söndag 14 september 2008

Lite gatubilder från gårdagens shopping

Blev tvungen att ge mig iväg till Dandy Mega Mall hastigt och lustigt i dag eftersom det förbetalda telefonkortet till min mobil plötsligt tog slut mitt under ett telefonsamtal. Inte hade jag förstått sms:et som kom för några dagar sedan med arabisk text från telefonbolaget. Jag trodde det var reklam. Nå, en oplanerad utflykt är ju alltid trevligt.

Har sedan suttit och pysslat lite med statistiksajten för bloggen, jag hade SiteMeter, men efter deras flytt till en ny server och uppsnofsning av sajten tycker jag inte att de var så bra längre. Var inne och snokade lite och hittade Live Feed hos Karlavagnen och Stat Counter hos Annika som jag härmade. Hoppas att de är bättre. Vad har ni andra för någon?

Som utlovat kommer här lite gatubilder från gårdagens shoppingtur:

Den här grabben verkade väl inte helt nöjd med arrangemanget, men han stod still i alla fall.

Rea, det gillar vi. La Senza visade sig vara bra på pyamasar och liknande, 
det var här jag köpte morgonrocken - till 50% rabatt.

Inga kiosker så långt ögat kan nå, sedan när man väl hittar en hittar man fler
på en gång eftersom de verkar gilla att ligga vägg i vägg med varandra.

En balanskonst jag inte hade klarat av - att cykla med en jättebricka full av bröd.
Han tappade inte en enda så länge jag såg honom.

Mangoförsäljarna hade grejat ett solparasoll till vagnen.

Jag tycker att det är väldigt schangtilt att ha både arabisk och engelsk skrift på gatskyltar.

Efter att ha gått ganska långt i värmen, först i Mohandiseen och sedan på Zamalek, 
hittade vi det här kaféet mitt i utlänningskvarteren där många ambassader ligger. 
Det var öppet och vi fikade.

American University of Cairo Bookstore inne på Zamalek.
Den boklådan ska få fler besök, det kan jag garantera!

Nu börjar det lukta gott av potatisgratängen som står i ugnen. Jag hade i lite färsk rosmarin i dag, tänkte det kunde passa till lammkotletterna. Hoppas nu Maken kommer hem snart som han sa att han skulle, annars vet jag inte om jag kan hålla mig tills han är hemma. Snålvattnet rinner redan!

Jag har förresten fler bilder, men jag lägger inte ut alla på en gång.

Ha en skön söndagskväll allihop!

28 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Jag har ett enkelt räkneverk, nackdelen är att jag aldrig kan se vilka som varit inne hos mig.

Vilken vardagsmiljö du har!!! Helt fantastiskt.

Kottich sa...

Google har ett verktyg som heter google analytics och där kan man se det mesta! Finns en liten guide på youtube om hur man fixar det till sin bloggersite: http://www.youtube.com/watch?v=24jz6sApeps

Bara att googla så får du också fram en massa enkla guider.

Ang. gatuskyltarna så är det ju jättebra att det står på engelska också, däremot så är namnen översatta. Så om du frågar någon som inte kan engelska var en stadsdel ligger så vet den nog förmodligen inte eftersom det står något helt annat på arabiska.

Nettan sa...

Kul att se bilder från hur ni har det!! Jag använder också google analytics...

Kram!

Marianne sa...

Simone: Jag kan väl inte direkt se exakt VEM som har varit inne, men det är kul att veta hur många och varifrån runt om på jorden. Sökord är roligt att se också, t.ex. "mopedtutor", "roliga iskuber plast", "frukost i Madrid" och allt vad det har varit. Nu har det ju tagit fart med kommenterandet, och jag vet att det är ganska många som kikar in här, men i början innan jag hade någon statistik kändes det rätt tröstlöst och jag tänkte ett tag lägga ner. Så fick jag till lite statistik och då blev det roligt igen. Som tur var!

Ja, visst är vardagsmiljön annorlunda här. Tyvärr hör man inte försäljarna som åker/går runt inne i stan och ropar ut sina varor, hit kommer de inte. Det var en sak som jag njöt av i Istanbul där vi bodde på en ganska lugn gata och ibland kom en karl gående och ropade "simiiiiiiit, simit-simit-simiiiit" (en sorts bröd) eller "eskiciiiiii" (lumpsamlaren) osv.

