måndag 8 september 2008

Att handla mat i Kairo

Jag har lovat och lovat, och äntligen ska jag hålla det jag har lovat. Jag lyckades få med mig kameran när vi var och handlade sist, så nu kan jag visa lite foton från "vårt" shoppingcenter.

Dandy Mega Mall, ena ingången.

Vi brukar handla på ett shoppingcenter som heter Dandy Mega Mall. Det där med "mega" är inte riktigt sant än, men de håller på att bygga för fullt och det kommer att bli fler butiker, fler restauranger och en biograf. Det är inte så exotiskt, ser faktiskt ut som många köpcentrum runt om i världen. Den största skillnaden är kanske att de flesta skyltar är skrivna med både latinsk och arabisk skrift. Vi har till och med hört rykten om att det är en svensk som är chef för hela stället, men vi har inte träffat honom eller henne och vet inte mer än så.

Dandy Mega Mall, serveringar och butiker i gatunivå.
Man skymtar också den andra ingången.

De flesta affärer ligger inomhus, precis som vanligt. Men det finns också en räcka butiker, banker och serveringar längs gatunivå ut mot parkeringsplatsen. Där hittar vi naturligtvis den stora amerikanska hamburgerkedjan också. På senhösten och tidig vår kan det vara lite trevligt att sitta på en av uteserveringarna och fika, men under sommaren blir det för varmt.

En jättestor Ramadan-lykta står vid entrén.

En sak som är rätt bra är att man måste gå igenom en säkerhetskontroll där de tittar i handväskan och det piper om en när man har någonting av metall på sig. Det hade varit ännu bättre om de hade gjort det ordentligt, nu verkar det mest vara en formsak. Vi har i alla fall sett när en bil på väg ner i parkeringsgaraget blev stoppad och de fick lämna ifrån sig en gastank de hade liggande i bagageluckan. 

Det går åt många kundvagnar.

Nu inför Ramadan har man dekorationer i taken och på en del väggar. Lite som vi juldekorerar.
Man tar också vara på mittsektionerna i gångarna, här finns en som säljer 
abonnemang till kabel-tv, det finns en glassförsäljare, en liten boklåda, 
en blomsterförsäljare och lite annat smått och gott.

Inne i shoppingcentret finns alla typer av affärer och olika serviceinrättningar man kan tänka sig. Banker, frissa, möbelaffär (inte riktigt i vår smak), kläder, blommor, choklad, böcker, apotek, kemtvätt, toa, ja till och med en moské. Fler och fler restauranger har också öppnat, den som serverar sushi ska vara riktigt bra.

Maken väntar vid entrén till Carrefour. Även den entrén är lite extra tjusig så här under Ramadan.

Och så finns den franska stormarknadskedjan Carrefour. Där brukar vi handla alla våra stapelvaror, grönsaker, frukt och annat som en extra ugn, städpryttlar, herrstrumpor, flip-flops, kattsand. Har vi tur kan vi hitta Kavlis Räkost på tub, Wasa knäckebröd, Reese's Pieces (jordnötssmörschoklad, amerikanskt) och Skittles (godiskarameller med fruktsmak, amerikanska). Men det är bara när man har tur, det tar slut ganska fort och sedan kan det dröja ett bra tag innan de får in en ny leverans. Här köper vi allt utom kött, för det går inte att köpa här. Köttet är inte hängt en enda sekund och därmed segt som en skosula på en vandrarkänga. Det hjälper knappt att koka det i flera timmar, dessutom luktar det lite blod tycker jag och fryner på näsan. Köttet handlar vi på Gourmet Egypt på andra sidan stan, som jag har skrivit om förut.

Beano's Coffeshop. Lite tomt nu under Ramadan, annars brukar det vara ganska fullsatt.

