söndag 7 september 2008

Stenras i Kairo

Stenblock från berget Moqattam här i Kairo har rasat ner och krossat hus och människor, som ni säkert har hört på nyheterna. Jag har fått några oroliga frågor men kan lugna alla, vi är långt ifrån berörda.

Det är ju tyvärr så att katastrofer oftast drabbar de allra fattigaste, så också i det här fallet. Berget Moqattam är det berg där sopbyn Moqattam ligger som jag skrev om tidigare. Jag vet inte om det är just den byn eller en näraliggande, men fattigdomen är nog på ungefär samma nivå.

Vad jag förstår finns lyftkranar på plats, redo att lyfta undan stenblocken så att överlevande kan räddas, men de kommer inte fram till rasplatsen eftersom det är för trångt och för mycket skräp i vägen. Stenblocken är alltför stora för att man ens ska kunna tänka på att lyfta dem med bara mänsklig kraft. Myndigheterna lär göra allt som kan göras, jag hoppas det stämmer.

Uppdatering: Här kan ni läsa vad som står i en lokal, engelskspråkig tidning på nätet.


12 kommentarer:

Emmama. sa...

Har sett skrämmande bilder på stora klippblock som rasat över människor.. Fruktansvärt! "Poverty is a bitch" är ett uttryck som kanske kan låta lite fånigt och märkligt men har en viktig undermening... Katastrofer drabbar de fattiga värst, precis som du skriver... Hoppas på ordentliga hjäpinsatser för alla drabbade!

Fritt ur hjärtat sa...

Usch ja har hört 20 skadade och 20 döda, hoppas det "räcker", låter som om fler fått sätta livet till. Det är så orättvist!

Bert sa...

Man hör ju rätt ofta om husras på grund av fuskbyggen m.m., men det här förvånade mig.

Det sas i Rapport att det var i norra Kairo. Tänk... jag trodde att norra Kairo i stort sett ligger på låglänt deltaland.

Däremot avslöjar en terrängkarta över området att det finns berg söder om stan.

Marianne sa...

Emmama: Ja, det är alltid likadant över hela världen, det är de fattigaste som drabbast värst. Undantaget var kanske tsunamin i Thailand när det drabbade "rika" turister också. Jag hoppas att de ska kunna rädda de flesta, men det ser ganska mörkt ut.

Simone: Jag tror tyvärr att det blir fler innan det här är färdigt. Utan mat och vatten i den här hetta ... Men vi kan bara hoppas.

Bert: Rapport har fel, i alla fall om det verkligen är Moqattam som jag har hört. Moqattam ligger sydöst om centrum i Kairo. Ganska nära Citadellet och den största av de begravningsplatser som är känd som City of the Dead. Det är de mest kända platserna i närheten av Moqattam. Om man ser på en karta över Kairo och utgår från den stora ön i Nilen som heter Al-Gazirah, så blir det aningen sydost om sydspetsen.

Byggfusk är inte ovanligt här, det har ju varit en hel del stora incidenter de senaste åren. Men den här gången var det självaste berget som rasade. Jag tror inte ett svenskt hus hade stått emot de har flera ton tunga stenblocken. Snarast beror det kanske på rörelser under jord pga att grundvattnet förskjuts och allt vad som händer när bosättningarna blir för stora i ett område. Jag är inte så bevandrad i de ämnena.

Du har förresten rätt också om norra Kairo. Låglänt som så sakteliga övergår i jordbruksmark och Nildeltat. Jag har inte åkt Agricultural Road upp till Alexandria, bara Desert Road, men åtminstone där har backarna på sin höjd en lutning så att man märker att det är backe om man cyklar ...

Ska se om jag hittar någonting i de engelskspråkiga lokala blaskorna på nätet.

Victoria sa...

Skönt att ni inte blev drabbade, tänkte genast på dig när jag hörde om olyckan. Men att det ska behöva hända är verkligen oerhört trist, tänk att det så ofta är de som redan har det svårt som råkar illa ut! Kram/Vic

Marianne sa...

Victoria: Vilka enorma stenblock det är som har rasat! Man fattar nästan inte hur de kan lossna så. Men det är väl också någon mjuk stenart, sandsten eller liknande.

Och folk som är så himla religiösa här, undrar hur de tar det när det händer mitt under Ramadan. Som ett straff från Gud?

Kram!

Annika sa...

Jo, nog är det så...Katastrofer drabbar det fattiga värst, så är det nästan alltid.
Olyckan låter ju för hemsk.
Jag är glad att du är OK, Marianne..Pust!!

Jättekram!!

Marianne sa...

Annika: Hemsk olycka. Och jag skulle inte tro att de har lyckats lyfta bort några stenblock, de är ju tydligen stora som hus.

Ja här sitter man i sitt lilla "torn" som en annan prinsessa på ärten ...

Kramar!!!

Petra H sa...

Otäckt med så stora klippblock, som du skriver så är det ju inte så enkelt att lyfta bort dem - och speciellt om det är ett tättbefolkat område med smala gränder. Det är verkligen som Emmama skriver, poverty is a bitch - det är ju alltid de fattigaste och svagaste som drabbas...
Samma som nu med orkanerna i Karibien, det är fattiga Haiti som drabbas hårdast av vädrets makter - där är infrastrukturen och byggnadsstandarderna så dåliga att situationen blir värre än om det hade drabbat Puerto Rico tex. Jag känner samma sak som du, här sitter jag och tittar på åskovädret över havet och tycker att det är vackert medan folk kämpar för sina liv "några öar" bort...
Kram och tack för din omtanke, du kan läsa på min blogg att det är ingen fara för oss!

Marianne sa...

Petra: Så SKÖNT att höra att ni mår bra. Det blir bara otäckare och otäckare med de där orkanerna, även om jag egentligen vet att ni sitter säkert där ni bor. Jag ska gå in och läsa hos dig när jag har svarat på kommentarer här.

Visst är det den dåliga byggnadsstandarden i kåkstäderna och de dåliga vägarna som gör att det är just de fattigaste som drabbas hårdast, alltid. De har ju svårt att ta sig fram till rasplatsen med lyftkranarna, som krävs, just på grund av att det är trånga gränder och mycket annat skräp i vägen. Men det finns ändå lyftkranar på plats, i närheten. Men, nära skjuter ingen hare ...

Kram! SKÖNT att ni mår bra!

Musikanta sa...

Ett sådant intressant och fint inlägg du hade gjort om sopbyn! Man får lära sig nya saker hela tiden när man bloggar...
Varm kram

Marianne sa...

Musikanta: Tack. Ja, det finns mycket elände här i världen också. Men det är nog det här stenraset du menar med skalvet?

Kram!