Emil: Nu har jag den också, testar ett tag och så får jag rensa bort dem jag inte gillar sedan när jag har provat. Det är synd, för jag tyckte Site Meter var bra.

Haha, visste väl att det var något lurt med gatuskyltarna! Men om en gata heter Fatih Mohammed Aziz eller liknande, heter det annorlunda då också?

Nettan: Nu har jag laddat och får testa alla tre ett tag framöver, så ser jag vilken som är bäst.

Fick mejl från två som har flyttat till New Delhi!!!! Jag hänger ju inte alls med nu för tiden! Visste du det? Måste skriva till dem, hoppas A startar en blogg!!!

KRAM!

Kottich sa...

Det är bara vissa gator vad jag har förstått. Blir kul att se nu när jag behärskar läsandet bättre. När jag varit där tidigare har jag ju varit analfabet. Heliopolis heter masr gedida på arabiska om jag inte minns helt fel.

Hittade AUC hemsida och det var den här ordboken jag syftade på:http://www.aucpress.com/pc-3063-10-a-pocket-dictionary-of-the-spoken-arabic-of-cairo.aspx

Sen såg jag att det kommit en ny serie böcker i 5 delar som lär ut egyptisk arabiska. Blir spännande att kika på dem sen. Den första heter iaf Kallimni 'Arabi och är tydligen skriven av en av lärarna som undervisar på språkskolan jag ska till.
Jag älskar att gå in i de egyptiska bokaffärerna! Det är som om de valt ut sortimentet just för mig! Synd att man inte kan köpa hur mycket böcker som helst när det både är dyrt och tungt.

Det finns en till bokaffär som inte många vet om som heter al-ahram bookstore och det är just tidningen al-ahram som driver den. Där kan man hitta lite billiga klassiker (på engelska)och viss facklitteratur. Köpte en kopia av "animal farm" för 10 pund och när jag kommit halvvägs i den så upptäckte jag att den var helt fel häftad så jag hamnade i slutet på boken och med texten uppochner! Men efter lite vridande och vändande så gick även den boken att läsas.

Emmama. sa...

Vilka bilder, blir så sugen att åka dit! Mannen på cykel imponerar, han borde vara med på TV nästan! ;) Cafe costa är ett av mina favoritcafeer här i Aberdeen, har bra kaffe och ännu godare muffins! :) Hoppas du gillade det! Trevlig kväll! Kram.

KARLAVAGNEN sa...

Kul att se lite gatubilder. Får väl skärpa mig jag med och ta fler bilder....

Marianne sa...

Så himla mysigt. En shoppingtur för oss hemma i Sverige ser ju lika dan ut var man än befinner sig. Och inte får man se nån cyklande kille med en massa bröd på huvet heller :o))

Annika sa...

O GUD vad jag saknar gamla sitemeter. Varför ändra på ett fungerande koncept??? Jag kommer inte ens IN på min sida. Den visar sig ngra sekunder och sen är den borta och jag kommer till startsidan. FAN vad dåligt. Jag har skrivit till deras tech-support, men förväntar mig knappt ngn hjälp. Tyckte gamla sitemeter var skitbra. Statcounter gillar jag inte lika mkt, men jag har den, och jag får väl vänja mig vid den nu då...Så ja, nu får det bli statcounter tills jag hittar ngt nytt då'rå. Lifefeed hade jag ett tag, men tog bort den. Gillade en inte...Men det ksnake finns ngt annat???

Treviga bilder har du iallafall från en helg annan gatubild än min :-) Men vi har det nog lika hett...Somamren get inte vika här.

KRAM!!!

Marianne sa...

Emil: Tack! Jag har printat den och ska ha den med mig när jag åker in nästa gång. Och bokmärkt deras hemsida.

Vilken skola är det du ska till? Jag hörde att Kamlimi eller någonting liknande skulle vara bra? I Mohandiseen.

Jag nöjer mig med Kullu Tamam tills vidare, sedan kanske jag går på en annan om jag lyckas bemästra den här : )

Din Animal Farm påminner mig om mjölpaketet som jag tyckte var så konstigt eftersom det stod att man skulle jäsa innan man rörde ihop grejorna ... Ja, läste självklart från fel håll.