Vi avslutar ofta shoppingen med en fika, och det här är vårt stamhak, Beano's. De har gott kaffe, god mangojuice och jättegoda Mexican Chicken Wraps. Att servitörerna känner igen en och hälsar lite extra glatt känns bara hemtrevligt och en bidragande orsak till att vi inte varierar oss. Vi har provat de flesta andra, men här är nog ändå godast och trevligast.

43 kommentarer:

Petra H sa...

Intressant att se att ett köpcentrum i Kairo kan se ut som ett köpcentrum i Puerto Rico ;-) Det är bara dekorationerna som skiljer sig åt lite...
Carrefour och Costco här i PR är "farligt" - vi kan gå runt i timmar och handla, eller rättare sagt gå vilse, behöva gå tillbaka och springa runt och leta efter vad det nu kan vara som man behöver (iaf om man går runt med en kille som O som måste titta på ALLT!)... Att man aldrig lär sig de där stora mataffärernas geografi!
Är det ok att äta / dricka offentligt under Ramadan eller man ska helst undvika det?
Kram!

Petra H sa...

Nu låter det som vi har Carrefour i PR men jag menade Carrefour i Bryssel... lite seg så här på morgonen!

sus sa...

Lite annorlunda att få väskan kollad INNAN man går in i affären. Antar att det finns skäl för "säkerhetstänket"...

Har samma fråga som Petra; Är det OK att äta/dricka offentligt under Ramadan? Visserligen är det rätt tydligt att ert "favvohak" är öppet. Men det kanske bara är på vissa ställen man kan äta på "lokal" nu under Ramadan?

Det såg iaf väldigt fräscht ut överallt och väldigt västerländskt (förutom utmyckningarna).

Konstigt att de inte har bra kött, undrar varför, måste ju vara fler än ni som inte är sugna på "sulor" *fniss*.

Ha det gott!
kramen!

Marianne sa...

Petra: Visst! Och när man väl har lärt sig var smöret finns så bygger de om! Klas är väl inte riktigt sådan att han har tålamod att gå runt och titta på allt, så det brukar gå någorlunda smärtfritt att handla. Utom när han behöver en SLADD eller en speciell GLÖDLAMPA eller någon form av LIM. Då ska man stå en halvtimme och detaljstudera de olika varianterna!

Här i Egypten ska man helst inte äta och dricka offentligt under Ramadan. Jag glömde mig faktiskt sist, så det gjorde vi och ingen säger någonting eller kastar elaka blickar eller så, men det är ju alltid bra att vara artig mot sina värdar. När det är uppenbart att man är undantagen från fastan är det okej, dvs en väldigt gammal person, barn, gravida, utlänningar osv kan äta offentligt. Jag tror att de flesta rent egyptiska serveringar är stängda dagtid, dock.

I Istanbul kunde man äta och dricka helt normalt. I alla fall i de områden jag rörde mig mest i. Där var fastan mer en fråga om tradition och många fastade bara ett par dagar för sakens skull. Visst fanns det också många som fastade hela Ramadan av religiösa skäl, jag tror det generellt sett - naturligtvis med stora variationer - är en utbildningsfråga. Högutbildade är ju generellt sett mindre religiösa än lågutbildade. Så minibussförare, serveringspersonal, butikspersonal m.fl. fastade ofta, medan tjänstemän osv inte gjorde det.

Konstigt att Carrefour inte har spritt sig till er kontinent. Inte till Sverige heller!

Kram!

Marianne sa...

Sus: Det har väl förekommit många fler bomber här än i Sverige t.ex. I Istanbul var det samma sak, där hade alla större varuhus och alla shoppingcenter en säkerhetskoll innan man fick komma in. En del mindre affärer också. Och så tittar de in i bagageluckan på alla bilar som vill parkera i garaget. Men det är bra, det minskar i alla fall risken för terrordåd eftersom man inte bara kan köra in med bilen full av sprängämnen.

På många hotell kollar de med hundar och speglar under bilarna också innan man får köra in.

