lördag 6 september 2008

Dammvippor


Jag tror att det här är dammvippor snarare än solfjädrar. Men säker är jag inte. De såldes i alla fall tillsammans med andra nyttiga produkter som kastruller och liknande, och jag har aldrig sett någon sitta med en solfjäder här. Jag tror inte att en solfjäder hjälper mycket heller, att vifta runt på het luft gör den inte svalare.

Egypten är ett dammigt land, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur nära Sahara vi bor. Det ligger nästan jämt ett fint lager damm överallt som man får hålla efter. Vilket har fått mig att bli alldeles fixerad när jag tittar i olika inredningstidningar och drömmer om ett eventuellt framtida hus i Sverige - "Nää, hur ska man hålla rent där", "Guuud så jobbigt att torka där under", "Och hur ska man någonsin få den ytan att kännas dammfri".

Knasigt, för jag har inte den blekaste aning om i vilket land vi ska bo efter Egypten - Sverige eller Hotahejti - och om vi någonsin kommer att kunna bygga Drömhuset. Ni vet, det där huset där man själv får bestämma hur köket ligger i förhållande till vardagsrummet och hur stort varje rum ska vara och hur fönstren ska sitta och vara formade och utsikten över sjön ... Men drömmer gör jag när jag går igenom alla tidningar jag har fått. Tänk att få inreda ett hus och veta att det kan få se ut så om tjugo år om jag vill, för vi ska inte flytta därifrån.

15 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Kan det inte vara vippor för att få elden att ta sig vid matlagning över öppen eld?

Vet du något mer om olyckan i Kairo? Klippan som krossade bostadshus i den fattiga stadsdelen?

Marianne sa...

Karlavagnen: Oj! Du vet alltid mer än jag! Nej, jag vet inte mer än vad som står i svenska tidningar. Har letat i de engelskspråkiga lokala blaskorna på nätet, men där står ingenting. Moqattam är i alla fall det berg där sopbyn ligger, så jag antar att det är just de människorna som har råkat illa ut. Det drabbar alltid de fattigaste ...

Kan vara i stället för bälgar.

trollpackan sa...

Det är säkert dammvippor skulle jag tro;)
Ja, det kan vara kul med ett drömhus, att få inreda hur man vill, men det är mycket jobb också...hmmm...
Ha en skön lördagkväll!

aurorabuddha sa...

Oj!! Nu laste jag just om en stor rock slide dar i Cairo!! 500 manniskor begravda... kara nan.

Lat oss veta hur ni har det.

Saltistjejen sa...

Ja oavsett om det är dammvippor eller solfjädrar så var de väldugt vackra tycker jag! :-) Att damma med så vackra redskap skulle göra städningen lite roligare.
Fats jag tyckr tyvärr att just damma och dammsuga är det absolut tristade med städning. Jag skurar hellre och putsar o fejar i kök o badrum än dammsuger o dammtorkar....

Och det där med drömboendet ja... Mitt absoluta drömboende skulle vara flera hem på flera ställen! Som ett här och ett i Sverige t ex. DET hade varit lyx. Sedan ör det ju udnerbart med hs om det ligger bra. Fast varken jag eller M är huspersoner så jag vet inte ifall vi egentligen skulle vilja ha ett. Vi har itne mycket pengar så leja hjälp för husfix är att glömma. Och ingen av oss har varken intresset eller kunskapen att fixa saker o ting själva. Som typ lägga om taket, fixa avloppen, byta panel eller annat smått o gott som ofta följer med husägeri.

Kram och damma lugnt!
:-)

Nettan sa...

Vore fantastiskt, men det är inte fel att fantisera heller!

Suzesan sa...

Hallau på kvällen Marianne:)
Bra jag läste ordet damma så fick jag "ont i ögonen" Jag kan bli galen på damm och jag tycker det är vansinnigt urtråkigt att damma. Jag har sagt till alla alla att de får aldrig köpa en massa prydnadssaker till mig som jag måste ha framme för då måste jag bara damma dem. Här där jag bor så dammar det hela tiden. Jag tror det kommer från vägen utanför. Ett underligt damm. men fina dammvipor var det iallafall. Åhh jag skulle ibland också vilja ah ett hus. jag har varit på smygfotarrunda och kolalt hus och fotat. Det msåte vara nån slags längtan efter hus. Det måste ju vara svårt när man inte vet var man hamnar nästa gång efter Egypten och längta hem till Sverige efter hus. Om jag ska hus nån gång igen så ska jag INTE ha vita skåpsluckor även om det är fint och inte vita golv. Smuts-samlar-färg... allt syns minsta fläck sånt gör mig skogstokig.Jag vil ha en stor veranda om jag ska ha hus. Men det är skönt med lägenhet det är så mycket man slipper göra och kostnader som man slipper. Fy för fisken i inlägget längre ner. Den hade jag inte velat äta.
Nu kan du se på bilden att jag är korthårig:)Det finns fler bilder på bloggen om du inte redan har sett dem*fniss*
Hoppas du har en fin kväll
Kram
Susanne

Suzesan sa...

