torsdag 18 september 2008

Bjuden på Iftar

Klockan 17.57 lokal tid var det dags för Iftar, att bryta fastan. Innan dess hade mr Mahmoud lagat mat precis hela dagen, ända sedan 9 i morse. Jag blev tillsagd att jag inte fick komma för sent, för efter bara två minuter skulle maten vara slut. Men maten var inte slut ens en timme senare, trots att vi var cirka 15 personer som vräkte i oss av hjärtats lust.

Jag hade nog förväntat mig att det skulle vara mycket grönsaker, soppor och kanske lite kött. Men det var faktiskt tvärtom. Dessutom hade jag trott att fastan skulle brytas med dadlar och mjölk, men det hoppade vi över och alla kastade sig i stället över all den goda maten. Det enda helvegetariska var väl desserterna och juicerna. Väldigt goda färskpressade fruktjuicer - jordgubb, guava och mango. Till dessert var det olika sorters baklava (de har egna namn allihop men jag har aldrig lärt mig vilket som är vad) och någonting som jag i Turkiet skulle ha kallat Aşure - väldigt enkelt beskrivet som en söt gröt på olika sädesslag och torkade frukter och nötter och som enligt legenden lagades första gången av besättningen på Arken när syndafloden hade torkat undan och Arken landade på berget Ararat. 

Aşure.

Baklava av olika sorter.

Själva måltiden bestod alltså mest av kött. Kött, kött, kött. Kalkon, gryta, köttårta, stekt lever, korvar. Till och med de få grönsaker som fanns på bordet var fyllda av kött. Köttfärsfylld paprika, köttfärsfylld squash, köttfärsfyllda auberginer, kåldolmar fyllda av kött. Ska jag var lite ärlig var det kanske aningen för mycket kött och aningen för lite grönsaker för min smak. Jag är inte vegeterian på något sätt, tvärtom älskar jag kött. Men gärna lite av varje ...

Som någon sa: "Man måste ha en stark mage för att klara av den här maten. Man behöver mycket protein när man har fastat hela dagen."

Men jag tror också att det här var en speciell festmåltid, att man kanske inte har riktigt så här mycket kött hemma hos vanligt folk, utan att där blandas upp med lite mer grönsaker. De som alls har råd att fira Iftar hemma förstås. Runt om i stan kan man se speciella tält med bord och bänkar där Iftar serveras till fattiga människor, sponsrat av rika personer som en del av de allmosor man måste ge till fattiga under Ramadan.

Ramadan och allmosor är två av de grundpelare som islam bygger på. De övriga är trosbekännelsen, bönen och pilgrimsfärden till Mecka.

Köttfärsfyllda paprikor.

Köttfärsfyllda kåldolmar.

Köttfärsfyllda squash.

Köttårta med ketchupdekoration.

Korv.

Kalkon.

Sist men inte minst: Den fantastiske kocken mr Mahmoud skär upp kalkonen.

Sagan om mr Mahmoud är rätt fin. Men den ska jag berätta någon annan dag.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vad ni har frossat!;) Smaskat i er en massa godsaker*avundsjuk*
kramen

Cecilia sa...

Oj jösses nu blev jag mätt.Köttårta med ketchupdekoration?!Det var något nytt.Hur mår man efter all denna maten?Sicket jobb att laga all maten,imponerande.

Suzesan sa...

Tack för den fina bildserien. Baklava är sött.Men gott i små mängder.
Jag måste säga att den där tårtan med ketchup såg vidrig ut.
Jag hade ätit kalkon kalkon och kalkon. Måste man ta av allt.
Så kul att du fick följa med.
Kul att se din köttaffär.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

aurorabuddha sa...

Du gillar mat, va? ;o)

Marianne sa...

Trollpackan: Jo, men lite för lite grönsaker för min del. Jag vill ju ha någonting fräsch till köttet ...

Kram!

Cecilia: Jag tror inte att man mår så bra om man har vräkt i sig allt det där och av de enorma portioner alla tog. Jag och svenska K (också tjej) var väl dem som åt minst. Blev lite köttigt ... En kille var tvungen att ställa sig upp för han blev så mätt att han var tvungen att sträcka ut magen!