Jag skrev om det där att äta offentligt under Ramadan i svaret här ovanför till Petra. Är det ok att du läser där? : ) Och jo, vårt hak var öppet, tror att de andra ställena var det också. Men det kan bero på att det är så många utlänningar som handlar där och vill fika. Tror som sagt att det mesta är stängt nere i stan, om det inte är uppenbara turistställen.

Jag vet inte varför man inte hänger köttet. Fattar inte det. Men det kanske är så att man alltid har kokat köttet i flera timmar här och då blir det rätt sätt att laga mat.

Glömde förresten skriva att jag blev tillsagd att jag inte fick plåta inne på Carrefour. Fånigt, men så var det och det är därför det inte är några foton där inifrån.

Kram!

Victoria sa...

Jag håller med Petra, vad intressant att se att stora shoppingcenters och andra stora affärer egentligen inte skiljer sig så mycket världen runt! Det är alltid så kul att se dina bilder!
Kram/Vic

Annika sa...

Jättekul inlägg!!! Ska väl göra detsamma en dag när jag åker till vår största mall. Skillnanden är bara att man inte kan handla mat där. Mataffärerna ligger helt för sig.
OCH det där att gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in på mallen finns (ännu) inte i US.
Nog är det mkt som liknar både här i US och i Kairo. Åtminstone liknar köpcentren :-)
Undrar som Petra: är det OK för en icke muslim att äta offentlig under dygnets ljusa timmar medan ramadan pågår?

KRAM!!!

Marianne sa...

Victoria: Tack! Så är det, allt som är "modernt" följer den västerländska stilen. Sedan finns så klart marknader, små slakterier, små kvartersbutiker med mera, men det är mest här vi handlar för att hitta varor som vi känner till. Så blir det ju. Det finns naturligtvis några stormarknader till som Hyper One och en del "vanliga" butiker som Metro, men de ligger mycket längre bort eller (Hyper One) har inte en lika bra "mall".

Kram!

Annika: Konstigt att det inte finns säkerhetskontroller i US! Det är ju den regeringen som skriker mest om War against terrorism ...

Ja, gör det, ta med kameran till din mall! Den är nog bra mycket större än den här. Jag ska komma ihåg att ta med den också när jag åker till City Stars, det är det finaste köpcentret här och där HM ligger.

Och så säger jag som jag sa till Sus här ovan om att äta offentligt: Har du lust att läsa svaret som jag skrev till Petra? : ) Jag gjorde en lite längre utläggning där, och sedan gjorde jag ett litet tillägg hos Sus.

Det är oftast inget problem som sagt. Hemma är det ju ingen annan som ser heller. Jag har dragit för en tunn gardin i arbetsrummet också, så att gubbsen slipper se att jag sitter här och snaskar vid skrivbordet : )

Kram!

Saltistjejen sa...

Jättekul att få se bilder och läsa om ert köpcentrum!! Det ser otroligt modernt och fräscht ut! Stort också. För mig känns det så amerikanskt detta med stora malls. Det finns ju en del i Sverige också även om de inte är fullt så stora, utan mer flera stora affärskedjor som har butiker under samma tak eller kasnke intill varandra. Men detta ser verklgien ut att vara lite samma storlek som de amerikanska köpcentren.
Och ert stamfik såg jättemysigt ut! Förstår att ni gärna stannar till just där.
kramar!

Kerstin sa...

Vad kul att få se lite av dina shoppingställen. Fiket ser jättemysigt ut. Det måste väl ha tagit lite tid när nyss kommit till Kairo att hitta de bra ställena? Antar att man går på nitar lite här och där när man inte vet vart man ska ta vägen för att hitta köttet som är bra t ex.
Ha en jättebra dag.

KARLAVAGNEN sa...

Carrefour i Madrid ser precis likadan ut, ja förutom Ramadan dekorationerna. Måste vara tufft för troende att jobba med mat under Ramadan.

Säkerhetskoller finns på nästan varje större butik i Madrid området. Vissa mer strikta än andra. Carrefour får du inte ta med någon annan väska än handväska. Eller, du får plasta in och försegla ev. surplus väskor.

