbaka! Där behövdes det verkligen inte, jättelite trafik...Var också på utflykt till Kairo, så skojigt att se dina foton från staden! Turkiet har jag aldrig besökt (med tanke på fredagstemat) - intressant att läsa om det också! Ha ett bra veckoslut!

Marianne sa...

Jemayá: Vi har inte varit till Sharm än. Man vet aldrig, även om det är väldigt lite trafik kan det hända olyckor, och u-svängssystemet är ändå lite säkrare än vänstersväng i ett anarkistiskt trafiksystem. De har visserligen börjat så smått med att skärpa upp lagarna, men det är långt kvar innan man kan tala om säkerhet i trafiken ...

Jag kan rekommendera ett besök i Istanbul. Vet inte så mycket om turistorterna på sydkusten, men Istanbul är verkligen värt en vecka!

Har inte hunnit in till dig än, och nu ska jag och en kompis ner på stan så det får bli i kväll eller i morgon. Hoppas du har en trevlig helg i alla fall!

Lullun sa...

Spännande inlägg! Ja, trots att vi ju faktiskt också har öknar här (japp, det har vi) så måste jag nog ändå säga att de två platserna vi bor på är ganska mycket varandras motsatser ändå. :-)

Marianne sa...

Lullun: Jo då, jag visste att ni också har öknar - köldöknar! Har lite "ökenmaterial" liggande för ett framtida inlägg om öknar : ) Men visst är det mycket två motsatser där du och jag bor. Du har extremt kallt, jag har extremt varmt osv. Spännande. Måste undersöka hur man tar sig till Grönland, nästa sommar kanske (ja vintern tror jag att jag hoppar över : ) )

Laura sa...

Nej usch, jag äter inte griskött. :) Men tack för tipsen i alla fall! :D

Jo, Plovdiv är säkert fint, men vi reste ju dit i mars och enbart för visumets skull, och då regnade det och var grått och trist överallt, och vi hade så lite tid på oss så vi hann ju inte se eller göra något. :) Men kanske nästa gång? :)

Haha, äkta bulgariska gatukorsningar.. :P Zuzu var också en äkta gatukatt, dock från Sultanahmet. :) Mina två andra katter hade jag i Finland, tyvärr så är de båda också döda nu. Men de blev också gamla ladyn. :)

Marianne sa...

Laura: Hihi, jag känner en muslimsk tjej som gillar griskött men inte oxkött!

Ett annat tips att kombinera en visumresa med är att åka till badorten Sozopol vid Svarta havs-kusten, inte långt från gränsen. Där är fint.