Emmama: Jo Costa är jättebra. Tänk att du har samma i Aberdeen! Då kan vi gå och fika någongång : ) Men mackorna är godare på Beano's. Och mangojuicen brukar vara god överallt! Mmm, det dricker jag alltid. Tjock så man får tugga i sig juicen.

De där cykelkillarna skulle faktiskt kunna försörja sig på att uppträda, det har du rätt i, för de kan sånt som ingen västvärlden kan!

Du får ta man och son och komma hit! Tror ni skulle gilla det.

Ha en skön söndagskväll du också! Kram!

Karlavagnen: Ja, gör det! Jag har blivit riktigt modig med kameran.

Marianne: Hahaha, tänk om det hade kommit en kille cyklande så genom köpingen! Då hade väl Socialstyrelsen lagt sig i förstås ...

Marianne sa...

Annika: Jag får min Site Meter att funka men den är ju seg som arton tuggummin! Och det är så pyttig text att det helt klart är gjort för ENBART stora skärmar - själv har jag en liten MacBook och medelålders ögon. Och det roliga var ju att se VARIFRÅN folk kommer, inte deras IP-adresser! DEM struntar jag i! Samma med att det var kul att se vilka sökord folk letade på och hittade en. Håller helt med, varför ändra på ett bra koncept??? Nu ska jag testa de här olika ett tag, sedan tar jag bort dem jag trivs minst med.

Å, Annika, jag hoppas att jag under veckan verkligen får hänga med en tjej till ett stuteri med de finaste arabhästarna i Egypten! Och att jag får fotografera! OCH till ett stall som ägs av en fransman där man kan gå ridskola. Hoppas, hoppas!

Men visst är det varmt! Pust! Du kan i alla fall dricka vatten utan att skämmas när du är ute och rör på dig, det får jag snällt vänta två veckor till på!

KRAM!

Annika sa...

Precis, vem bryr sig om IP. Det roliga var att se vem som var inne, och varifrån doom kom, på vad dom googlat etc.

Jag blir så trött...När jag signar in med min e-mail adress får jag höra att det är fel lösenord hela tiden, men jag loggar ju in på min vanliga mail...vilket lösonord är dom efter? DET till min mail, eller det jag använder på min blogg? Du vet, när jag ska in och skriva inlägg. I am so...technically challenged...


Vad kul om du får hänga med till stuteriet. Hoppas det går bra. Hästar är ju så vackra.

Kram!

Saltistjejen sa...

Helt otroligt med mannen som cyklar med bröden!!! Jag är grymt impad!!!!
Och din middagsmat lät bara föööör god! Potatisgratäng med lammkotletter! Mums! Rosmarin gillar jag jättemycket till just lamm förresten. Tyvärr äter vi nästan aldrig lamm för M gillar det inte så mycket. Jag tycker mycket om lamm men inte i alla rätter. Men kotletter som man grillar är supermums, samt lammgrytor med mycket vitlök. Ah!
Ikväll blir det dock endast enkel pasta med tomatsås. För trött för att laga ordentlig middag. Vi har sprungit runt pås tan idag och handlat höstkläder till Ella. Och det tar på krafterna. ;-)
Kram!!

nina sa...

Såna här vardagsbilder gillar jag! Och vilken duktig kille som kan cykla sådär med bröden! Riktiga cirkuskonster ju. :-)

Jag känner igen det där med att allt samlas på ett ställe. Här har vi iof kiosker överallt, men t.ex. så ligger liknande affärer/företag ofta nära varandra. Madrassaffärer ihop, plastaffärer ihop osv.

Jag använder Statcounter och gillar den. Det är kul att kolla på världskartan och se vilka länder/städer besökarna kommer från. Har Google Analytics också men kollar nästan aldrig där.

Marianne sa...

Annika: Som jag skrev hos dig - kolla igen, när jag gick in på Site Meter nu på morgonen var det tillbaka till det gamla! Hoppas det fortsätter så!

Och lösenordet är ett helt annat än det du själv har valt, det är ett du har fått av dem via mejl. Jag samlar alla sådana mejl i en egen folder så att jag hittar dem lite lättare när man någon gång behöver dem. Men - du har det i din gamla dator kanske? I värsta fall kan du ju göra ett nytt konto.