Marianne sa...

Saltis: Njae, det är nog inte som en stor amerikansk mall, inte än i alla fall. Men förhoppningsvis blir det ganska snart för de bygger duktigt. Inte minst är jag glad för bokhandeln som har öppnat där nu i sommar eftersom de har böcker på engelska! Hoppas på bättre klädaffärer och drömmen vore HM, Mudo Collection och lite sånt.

Fiket är lite trevligt. Det finns fler, men märkligt nog ligger det nyöppnade Starbucks några hundra meter utanför själva mall-området, så man "måste" ha bil för att komma dit. Och med den u-svängspolicy som råder i det här landet måste man bestämma sig för det INNAN man handlar. Annars måste man åka nästan ända hem till oss för att vända och komma dit, och då blir det inte av.

Hoppas du har det bra första dagen på jobbet!
Kram!

Kerstin: Både ock. Vi har fått en hel del hjälp också av makens svenska kollegor som redan hade bott här i flera år när vi kom. Men visst är det fortfarande sådant vi inte har hittat. En bra affär för underkläder, bara en sådan sak. Men jag ska få följa med en tjej endera veckan och se, hon har hittat en. Annat har jag hittat och tipsat andra om. Den bra köttaffären hittade jag när jag satt och bläddrade i Gula sidorna som vi plötsligt fick! Jag ska visa upp den också någon gång framöver.

Hoppas du också har en toppendag!

Karlavagnen: Jag har ofta tänkt på det, att det måste vara urtufft att jobba med mat om man fastar. Men meningen är ju att man ska fasta med glädje. Jag har en turkisk kompis som fastar, och hon säger att hon inte har ett dugg emot att se när andra äter.

Här får man också plasta in sina kassar - till och med stora kameran, trots att de inte säljer sådana. Men det är lika bra, så blir det inget tjafs. Kommer aldrig att glömma så sur jag var på Metro i Sofia. Där fick man inte ens ta med sig handväska in! De plastade inte heller, man fick lämna den i bilen! Och sedan fick man inte packa kassarna vid kassan, man var först tvungen att passera en säkerhetsvakt som skulle kolla kvittot. Sedan fick man stå ute på p-platsen och packa kassarna - ibland i -20°C eller +35°C! Jag var alltid SUR när vi var tvungna att åka dit. För det var vi, det fanns inte så många alternativ.

Fundersam Cecilia sa...

Jag säger precis som alla andra,jätte roligt att se bilderna från där ni handlar.Ser mysigt ut på ert stamhak och visst gör det mycket då man blir igenkänd av de som jobbar där..Otäckt med stenraset som du skrev om tidigare.

Marianne sa...

Cecilia: Fast särskilt exotiskt är det ju inte. Sak försöka leta upp någon grönsaksmarknad, de borde ha finare grönsaker än på Carrefour.

Ja det är en sak jag saknar från Istanbul, där hade jag alla mina olika handlare: grönsaker, kött, vanlig affär, apotek, frissa, kvarterskrog, delikatessbutik där alla kände igen mig och vi småpratade lite varje gång. Nu är jag i alla fall glad för ett igenkännande leende på stormarknaden!

Stenraset är riktigt otäckt. Jag såg att det är uppåt en 500 människor som ligger därunder. Många säkert svårt skadade utan vatten och mat i värmen. Det är ju en 35-36° här varje dag fortfarande.

Desiree sa...

Vad kul att få se detta. Mycket spännande och interessant. Ser kanonfint och fräsht ut i eran butik. Man ser att den amerikanska hemska snabbmaten faktiskt finns överallt i världen. Den där Ramadanlyktan var väldigt fin. Kul att se även hur de dekorerat och smyckat just inför ramadan. Jag förstår att du köper kött på ett annat ställe. Hänger man inte köttet alls blir det ju verkligen supersegt. Jag antar att man även kanske styckar köttet annorlunda så att man får andra bitar och namn på bitarna än vad man har i Sverige. Här styckas köttet annorlunda.

