Turkiets flagga.
I dag är det fredag igen och dags för fredagstema som under hela september kommer från Petra i Puerto Rico. I dag handlar det om flaggor.
Flaggor ser vi nog alla dagligen, och ibland när det är en samling olika flaggor till exempel utanför ett hotell eller vid ett internationellt möte tänker vi lite extra på dem och känner igen ett fåtal. Jag vet inte hur det är med er, men jag tänker nog inte så ofta på att flaggorna har en alldeles egen historia. Faktauppgifterna kommer från Wikipedia, både den svenska och den engelska upplagan.
Jag tänkte berätta lite om Turkiets flagga, det land där jag känner mig mest hemma efter Sverige, mitt andra hemland med andra ord. Jag blir alltid glad när jag ser den turkiska flaggan, och befinner man sig i Turkiet ser man den ofta, ofta – speciellt vid olika helgdagar och när olika politiska och nationella debatter pågår. Då hänger folk flaggan från fönster och balkonger, de har den i bilen och på jobbet, och många företag har flaggor nästan lika stora som huset och täcker stora delar av fasaden med den turkiska flaggan.
Republiken Turkiet är en ganska ung stat, den utropades formellt av Mustafa Kemal Atatürk den 29 oktober 1923, och flaggan i sin nuvarande utformning stadfästes i lag först 1936. Så när man pratar om att Karl XII var i Turkiet stämmer det inte riktigt, han var i Osmanska imperiet och kalabaliken i Bender utspelade sig i dagens Moldavien. (Kalabalik är förresten ett lånord från turkiskan.) Osmanska riket hade sin huvudstad i Konstantinopel, dagens İstanbul, som före 1453 då Fatih Sultan Mehmet (Mehmet Erövraren) intog staden var huvudstad i Bysantinska riket – tidigare Östrom.
Redan i det gamla Bysans hade man månskäran som symbol för gudinnan Diana som var stadens skyddsgudinna, och när kejsar Konstantin (som Konstantinopel är döpt efter) kristnade staden lade han till en stjärna över månen eftersom det var jungfru Marias symbol. Mehmet Erövraren adopterade baneret som symbol för det osmanska riket när han intog Konstantinopel.
Men det finns många legender om den turkiska flaggan:
- Efter slaget vid Manzikert 1071 då seljuqerna besegrade bysantinerna, red Alp Arslan runt slagfältet och fick syn på månskäran och stjärnan i en blodpöl efter de turkiska krigarna.
- Efter slaget vid Kosovo 1389 lönnmördades Murad I och samma natt syntes ett himlafenomen där Jupiter och månen stod intill varandra.
- En natt efter en stor seger vid Sakarya i det turkiska frihetskriget gick Mustafa Kemal Atatürk runt på slagfältet och såg reflektionen av månskäran och en stjärna i en blodpöl.
- Grundaren av den osmanska dynastin, Orhan Gazi, drömde en natt att en månskära och en stjärna syntes på hans bröst, varefter de växte och förutspådde att dynastin skulle härska över Konstantinopel.
- Månskäran och en stjärna syntes på himlen samma natt som Mehmet Erövraren intog Konstantinopel 1453.
Egentligen borde jag här även ha berättat om mitt nuvarande hemlands flagga, Egyptens. Men det blir för långt så jag sparar det till en annan gång. Man kan ju berätta om en flagga även om det inte är fredagstema!
Fler bloggare som är med i fredagstemat hittar du här: Annika, Desirée, Lullun, Saltis, Aurorabuddha, Anne, Petra, Millan, Victoria, Anki, Cecilia, Nilla, Simone, Anna, Susanne, Lia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, Ingabritt, MKB, Marie, Strandmamman, Barbamorsan, Ulrika och Jemayá. Om jag har missat ditt namn eller om du inte längre är med, så hojta till så ändrar jag listan så den blir rätt!
14 kommentarer:
Jättekul att läsa mer om Turkiets historia och flagga. Det är intressant att du räknar Turkiet som ditt andra hemland, själv känner jag mig också hemma utomlands - Belgien, Schweiz och England framförallt. Och nu kanske lite i Puerto Rico, även om jag inte har bott här så länge. Tror att det oftast är efter man har flyttat från ett land som man inser hur mycket (eller lite) man känner sig hemma där!
Kram och trevlig helg!
