fredag 5 september 2008

Fredagstema Show and Tell: Ett sommarminne

Äntligen har vi satt igång med Fredagstemat igen efter sommaruppehållet! Det är jätteroligt och verkligen en positiv avslutning på en lång, het sommar. Ämnena för Fredagstemat kommer under september månad från Petchie i Puerto Rico och är i dag Ett sommarminne.

Sommar för mig är framför allt den underbara naturen i Sverige och inleds med de enorma rapsfälten som strålar i kapp med solen.

Rapsfält. Foto från Fotoakuten.se

Att plocka klöver och suga nektarn ur klöverblommorna.

Klöver. Foto från Fotoakuten.se

Att gå på en sommaräng och plocka famnen full av sommarblommor som prästkragar, blåklockor och smörblommor.

Prästkrage. Foto från Fotoakuten.se

Men ingenting av det fick jag i år eftersom jag stannade hemma i Kairo hela sommaren. Och här flyter årstiderna i varandra på ett annat sätt, så man märker att det är sommar mest på att det är ännu varmare och att det inte regnar ett endaste litet dugg.

Det bästa som hände mig den här sommaren var att få besök av sonen med familj. Två underbara veckor när vi såg oss omkring och besökte alla viktiga platser i Kairo. Vi badade (ja, även jag doppade mig ett par gånger), åt god mat och hade det allmänt trevligt och mysigt.

Mathilda och Daniel njuter av att få bada precis hur mycket de vill.

Normalt strålar ju solen oavbrutet under dagarna här i Kairo, det enda som stör är möjligtvis smog och dis från alla avgaser. Men en dag dök det upp små lätta sommarmoln på himlen, och det var en stor händelse som jag blev tvungen att föreviga. Det är ändå en lite märklig känsla att längta efter moln och regn i stället för tvärtom, som man är så van vid.

Små lätta moln över Kairo. "Små lätta moln ser jag på din himmel, din himmel som är blå ..." Kommer ni ihåg vem som gjorde den låten?

Och nu är sommaren på väg att blomma ut för i år. För en del är den redan ett minne blott, för andra har våren nyss vaknat, och för några kommer sommaren att fortsätta ytterligare några månader innan hösten kommer.

Utblommad maskros. Foto från Fotoakuten.se


Hojta till om du har hoppat på Fredagstemat och ditt namn inte finns med i listan så lägger jag genast till det plus länken.

18 kommentarer:

Millan sa...

Det ar verkligen sa skumt att vi sitter pa olika delar av varlden, skriver om vara vardagar, och langtar efter precis olika saker. Sjalv skulle jag kunna ta enorma foton av moln i England just nu... men nagon sol finns inte att foreviga...
Besoket fran din son med familj maste ha varit jatte roligt!! Det maste ju ha varit jatte spannande for dem att se hur ni bor och har det och fa besoka alla speciellt platser som ar sa exotiska for oss nordbor!
Trevlig helg!

Fundersam Cecilia sa...

Självklart,Pugh!Det tog dock nån sekund innan poletten trillade ner.Satt och nynnade lite först.Förstår att besöket satt guldkant på sommaren.Nej idag finns här ingen sol att ta kort på,jag kan ta på poolen och visa regnet som studsar i den.Men det är riktigt mysigt.I helgen ska det vara jätte fint väder igen så den här dagen kan jag leva med.

Ha nu en riktigt skön helg!

Annika sa...

Så roligt det är emd fredagstemat. Jag är så glad att vi tagit upp det igen...Jättekul!!
Små lätta moln älskar jag. Den brukade vi sjunga på avslutningen!! NU har jag fått den på hjärnan igen, tack vare dig!! Komemr nog att nynna på den hela dagen.

Vad kul det måste vara för dina barnbarn att komma ner till farmor i Egypten...KLART häftigt!!

Här ska vi drabbas av Hanna imorrn, eller redan ikväll...DET blir regn, vill jag lova. Men än så länge är det HETT och soligt...

Bra att du länkar upp deltager, ska jag också göra..uppdatera, vill säga...

KRAMAR!!!!

Matildas fikarum sa...

Nu undrar jag förstås om det finns något bra uttryck på svenska som motsvarar show and tell.

Desiree sa...

Åh helt underbara bilder du bjuder på. Visst är sverige speciellt och fantastiskt på sommaren. Rapsfält är ju så vackert! Älskar dem och doften från dem. Även om det inte blev någon sverigesemester för dig i år så fick du som sagt många finna minnen och upplevelser med ditt besök.

Jag gjorde förresten olivkyckligen till middag igår och det blev väldigt lyckat. C tyckte jättemycket om receptet. Det kommer jag att laga flera gånger. Ha en skön helg.

sus sa...

PUGH ROGERFELDT! *hoppar upp och ner på stolen och viftar med handen* ( jag har haft hans autograf på armen en gång...)