Bert sa...

Bara jag ser det där namnet Carrefour får jag ångest.

Handlade på Carrefour i Nice för några år sedan. Vilket helvete! Fullständigt vansinnigt. 64 kassor, och det var minst 64 personer före mig i varje kassa.

Aldrig mer. Jag säger bara det.

Marianne sa...

Åh, vad många härliga inlägg du gjort. Och vilka fina bilder du tagit. Det är jättekul att se hur det ser ut hos er. Att sen läsa om Ramadan var ju också jätteintressant. Jag hoppas verkligen jag kan få lite tid över till bloggandet snart igen. Jag har definitivt inte gett upp hoppet än. Tack för att du bryr dig. Det värmer i höstrusket.
Kram /Marianne i Sverige

Marianne sa...

Desirée: Jo där är fräscht och fint, utom när det är sandstormsperiod, för då är det fullt av sand och damm även där. Men det går inte att undvika i det här landet.

I de här länderna finns till och med fler amerikanska snabbmatskedjor än i Sverige. Vi har KFC (blä), Baskin Robbin (jag klagar inte), nej nu kommer jag inte på vad alla heter. Men fler är det.

Jag fattar inte heller att de inte hänger köttet. Du ska se när offerhelgen kommer, då slaktar de i trädgården och sedan går de in och lagar till köttet! Mer om det om ett par månader när vi är där.

Och jo, de styckar lite annorlunda. Jag har för mig att även styckningen styrs av sk Halal-regler, hur man ska slakta på ett muslimskt korrekt sätt. Så du kan tänka dig så glad jag är när jag kommer till Gourmet Egypt och hittar rostbiff och annat som jag begriper mig på!

Bert: Lite större än Ica-Maxi? Här är det ändå inte lika stort som det var i Istanbul! Här skulle jag tro att vi håller oss till cirka 60 kassor, i Istanbul var det 120! Och det är just för att inte ha 64 före oss i kön som vi åker dit på fredagsförmiddagarna, medan alla egyptier förbereder sig för att gå till fredagsbönen i moskén. Då är det halvtomt på folk och kanske bara någon enstaka före i kön.

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Tack! Men ta det bara lugnt du, vi finns kvar här ute den dag du känner för att blogga. Ta hand om din familj nu i stället, de är viktigare.

Kramar!

Emil sa...

Det här med Egyptiska säkerhetskontroller har jag aldrig riktigt förstått mig på. Jag tror man blir särbehandlad som västerlänning... T ex på flygplatsen så blev jag stoppad en gång av en polis som skulle göra "security check" och denne polis tittade på väskorna i 5 sekunder och sa "Ok" sen var det lugnt. Antar att han hade röntgensyn. Andra gånger då jag gått genom säkerhetskontroller (typ City stars) och det pipit så har det då inte varit någon som bryr sig. Enda stället med lite högre säkerhet är AUC där man måste lämna ifrån sig passet för att gå in. Du kan ju testa ta på dig lite mer spännande föremål och testa de olika säkerhetskontrollerna så får vi en mer vetenskaplig utredning. :) Hoppas ni har en trevlig Ramadan och slipper "bomberna" som brukar förknippas med Ramadan och julen i Egypten. Egyptiska smällare är bra mycket kraftigare än svenska.

/Emil

Matildas fikarum sa...

Beano's Coffeeshop ser helt klart mysig ut. Där skulle jag gärna sitta med en kopp kaffe och en bok.

Marianne sa...

Emil: Jag tycker att det piper om alla som går igenom säkerhetskontrollerna, men de stoppar aldrig någon. Enda gången var när någon hade en gastub i bagageluckan, för den tittar de alltid i, de fick lämna den ifrån sig. Men någon större bomb kan man nog inte ta in i alla fall. Tror jag. Hoppas jag.

