söndag 7 september 2008

Iftar

Nu har blommorna på altanen fått sitt kvällsvatten, katterna (både ute och inne) har fått sin kvällsmat och vatten, och gubbsen har fått juice till sin Iftar. Iftar är alltså det första målet för kvällen när man bryter fastan under Ramadan.

Så nu sitter gubbsen och äter i sitt tält som de bygger upp varje år bakom moskén.

Tältet bakom lilla moskén som byggs upp varje år för Iftar.

Friden sänker sig över staden. Inga bilar hörs, affärerna är förmodligen stängda, folk pratar inte så mycket just nu och alla är glada. Lite bestick som slamrar, några åsnor skriar och katterna tigger mat av gubbsen. Ganska fridfullt, som sagt.

Själv tror jag att jag ska steka upp lite överbliven kyckling. Maken är ute och reser nu igen, så full middag gör jag inte i dag.

21 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Vademecum munvatten!!! Låter som en skön kväll. Själv har jag strykt en himla massa.

KARLAVAGNEN sa...

Å Feliway från apoteket!!!

Marianne sa...

Karlavagnen: TACK! Båda står på apotekslistan! Plus Mygga, för det går åt. Men han har förvarnat att han kanske inte hinner till apoteket den här gången ... Dålig planering tycker jag : )

Emmama. sa...

Om det är apoteket i älmhult som han ev ska till kan han räkna med väntetid på ca två år innan det blir hans tur. Personalen på det apoteket kan ej rappa på tyvärr.. ;)

Nu påminde du mig om att mamma ska skicka sverigepaket till mig i veckan och vill veta vad jag saknar!! :)

Petra H sa...

Det låter som en helt ok söndagskväll trots att maken är bortrest.
Jag kommer ihåg ramadan från Jerusalem för två år sedan, gick genom den muslimska delen av gamla staden en kväll och barnen sprang runt med smällare och "tomtebloss" - det var inte så fridfullt som det låter hos er ;-)
På tal om mygg så har jag nu blivit rejält myggstucken / biten (vad säger man egentligen??) här i vårt område av SJ, det brukar inte finnas mygg här men det är väl pga orkansäsongens fukt...

Saltistjejen sa...

Låter som en riktigt skön och fridfull kväll.
Njut av den nu!
Kram!

Musikanta sa...

I tidningarna stod det om ett jordskalv i Kairo, och jag tänkte också naturligtvis på dig meddetsamma - den enda som jag "känner" i Egypten...
Märkte ni ingenting av själva skalvet?

Skönt att ni inte blev drabbade i alla fall!
Kram

Marianne sa...

Emmama: Haha, jo det är den stora metropolen han ska till. Så då kan jag väl glömma den beställningen ... Kul att du ska få Sverige-paket! Praktiskt det där med EU så att man kan skicka till varandra utan tullar. Här är det DYRT att få paket. Om de inte skickar tillbaks det. För det har vi också varit med om.

Petra: Lugnt och skönt : ) Men jag läste någonstans att det är full fest inne i stan. Att folk dukar upp pick-nick lite överallt och bjuder varandra. Trevligt. Så där är kanske inte så tyst.

Fy att du har fått mygg! Hoppas myggen drunknar i regnet!

Saltis: Ja här är det lugnt och tyst. Men jag ska inte njuta så länge till, för katten Stina väcker mig förmodligen i morgon bitti igen. Är det inte bebisar så är det katter ...

Kram!

Musikanta: Jag tror du menar stenraset? Som var just berget Moqattam? Jag har letat i tidningarna, men hittar bara det, inget skalv. Och jag har i alla fall inte känt något, tur det. Jag skrev om det ett par inlägg ner. Ja, där du hittade om sopbyn Moqattam.

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Du jag ska till Stockholm i slutet av September så skicka mig din adress så ska jag fixa. Inte hinna... Pyttsan...

Marianne sa...

Karlavagnen: Vad du är gullig! Men du kan inte skicka hit, det a) försvinner i tullen, b) skickas tillbaks till Sverige c) beslagtas för det är "mediciner".

Det var någon som ville skicka en sändning med läkemedel för - men vad säger man, charity - ja, du fattar. Men det gick inte! Så det blev ingenting.

Så, man måste bära in det man inte kan köpa.

Han är ju gräshoppa ju, så han åker nog snart igen. Ja han ska till Grekland nästa vecka, tror jag han sa. Och jag ska ju också till Stan i höst, så då kan jag köpa själv om inte annat.

Hmm, undrar hur han ska flyga då. Tänk om man skulle följa med ... Ska fundera på det.

Men TACK!
KRAM!