Så trevligt med fredagsteman igen, ser fram emot. Nu är sommaren snart slut och vi får se fram emot höstens färgprakt, inte illa det heller.

Trevlig löradag!

sus (igen) sa...

... *rodnar*
trevlig fredag!
(fast det är ju iofs trevlig lördag imorgon, ville bara var ute i god tid...)

Saltistjejen sa...

Ja det måste varit sååå härligt med familjen hos dig i sommar!!!!
Ett sommarminne att suga länge på när det blir vinter. Även om vintern i Kairo inte är som vintern i Sverige precis...
Kramar!

Petra H sa...

Ha ha, i Puerto Rico innebär sommaren att det REGNAR mer än vanligt ;-) Och ja, sommaren är ju inte över här heller än - om någonsin!
Rapsfält, mmmm... härliga minnen från Sverige men är det inte mer vår än sommar?? Sen vår iaf?
När har ni planerat nästa Sverige-resa? Blir det kanske en höstresa istället? Det kan vara minst lika mysigt, med tjocka tröjor, tedrickande, kurande under en filt (som du skrev på min blogg), krispiga svenska äpplen - längtar! (jag åker dock inte hem igen förrän till jul)
Trevlig helg!
Kram

Ninni sa...

Vad roligt med Fredagstemat, jag ska titta in hos de andra också...
Ja, sommar i Sverige innebär ju oftast inte så mycket sol som vi önskar oss.
Vi kom hit till Brasilien igår efter 8 veckor i Sverige och möttes av sol och värme. Det är ju precis som du skriver att det normala är att solen lyser varje dag, det är mer förvånande om det är molnigt och regn.
Jag förstår att du haft en skön sommar, att få vara med familjen är ju precis vad man önskar sig.
Hoppas du får en skön helg! Kram Ninni

Kersti sa...

Pugh var det som gjorde den. jag såg honom i Gnesta förra hösten. Det var att åka bakåt i tiden.
Här gjorde sommaren ett sista försök idag det var så att man kunde gå ut i bara t-shirt. Men kvällar och nätter är fuktiga och kalla.

Laura sa...

Vilka härliga sommarbilder!

Fritt ur hjärtat sa...

Härligt inlägg! Lite roligt att "ni utlandssvenskar" förknippar Sverige med sommar. Visserligen har vi haft sommar med stort S i år men annars har vi allt mycket *sk.t* väder;-) Sonen kom med familj var en höjdare, det förstår jag, jag längtar ständigt efter min stor son, njuter när jag får umgås med honom! Vldigt fina bilder visar du!

Marianne sa...

Millan: Ja visst har vi det annorlunda och längtar efter motsatserna ibland - och ibland längtar vi efter precis samma saker! Det är väl framför allt vädret som kan vara så extremt på vissa platser. Det var verkligen jätteroligt när "ungarna" var här, och som du säger att de fick se hur vi bor och hur livet är här. Det blir alltid lättare att prata när alla vet vad man pratar om.

Hoppas du också får en trevlig helg!

Cecilia: Visst var det Pugh! Han är visst aktiv fortfarande, fast jag har inte hört någonting han har gjort sedan den tiden, tror jag. Vad skönt det låter med regn, hoppas bara att Hanna inte går till överdrift hos er som hon gjorde på Haiti. Tur att det ska bli fint i helgen så det hinner torka upp.

Ha en skön helg du med!

Annika: Visst är det roligt med Fredagstemat! Just att det är både Show och Tell så att man får jobba med både text och bild och får ta del av så många olika bra tolkningar av ämnet! Jag tycker att det är toppen!

Kul att Pugh sjungs på skolavslutningar, det visste inte jag. Trodde nog att det bara var Blomstertid och Idas visa. Det var ett tag sedan jag var på en skolavslutning. Kanske dags att planera in för att vara med på två nästa år! För det är ju så roligt att vara med barnen.

Hoppas nu som jag sa till Cecilia att Hanna lugnar ner sig så att det inte regnar så där överdrivet mycket hos er. Man tycker ju att hon borde ha tömt ut sina resurser över Haiti vid det här laget. Stackars människor! De har drabbats hårt av alla orkaner i år.

Kram!

Matilda: Haha, ja om jag hade varit initiativtagare hade jag förmodligen döpt det helt på svenska, rabiat som jag är med att lånord ska anpassas till svensk stavning och böjning och allt vad det är och att man ska använda svenska i stället för obegripliga ord som "benchmarking" och så vidare. Men jag bestämmer som tur är inte allt här i världen : ) Hmm, ja vad säger man? "I text och bild"? "Rita och berätta"? "Fota och berätta"? Låter faktiskt inte lika klatchigt som "Show and Tell"!

Desirée: Ja det är ju Sverige som är urbilden för sommar för mig. Det kommer jag nog aldrig kunna ändra. Och i år gick största delen av sommaren åt till att jobba ganska intensivt, det får bli andra bullar nästa år.