Här i vårt område kör de inte med smällare, här är jättelugnt. Undviker gärna trafiken nu under Ramadan om jag kan : ) Vet du om trumslagare går runt i stan för att väcka folk till frukost? Hit kommer ingen, här händer egentligen ingenting, så man är lite utanför. I Istanbul kom en trumslagare varje morgon vid 3-4 och väckte hela kvarteret : )

Matilda: Vi brukar läsa Daily News där, för de har kundexemplar. Och om nätet av någon anledning skulle gå hemma kan man åka dit och sätta sig, för de har trådlöst Internet. Som iofs många har.

Kottich sa...

Trumslagare har jag inte sett men det kan mycket väl förekomma. Där det finns barn finns det smällare. Skönt att slippa dem. Smällarna alltså!

Det roligaste med Ramadan tyckte jag var när fastan bröts för kvällen. Känns som en gigantisk mattävling då det gäller att vara snabbast! Efter 5 minuter stod alla faten tomma.
/Emil

Marianne sa...

Emil: Fastade du när du var här? Jag skulle gärna sitta med gubbsen vid Iftar, men jag tror inte de skulle uppskatta kvinnlig fägring där i deras egen hörna. Jag går bara dit med juice och dadlar och lite sånt ibland.

Kottich sa...

Det blev enormt mycket fastande men inte ramadan. Då jag bodde i en koptisk församling så följde jag koptisk fasta. När de fastar så är det veganmat som gäller. Eller samma mat som alltid fast utan kött. Ris och potatis var inte en helt ovanlig kombination. Kopterna fastar var och varannan dag. De har iaf 6 veckor som är helt fastefria annars så är onsdagar och fredagar fastedagar. Du kan läsa mer på:http://en.wikipedia.org/wiki/Fasting_and_abstinence_of_the_Coptic_Orthodox_Church_of_Alexandria

Anne sa...

Det ser väldigt inbjudande och trevligt ut. Jag kunde inte låta bli att fniss lite då jag såg McDonald's M:et. Det får man nog stå ut med att se överallt i världen....
Du verkar ha allting under samma tak, kunna göra alla de mest skilda ärenden på samma ställe (förutom köttet då), det är smidigt. Beano's Coffeshop ser mysig ut, där skulle jag gärna ta en kaffe.

Marianne sa...

Emil: Tack! Jag har funderat på hur kopterna fastar! Nu vet jag och ska läsa i länken för att få mer kött på benen. Hade egentligen tänkt göra ett litet inlägg om det i samband med Ramadan, men jag visste för lite. Nu vet jag lite mer och snart ännu mer!

Anne: Ja de gyllene bågarna lär man inte slippa undan någonstans. Skulle inte förvåna mig om de till och med finns i Nordkorea och i Burma!

Jo, där finns allt under ett tak. Och mer blir det. Väldigt bekvämt när det är någonting man behöver men inte har lust att åka tvärs genom halva stan. Ja, utom köttet då förstås.

maria sa...

hej! ar ny pa din blogg. valdigt intressant att lasa egypten ur ditt perspektiv, jag bor ocksa i kairo..
hittade hit till din blogg av en slump :) jag laste att nagon hade sagt att Dandy Mall vid Alexroad ags av en svensk. Helt fel fakta. Det ar en egyptisk man som ager dandy mall och carrefour vid Maadi ring road. Dandy Mall doptes efter hans son Dandy :)
och angaende din vattenpipa for 178 pund... en sadan kostar runt 30 pund. :) men du betalade sakert mindre an manga har gjort innan. vilken del i kairo bor ni i?

Marianne sa...

Maria: Hej! Och Välkommen! Vad roligt att du också bor här! Vi bor vid Alex Desert Road, väldigt nära Oasis hotell. Var bor du?

Där ser man! Att Dandy är döpt efter sonen tycker jag är gulligt. Men det vi hörde var nog inte att det ägdes av en svensk, utan att det sköttes av en. Helt fel alltså!