.....Och så ska jag skärpa mig och korrektur läsa innan jag skickar. Punkt och komma och rättstavade ord. Jag är så slarvig. Ibland när jag skriver så hittar jag på nya ord. Jag bara trycker på vissa tangenter. Förlåt mig:)
Kram
Susanne

Jenny sa...

Vette sjutton om jag tror att det vore speciellt bra dammvippor (även om jag tror som du, att det är det det är) - känns mest som om det skulle vispa runt dammet... :-/. Vet ni förresten hur länge ni blir i Kairo? //kram

Lullun sa...

Ja drömma ska man ju få göra, men visst är det otroligt hur snabbt man blir "miljöskadad". Har det på samma sätt här, där man hela tiden måste tänka praktiskt, praktiskt, praktiskt med allt man köper, speciellt kläder och sånt. Fina vad-de-nu-än-är. Hade jag nog själv använt som någon form av pynt. :-)

Marianne sa...

Trollpackan: Ja, än så länge är huset bara en dröm och det är mycket möjligt att det så förblir. Troligare är en helt vanlig lägenhet den dag vi flyttar hem. Men drömma kan man alltid : )

Aurorabuddha: Ja det är hemskt! Vi är som sagt inte berörda på något sätt, vi bor lååångt därifrån. Som vanligt är det de allra fattigaste som drabbas ...

Saltis: Håller med, dammsugningen är det allra tristaste i hela hushållsarbetet! Jag blaskar mycket hellre med vatten än släpar runt på det där tunga eländet som bara donkar i allt hela tiden och så måste man lyfta och flytta på grejor. Fy vad det är trist!

Och det där med hus, hehe, jag har alltid bott i lägenhet, det här är mitt första hus jag bor i nu! Så vi får se hur realistiskt det vore med att köpa hus den dag vi flyttar hem. Men, som sagt, drömma kan man alltid : ) Och så vill jag ha en lägenhet i Istanbul. Också : )

Kram!

Nettan: En annan dröm är en riktigt stor takvåning med terrass vid Östermalmstorg. Hahaha, det kan man ju drömma om! Då får han bli VD för något annat företag först : D

Suzesan: Jag brukar damma som städerskorna gör hos kungen. En disktrasa och vatten med lite diskmedel i. Då blir det genast mindre plågsamt och duger det åt kungen så duger det åt mig : )

Jag såg din husplåtarrunda, men jag har inte sett håret än. Måste in och kika på en större bild. Modigt gjort, du hade ju så långt fint hår.

Och det är inte så petigt, så länge man fattar vad du skriver (och det gör man) är det inte så himmelens noga. Be inte om ursäkt!

Kram!

Jenny: Vet inte. Kontraktet är tre år och kan förlängas till max fem, men om affärerna går åt skogen kan det bli ajöss och goodbye fortare än så. Vi hoppas väl på en fem år i alla fall, dvs fyra till. Guuud vad fort tiden går!

Kram!

Lullun: Ja du bor ju i ett sånt extremklimat, där går det inte att fuska med vindtäthet och liknande! Vare sig i hus eller kläder. Men visst hade det varit mysigt att vakna på morgnarna och tassa ut i nattsärken och dricka kaffe på förstutrappen med utsikt mot sjön medan rosorna doftar runt omkring och humlorna surrar ... Som sagt, lite måste man få drömma : )

Jemayá sa...

Hej! Jag tror också de är dammvippor. Köpte en lite liknande då jag besökte Sydafrika för länge sedan - den var gjord av färgäade strutsfjädrar (himmelsblått och vitt), underbart mjuk och härlig att damma med (vilket jag gör i yttersta nödfall...). Konstig nog blev den aldrig smutsig heller, kanske det fanns något sorts naturligt fett på fjärdrarna....men nu har de börjat lossa. Längtar efter en lika fin, ny dammvippa! Månne "dina" dammvippor är lika mjuka och sköna :)?

Marianne sa...

Jemayá: Jag ska erkänna att jag inte köpte någon dammvippa. Men jag tror inte det var strutsfjädrar, såg snarast ut som färgade måsfjädrar. Du kanske har rätt, för jag har för mig att fåglar har någon sorts fett på fjädrarna så att de inte ska bli blöta när det regnar. Så det kanske funkar bra att damma med fågelfjädrar!

Mats sa...

De används för att sätta fart på glöden. Både av killarna som sköter vattenpiporna på ahwan och av kockar som t ex grillar kyckling. Under vippan ligger en ring, det är kragen till shisha-pipan, så att inte glöd eller tobak ramlar på golvet eller fötterna.

Marianne sa...

Mats: Oj! TACK! Du kan det här tydligen! Jag gör ett nytt inlägg i morgon med fotot och din kommentar så att det blir rätt!