Så roligt att olivkycklingen blev lyckad! Jag gjorde den i går och Klas satt här och åt såsen med sked till slut. Jag hade ingen fond, utan fick ta buljongtärning i stället med påföljd att jag tyckte det smakade lite för mycket höna, så då piffade jag till den med en tesked chiliflingor (turkisk rödpeppar) och det blev jättebra.

Hoppas du också får en toppenhelg!

Sus: Helt rätt! Fast det var ju inte så vansinnigt svårt förstås. Du kan väl hoppa på Fredagstemat du också? Det är jätteroligt att fundera ut och ta foton eller leta reda på foton.

Hihi, hoppas du hade en trevlig fredag och att du har en trevlig lördag och får en trevlig söndag : ) Och felskrivningen blir egentligen helt rätt till mig, för här är ju fredag lördag och lördag söndag. Eh ... Ja, du fattar.

Kram!

Saltis: Ja allt som har med barnen att göra blir små goda karameller att suga på och pärlor av lycka här i livet. Utom under tonåren då, men dem kan man ju glömma bort.

Och nej, vintern är lite annorlunda här. Ungefär som väldigt vackra vårdagar i Sverige när man kanske ännu inte kan gå helt barärmad och i bara sandaler. Och med några enstaka regnskurar, dem ser jag fram emot!

Kram!

Petra: Ja ni befinner er väl ännu närmare ekvatorn än vad vi gör? Eller är vi ungefär på samma breddgrad? Måste kolla upp det. Regnen har vi definitivt inte samtidigt i alla fall!

Rapsfält är för mig försommar, när sommaren precis ligger i startgroparna. Så sen vår eller tidig sommar. Men jag KAN minnas fel och att det är mer vår än sommar. Stora och böljande och man kan se hur många som helst när man åker genom Skånes vackra landskap ...

Jag ska till Stockholm någon gång under hösten, men vi åker inte tillsammans förrän i början av februari när Klas mamma fyller 80. Vi får välja lite om det blir jul eller födelsedag, och vi har bestämt oss för födelsedagen. Om Klas måste till HQ runt jul tittar han nog in till föräldrarna över de stora dagarna, men det blir för dyrt att åka som skottspolar båda två. Mysigt för dig att åka hem över jul! Följer O med då?

Kram!

Ninni: Fredagstemat är jätteroligt, du kan väl också hoppa på? Du som tar så fantastiska foton!

Låter härligt att ha fått vara i Sverige så länge, jag har ju sett dina bilder som du har lagt ut. Rena idyllen. Och nu tillbaka till hettan i Brasilien. Hur är det, är du norr om ekvatorn och får "höst" nu, eller är du söderut och kommer hem lagom till våren?

Hoppas du också får en skön helg och att jetlagen går över på ett litet kick!

Kram!

Kersti: Ja, jag har förstått att han fortfarande är aktiv den käre Pugh, fast själv har jag inte hört någonting han har gjort sedan "den" tiden. Roligt att han fortfarande är igång. Var det mycket nytt material, eller var det alltså mest gammalt?

Hoppas att ni får en sådan där vacker höst med sol och klar luft!

Laura: Tack! Fast de flesta var hämtade från Fotoakuten, så dem kan jag inte ta åt mig äran för : )

Simone: När man bor så här romantiserar man kanske även den regniga sommaren när man sitter där i en stuga i skogen och spelar sällskapsspel och klagar på det dåliga vädret ... Men äkta sommar, det finns bara i Sverige : )

Ja, visst längtar man efter "ungarna" varenda sekund och fattar inte att de måste bli så himla stora att de inte hänger en i kjolarna längre! Man får njuta när man kan!

Kram!

Lullun sa...

Åh, vilka härliga svenska inslag, som dock inte blev sommarminnen för dig just denna sommaren, men så har du ju något att se fram emot! Ert besök dock, ja det måste ha varit dunder!! Ett härligt inlägg! Kram! :-)

Marianne sa...

Lullun: Nej, det var faktiskt ett svårt ämne eftersom jag inte har haft någon riktig sommarkänsla. Det blev varmt och sedan blev det varmare och så har jag jobbat nästan hela tiden ... Men visst var ungarnas besök toppen, det blev guldkant på tillvaron!

Kram!

Petra H sa...

Angående din julfråga (på ett sommarinlägg) - O och jag ska fira jul i Spanien är det tänkt, första gången för mig. Men jag ska först hem till Skåne en vända och hoppas kunna övertala O att vi firar iaf lillejulafton (23/12) tillsammans i Skåne!

Marianne sa...

Petra: Haha, ja det gäller ju att vara ute i god tid : ) Spännande att fira i Spanien, med helt nya traditioner. Vi ska stanna här och åka hem till Klas mammas 80-årsdag i stället. Ibland får man välja.