Ja det där med priserna. Det är ju så att så länge jag inte pratar arabiska kommer priserna att ligga långt högre än de borde. Så jag prutar ner mig till ett pris jag kan acceptera, om jag tycker att varan är värd priset köper jag, annars inte. Det är egentligen den enda approach jag kan ha. Annars skulle jag inte kunna handla någonting. Det bestämde jag mig för redan i Bulgarien, och det funkar för mig. Inget kul att gå runt och vara sur för att priserna är för höga : )

Hur länge har du bott här? Pratar du arabiska?

Om du har lust kan du mejla till nyaaventyr/at/gmail.com så kanske vi kan ses någon dag?

Välkommen tillbaka hur som helst!

maria sa...

hej marianne!
gud vad skont det ar att hora en svensk som ar hur chill som helst. det ar inte varje dag. jag har haft manga svenska vanner pa besok som inte alls har kunnat anpassa sig till kairo och aven andra som du. men tro mej, dom ar valdigt fa! det ar kul att du glider med i kairo flowet :)
jag har tillbringat valdigt mycket tid i kairo till och fran sedan jag va 15, alltsa 6 ar nu. Sjalv bor jag i Heliopolis, men jag bodde ocksa nara Alex desert road, i ett hus vid pyramiderna. visst ar det underbart dar! jag hade utsikt over pyramiderna varje morgon vid poolen. sadant som blir vardag men omojligt i sverige.

jag maste ha varit hog pa egyptiska lakemedel, sa sjuk som jag ar dessa dagarna, sa jag fick for mig att du menade att det var en svensk som AGDE Dandy mall. Men kul fakta! Skall kolla upp det.

Jag har lart mig tala arabiska har i egypten och det har hjalpt mig fram med mycket, inklusive mycket lagre priser. jag fick kampa mej fram! haha.

har du besokt city stars annu?
sjalvklart ses vi! jag aker till Sokhna dessa dagarna, men sedan ar jag i stan. Tack for en bra blogg.

Marianne sa...

Maria: Men är du sjuk! Så trist! Hoppas nu att dagarna i Sokhna gör att du blir helt frisk igen!

Tack, men jag vet inte om jag har lyckats ta mig in i livet särskilt mycket än. Har precis fått tid att börja kika på arabiskan (fy vad svårt, men jag ska lära mig att i alla fall ta mig fram) och här ute sitter man lite isolerad. Har jobbat så mycket också, så det har inte riktigt funnits tid till att vara så nyfiken som jag vill. Hoppas att hösten blir bättre så att jag kan ut och röra på mig mycket mer. Nu under Ramadan ligger ju det mesta lite i vila också, jag vill inte besvära de "stackars" chaufförerna på kontoret för mycket nu i värmen och hungern.

Har bara varit på City Stars en enda gång, men jag är väldigt sugen nu. HM ska ju ha öppnat där! Vi kanske kan ses där när du är hemma igen? Hur är det, kan man äta och fika där trots att det är Ramadan?

Ha det nu så skööönt i Sokhna så hörs vi av när du är hemma igen!

maria sa...

hej igen!

sjalvklart kan du ata och dricka pa cafeerna. du ar turist och folk bryr sig inte lika mycket da. sjalv har jag aldrig brytt mig om det. jag blossar och roker om jag kanner for det men man vill ju inte provocera.
HM har oppnat ja och jag har varit dar nastan varje dag haha! det var en lattnad skall jag saga dig. Men det ar inte HM Sverige direkt, lite annorlunda kansla.

Det finns ett jattemysigt cafe*restaurang vid flygplatsen, Air Mall. Dar ar jag ofta och dom serverar underbar mat, arabisk och internationell. fast dar ar det mysigast pa kvallen, eftersom det ar utomhus.

jag hoppas att jag blir battre snart. typiskt att jag ska bli sjuk nar jag aker till sokhna. men men.

ha en trevlig helg i kairo!

maria

Marianne sa...