Petra: Det var nog det att jag bodde drygt sex år i Istanbul och lärde mig så mycket sånt där som man bara kan när man är riktigt hemma någonstans. Kände inte riktigt på samma sätt för Sofia efter två år där. Blir det fem år här kommer jag nog att räkna Egypten som mitt tredje hemland däremot.
Har inte hunnit in till nästan någon än för att läsa och nu skriker Klas efter mat! Så jag får nog pallra mig ner i köket igen!
Kram och ha en bra helg du också!
Spännande att du har så starka känslor för turkiet!! Det har jag med men av ondo, fast det är ju på turistplatser jag veta tt det är en annan sak. Flaggan är snygg, jag kan inte påstå att jagh tänkt på den förut!! Så otroligt mycket du fick fram om flaggan, jösses!! ataturk har jag sett;-) staty i hamnen det minns jag !
Simone: Så tråkigt att du fick trista upplevelser i Turkiet! Men det är som du säger, på turistorter är det aldrig lika trevligt som på "vanliga" platser. Det samma gäller i Istanbul, i gamla stan Sultanahmet. I alla fall tills man kan turkiska. Samma sak här i Kairo. Det är inte lika trevligt runt pyramiderna osv som på andra ställen.
Haha, ja Atatürk kan man nog inte undgå att se minst en staty och minst ett foto av när man är i landet! Deras stora idol, möjligen kommer fotbollsstjärnorna före : D
Ja, du bodde ju i Turkiet under lång tid så jag kan förstå om du räknar landet som ett av dina hemländer. Det blir ju så.
Jag har aldrig varit där, det har aldrig blivit så. Men, vem vet, en dag blir det kanske av?
Flaggan är i varje fall vacker.
Ha en fin helg och jättekram från mig!!
Väldigt intressant att läsa om Turkiets flaggas historia! Jag har hört varianten med speglingen av månskäran och stjärnan i en blodpöl, och den varianten har jag också vidarefört till alla turister på mina guidade turer, men de andra historierna har jag aldrig hört förut! Intressant, det är alltid kul att lära sig något nytt!
Annika: Å, ni skulle satsa på en ordentlig Europa-turné någon gång och inkludera Istanbul. Strunta i badorterna vid Medelhavet, det är Istanbul som gäller. Jag kommer och guidar, alla gånger!
Stooor kram till dig också och hoppas ni får en toppenhelg!
Laura: Ja, det var många blodpölar! Det finns egentligen mer att säga om flaggan, men jag ville inte bli för långrandig.
Öptüm!
Åh det där var massor med interessanta fakta. Tänk vad mycket man lär sig förutom att få underbara vänner genom bloggens värld. Ha en skön helg.
Vad intressant att läsa alla legender om flaggan. Du har rätt i att man nog inte så ofta tänker på historian bakom flaggan.
Jag hoppar på fredagstema idag jag med, lite sent kanske men klockan är ju bara 18 på fredagkväll här. :-)
Och oj vad mycket intressant jag har att ta igen och läsa här nu när jag lyckats fatta hur man tjuvsurfar på grannens internet. ;-)
Desirée: Ja visst är det toppen med både att få lära sig mycket och alla härliga vänner! Dina inlägg om alla resor ni gör till exempel!
Kram och ha en skön helg!
Nina: KUL att du också hoppar med i fredagstemat! Jag har lagt till dig i listan. Har inte hunnit in till dig än bara.
Vi fick också tjuvsurfa första halvåret här innan vi lyckades få till ett eget abonnemang. Vilket dock inte berodde på egen slöhet! Lång historia. Hur som helst har vi trådlöst utan lösenord nu ifall någon annan drabbas av samma problem som vi hade, vår tur att dela med oss om det behövs. Bra att du gör det, så tråkigt när du inte har Internet!
Intressant. Ja, det är ju lite svårt att ha koll på historien när den är så gammal. För mig var det ju lite lättare. ;-)
Lullun: Jag är oerhört fascinerad av Turkiets historia. Kanske inte så mycket alla krig och erövringar och förluster, men kulturen osv. Går knappt att undvika när man bor i Istanbul, man snubblar över den lite var man än befinner sig. Är det inte en akvedukt från romartiden så är det en bysantinsk borg eller ett av sultanernas palats.
Det verkade överenstämma med det jag lärde mig när jag var i Turkiet för några år sedan (Marmaris med dagsutflykter)!
Anna: En kunnig guide? Fantastiskt : ) Annars brukar de väl mest säga att det är en symbol för islam.
Skicka en kommentar