Du är inte alls "technically challenged" HAHAHA, du är bara inte speciellt intresserad av sådana saker! Samma här. Det ska bara FUNKA!

Kram!

Saltis: Visst är det gott! Lammkotletter och lammstek är mina favoriter, men visst kan man inte äta det varje dag. Och färsk rosmarin ska det vara, och jag är så glad för det finns nästan jämt här. Synd att inte M gillar det. Men blandar han inte ihop det med får? Och så ska han inte äta fettbitarna, de smakar mer lamm än det rena köttet. Jag blev inspirerad av Annika som visade foton på potatisgratäng förra veckan, har varit sugen sedan dess! Nu äntligen "fick" jag det!

Vad roligt med nya höstkläder till Ella! Kommer det foto?

Kram!

Nina: Här verkar det som om liknande affärer ligger tätt ihop i äldre stadsdelar, men i de modernare är det samma blandning som i Sverige. Nu har jag inte sett så förfärligt mycket än, men jag har till exempel inte sett sådant som i Turkiet när en halv stadsdel var full av bröllopsaffärer, hela kvarter ägnade åt knappar eller trädgårdsslangar ...

Visst är det kul att kolla världskartan för att se varifrån folk kommer på besök! Och det var det som var så enkelt i Site Meter. Men nu på morgonen verkar de ha övergivit det där dåliga nya och återgått till det gamla bra, så då är allt frid och fröjd. Ska ändå behålla de nya ett tag och jämföra. Analytics vet jag inte däremot, den säger bara 0 besökare hela tiden, och det är ju uppmuntrande ...

ab sa...

Skoj att titta på vardagsbilder från Kairo! :)

Men jag är väldigt tacksam över att det inte är så varmt här...

Marianne sa...

ab: Hej! Välkommen hit! Måste gå in och kika hos dig också. Det är nog första gången i livet jag har önskat mig lite svalare väder, ovanligt svettigt just nu. Jag är ändå lyckligt lottad som får dricka vatten under dagtid och slipper fysiskt arbete mitt i solen så här mitt i Ramadan.

Matildas fikarum sa...

Bröplåt och vinglig cykel, vad härligt! Det är en konst att inte ha så mycket och ändå lyckas få in lite action i vardagen.

aussiekicki sa...

Vilka härliga bilder! Man kan nästan känna lukten av brödet och resten av stadens dofter!

Jag använder eWebcounter http://www.ewebcounter.com/

Vet inte riktigt hur jag fick den att fungera men du är ju läskunnig! ;-)
Den syns inte på bloggen. Jag tycker den har många bra funktioner bla referrals, kartor, Ip.nummer osv. Om man betalar pengar finns det fler gadgets tydligen men jag har än så länge gratisfunktionen.

Kram!!!!

Marianne sa...

Matilda: Haha, undrar hur kul han tycker att det är!

Kicki: Tack, ska testa den också när jag nu ändå håller på att testa. Hihi, ja lite kan jag ju läsa och gratis ska det vara!

Ninni sa...

Vilken virtuos på cykel!! Spännande att få se lite gatubilder från Kairo! Lyckliga du som har en amerikansk bokhandel att tillgå, vi släpar med oss från Sverige. De engelskspråkiga som finns här att köpa är inte direkt de som man vill läsa.
Jag kände verkligen igen mig i din beskrivning av kontantkortet till telefonen:-) Samma sak hände för mig förra veckan. Mina kunskaper i portugisiska är inte så stora ännu...Jag visste ju att jag fyllt på kortet för 2 månader sedan innan vi åkte till Sverige men här är det så att om du inte använder det på två månader så spärras det.
Hur är det i Kairo,finns det många som kan engelska? I butikerna där du handlar?
Angående statistiken, jag har Google analytics och den tycker jag fungerar bra...men jag har ju inte haft någon annan heller:-)
Må så gott! Kram Ninni

Marianne sa...

Ninni: Jag har nog haft tur med bokhandlar hittills. I Sofia var det väl lite knackigt i början, men i Istanbul finns det också rätt bra utbud. Här vet jag nu TRE bra boklådor!