Maria: Ursäkta att jag inte har svarat på din kommentar förrän nu, blev tvungen att storstäda köket efter att maken hade satt upp nya jalusier.

Jo, det är ju det där med att man inte vill provocera. Så jag undviker gärna att äta och dricka och röka ute bland folk den här månaden. Men på City Stars kanske det är annorlunda.

Air Mall har jag inte varit på, men det blir ju så när det är platser som ligger så långt bort. Med den här trafiken håller man sig gärna på "sin" sida : ) Ska ändå komma ihåg det stället.

Och ja, skynda dig nu att bli frisk!

Mejla mig gärna, jag vill inte lägga ut telefonnummer här på Internet.

nina sa...

Jag säger som alla andra, jättekul inlägg! Det är verkligen skoj att se typiska vardagsbilder.

Ditt mall liknar de vi har i Costa Rica, förutom de där fina Ramadan-utsmyckningarna förstås. Här har vi också små "kiosker" i mittgångarna där de säljer allt från smycken till mobiltelefoner och småkrafs.

Jag skulle gärna gå runt och ta bilder på affärer och sånt här, men har blivit lite harig eftersom man inte får och alltid blir tillsagd... Kanske får smyga lite? ;-)

Och det där caféet skulle jag gärna gå på! Vi har dåligt med såna här, folk träffas alltid ute på krogen över öl. Kul det med men lite omväxling vill man ju ha. :-D

Marianne sa...

Nina: Ska strax ner på stan med en kompis. Ska ta kameran med mig!

Jag tror att de flesta shoppingcenter runt om i världen är ganska lika egentligen. Till och med Gallerian i Stockholm har ju små bås i mitten.

Får du inte fotografera ute på gatan och ta bilder av affärer? Varför inte? Ok inne i mallen tittar de lite underligt på en, men ute på stan????

Du får komma hit så kan vi gå och fika!

Ha en skön helg!

Lullun sa...

Ja, nu är jag igång med at läsa ikapp, efter en vecka utan bloggläsande. Jättekul inlägg!! Tack för det! :-)

Marianne sa...

Lullun: Tack själv!

nina sa...

Jag skulle gärna ha kommit dit och fikat. Går det bananbåtar till Egypten? :-)

På gatan får jag fota och visst kan jag fota småaffärers skyltfönster och så. Men på shoppingcenter är det svårare, det finns vakter överallt som kommer och säger till direkt om man riktar kameran mot någon affärs skyltfönster/ingång. Själva shoppingcentret i sig (typ rulltrappor och sånt) verkar däremot ok.

Jag vet faktiskt inte varför man inte får, om de är rädda att man ska härma skyltningen eller nåt? Jättekonstigt tycker jag.

Idag smygfotade jag förresten inne på en affär. Det var väldigt spännande. :-D

Marianne sa...

Nina: Kaffebåtar kanske? Bananer odlar de för fullt i deltat.

Visst är det konstigt det där att man inte får fota vissa affärer! Fattar inte varför. Om jag är industrispion har jag väl en dold kamera och kommer ändå ihåg vad jag såg!

Hahaha, du kanske kan bli hemlig agent i alla fall?

Anna, Fair and True sa...

Fotona på kundvagnarna var ju jättehäftiga! Såg ut som om att raden av vagnar var oändlig. Visste inte att det fanns en särskild Ramadanlykta. Alltid lär man sig något nyt!

Marianne sa...

Anna: Tack! Lyktorna är rätt fina, måste köpa en nästa år. Vet inte varför jag inte gjorde det i år. Men jag har glömt vad de heter.

Anna, Fair and True sa...

De finns i lite mindre storlek då hoppas jag!

Marianne sa...

Anna: Alla de former, färger och storlekar man kan tänka sig. Tror jag kommer att vilja ha en rätt så stor ändå, ska det va så ska det va!