KARLAVAGNEN sa...

Suck... Undrar om jag känner någon som ska till Kairo. Kommer att spetsa öronen.

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, du. Det står en hel gästvåning och väntar på dig.

Laura sa...

Oj, det visste jag inte, att Defne betyder lagerträd! Men tack för informationen! :) Då får jag väl börja kalla mig för Defne, haha!

Marianne sa...

Laura: Kul när man kan översätta sitt namn så direkt till ett turkiskt namn! Vet inte om de har tagit bort den gamla lagen, men förr var det i alla fall så att man var tvungen att ta sig ett turkiskt namn för att få medborgarskap. Du har ju ditt klart i så fall : )

Laura sa...

VAA?? Måste man ta ett turkiskt namn för att få medborgarskap? Det har jag aldrig hört. :S Hoppas att man i alla fall får behålla sitt "vanliga" namn också i så fall! :) Men det är i alla fall inte aktuellt för mig ännu, vi får se hur det är om några år. :)

Tack för tipset om skofestivalen, det såg intressant ut! Ska absolut knäppa några kort om jag råkar stöta på en sko på gatorna! :)

Marianne sa...

Laura: Nej, nej, jag vet inte! FÖRR var det så, men det är mycket troligt att den lagen är borta nu. Tror inte EU accepterar sådana lagar.

Men jag har en del kompisar som heter Selin och Ayse och allt vad det är i sina turkiska pass, fast alla känner dem fortfarande med deras svenska namn. Det är kvinnor som vid det här laget "inte är purunga" längre, så det var ett tag sedan de var tvungna att ta sig turkiska namn. Cirka 30-40 närmare bestämt : )

Jag är lite avis på dig som får gå och se alla skor. Superkul promenader med kameran att leta upp alla. Det gjorde jag när det var koparad i Stockholm. Hmm, kanske ska göra slag i saken och åka till Istanbul innan hösten kommer ...

Laura sa...

KOparad?!?! :D HAHAHA!!! Sprang det kossor omkring på gatorna då? :P

Njaa, vet inte om jag kommer att finkamma hela staden i jakt på skorna, men jag har ju alltid med mig kameran i väskan då jag går ut, så om jag råkar stöta på en sko så ska jag absolut ta ett kort på den! Om jag inte gör det så kan jag ju alltid ta ett kort på min egen sko?! :)

Nja, jag vet inte, kanske det stämmer det där som du sa om att man måste ta ett turkiskt namn också.. Mehmet Aurelio till exempel..? :P Vet ej. Jag kan ju tala om för dig vilka regeler det är som gäller då det blir aktuellt för mig!

Angående davulcun så hoppar jag högt upp i soffan varje natt då jag hör att han närmar sig vår gata, jag är alltid lika säker på att han denna gång kommer att gå förbi vårt hus, men han stannar alltid vid hörnet och trummar och går sedan vidare medan jag besviken står och trycker med kameran i gardinens skydd. :S Igår så ringde han dessutom på och ville ha lite pengar, och då skulle jag ju ha haft en perfekt situation att knäppa ett kort, men tyvärr så vågade jag inte. :S Hur gör du för att få så fina och naturliga bilder på människor? Själv så vågar jag aldrig fråga om jag får ta ett kort, och man vill ju inte heller knäppa kort på folk utan att fråga..

Marianne sa...

Laura: Har du inte hört talas om koparaderna? De har funnits i många städer runt om i världen och fler blir det hela tiden. Här kan du läsa mer:

http://www.cowparade.com/

Håller helt med om att man ska fråga innan man fotar folk. Du som pratar turkiska, slå dig i slang med den du tycker ser intressant ut eller som pysslar med någonting intressant. Sedan frågar du bara rätt upp och ner. "Foto çıkabilir miyim?"

Har ju inte lärt mig tillräckligt med arabiska än för att fråga med ord, så här håller jag upp kameran och ser frågande ut. Man kommer långt med kroppsspråket också.

Laura sa...

Jo, jag veeet. :) Ibland så tar jag mod till mig och frågar, men för det mesta så känner jag mig så dum. :P De flesta har väl inget emot att man fotar, men jag måste säga att bageritanten blev ganska förvånad då jag frågade om jag fick fota deras bröddisk. :P

Angående Onur så, ja, jag tycker också att hon borde fundera lite på varför han låter tjejerna köra med honom. Men han är så kär, så käääär, så han lyssnar inte utan känner sig själv skyldig. Men en dag så kommer han väl själv att inse att han är för snäll.

Marianne sa...

Laura: Sluta känna dig dum. För det är du ju inte!

Laura sa...

Tamam! :)