Här pratar många engelska, men långt ifrån alla. I en affär finns det alltid någon och i telefonaffären alla, så det är lite olika. Gubbsen här i området pratar inte engelska någon av dem vilket är lite synd eftersom här finns många utlänningar. Men jag ska lära mig arabiska, lite i taget så kanske jag kan göra mig förstådd till slut.

Konstigt att jag inte får Analytics att fungera! Jag har fortfarande 0 besökare enligt dem!

Kram!

Petra H sa...

Hm, vad är det jag har - mapstats, det funkar för det mesta ganska bra. Kolla på min blogg om du är intresserad... Jag är så dålig på allt det där tekniska när det gäller bloggandet..
Jättefina bilder, speciellt den med brödkillen! Här transporteras hästar som åsnan på bilden - i lördags såg jag en bil som spelade värsta reaggeton-musiken (jag ska skriva om PR-musik så klart på fredag..) på hög volym och med två hästar därbak - en ganska obeskrivlig syn, tyvärr hann jag inte fotta!
Måndagskram!

Kottich sa...

Skolan jag ska till är ILI, men den skola jag tror du syfter på heter kalimat och den har jag hört mycket gott om! Så det beror lite på vilken som är billigast. Så vi får se vilken det blir.

Jag beställde 2 av de nya böckerna som kommit. Blev så nyfiken! Men sen läste jag att de är skrivna med arabisk text och inte med transkription så jag tror kullu tamam är den rätta boken för dig. I mitt tycke fortfarande en mycket bra bok!

Marianne sa...

Petra: Får gå in till dig och snoka : ) Men nu funkar ju Site Meter igen och Stat Counter verkar också rätt bra. Feedjit kommer jag nog att ta bort, men den får vara i någon vecka så får vi se.

Just det, musik var det. Jag får skriva om nationalsångerskan här, är rätt dålig på artister och musiker här faktiskt. Har köpt ett par skivor på måfå, men jag vet inte om jag har gillat dem något vidare.

Haha, du som är från Skåne! Du kan ett arabiskt ord: Rälig. Det ska sägas på riktig skånska, om jag har fattat rätt, och betyder dyrt.

Just det, i dag är det måndag! Har känts som tisdag hela dagen!

KRAM!

Emil: Just det, Kalimat var det. Ska gå in på deras hemsida igen och titta, om jag har två personer som talar MSA som säger att den är bra och den ligger i Mohandiseen, så verkar det passa mig. Vill inte gärna ut till Heliopolis eller liknande, det är sååå långt.

Jag fick lära mig ett ord per telefon i går: Rälig som på skånska. Rälig gidden. : )

Jag håller mig till Kullu Tamam, där kommer jag att lära mig några ord och fraser i taget, och sedan kan jag gå vidare. Tills jag börjar någon skola eller hittar en privatlärare.

Desiree sa...

Tack för alla fina och interessanta bilder. På din blogg känner man att man alltid hittar något kul, interessant och spännande. Oj vad man blir impad av den där killen på cykeln som kan cykla med så mycket bröd. Ha en bra vecka.

Lullun sa...

så var jag ute bland bloggarna och försöker läsa ikapp. Kul aqtt ni tog er ut på en sådan shoppingtur! Men usch för sådan värme utan vatten. Men ja, vad kan man annat göra.

Angående räknare, så använder jag Stat Counter till min blogg. funkar riktigt bra tycker jag - har inga planer på at byta. Jag använder även Google Analytics till jobbhemsidan som är perfekt till den. Till privata hemsidan har jag en svensk (susnet?) som dock inte alls ger lika mycket info. Fast den hemsidan är ju på gång att nerläggas så... ;-)

Marianne sa...

Desirée: Men oj, jag har visst missat din kommentar! Förlåt! Det var verkligen inte någonting jag ville!

TACK vad glad jag blir att du tycker så! Jätteglad faktiskt för att just du tycker det!

Stora kramar och hoppas att du har haft en bra vecka!

Lullun: Härligt, det betyder att du har det lite lugnare i dag! Det gläder mig för du har ju haft det minst sagt körigt sista veckorna.

Jo, jag har kommit igång med Stat Counter och gillar den riktigt bra. Den tillsammans med Site Meter är ganska perfekt. Det lustiga är att det alltid är cirka 5-10 besökare fler enligt Stat Counter. Men det är ju skoj : )