Hahaha, ja mr Mahmoud tycker det är kul att hitta på nya maträtter! Oftast är det nog rätt lyckat, men ibland är jag kanske lite osäker. Som den här köttårtan, då. : )

Suzesan: Jo det mesta var gott, fast jag tog väl inte riktigt av allt. Och bara lite av det jag tog. Korvarna var till exempel jättegoda, tror han hade gjort dem själv faktiskt. Och köttgrytan. Kalkon är ju lite torrt om man inte har någonting kul till, men med apelsiner gick det ner. Hahaha, de trodde nog jag var knäpp som åt upp dekorationerna! Tårtan var kanske inte riktigt i min smak, däremot ...

Kram!

Aurorabuddha: Hahahaha, det här ÄR ingen matblogg. Men man skulle kunna tro det ibland! Och när man ser mig tror man att jag avskyr mat, men jag är nog rätt förtjust i det : D Okej, jag ska inte nämna ordet mat eller någonting som går att äta förrän på onsdag! Går det? Nä, jag lovar nog inte : D

Anonym sa...

Man blir mätt av att titta på bilderna. Jag instämmer med de du skriver, lite av varje inte bara kött vill jag också ha. Efterätterna verkar mums.

Anonym sa...

Oj, vad mycket kött! Jag håller med dig om att det nog skulle bli lite för mycket av det goda om man skulle tvinga i sig så där mycket kött, som du sa så får det vara lite variation!

Den där köttfärstårtan såg ganska äcklig ut! :P USCH!

Anne sa...

Jag visste inte det fanns flera olika sorters baklava. Baklava som baklava liksom, har jag tänkt...
Men det låter spännande med olika sorters baklava.

Anonym sa...

Nu ska jag snart nanna lite på nudden...
Hungrig blev jag - får nog bli en session i kylen innan jag kallar på John B Lund.

Härligt reportage! Baklava har jag lärt mig att äta/älska (fast det är är ju sött som synden) och paprikorna...mmm ums

Slutar nu... jobbardag imorrn *suck*

Marianne sa...

Kersti: Ja det blev ingen mat lagad här hemma, det är ett som är säkert! Proppmätta båda två.

Laura: Jag var aldrig med på någon Iftar i Turkiet, men där är det ju soppa och meze och allt möjligt smaskens. Trodde det skulle vara likadant här, men det mesta är ju inte likadant här, så varför skulle det vara likadant, frågar jag mig nu i efterhand.

Anne: Ja egentligen är baklava en sorts kaka, och sedan är det andra namn på andra. Ungefär som man tänker på våra kanelbullar, smörbullar, mandelkubb, wienerbröd osv. Så lite lika, men ändå stor skillnad. Jag får göra en efterforskning!

Sus: Ja här är nattmössan redan nerdragen, för just nu känner jag mig som om jag yrar i nattmössan. Supertrött men om tio minuter ska jag gå och koka kaffe till Klas så att han kommer iväg till Grekland med nattflyget som går 02.45.

Jag gillar också de där söta kakorna, men kanske inte så mycket i taget. Som jag skrev till Anne, jag får ta och göra lite efterforskningar på det där och förklara skillnaderna. Men dränkt i sirap är det : D

Jag tycker du jobbar mycket just nu. Är det för att semestern är slut kanske, förstås. Det var roligare för mig när du jobbade mindre : )

Åtta minuter kvar ... Han sover förstås gott just nu. Det ska jag sedan. Du med, sov gott!

Annika sa...

Nu blir jag hungrig som en varg (håller på att laga middag). jag kan tänka mig att det måste ha varit så otroligt GOTT!! Allt ser smarrigt ut även om jag verkligen förstår att du saknade grönsaker. DET skulle jag också göra, det kan du lita på.
Köttårtan undrar jag lite över, var den god???
Baklava tycker jag inte om, för sött.
Kalkonen såg mumsig ut till max!!
Kramar!!!

Anonym sa...

Det är kul att följa hur ni har det! Några saker hade jag nog hoppat, andra såg smarrigt ut. Fast vid närmare eftertanke hade jag kanske gett mig på det mesta efter en riktigt hungrig dag, men köttårtan, nä :)

Anonym sa...

Köttårtan får nog vara för min del, den ser nästan morbid ut! He he. Kalkonen däremot... Jag kommer med gaffel och fat i högsta hugg!

Kerstin sa...

Det ser jättegott ut och kalkonen....smaskens!! Men smakade du köttårtan? Den ser inte riktigt....smaklig ut. Ketchup som dekoration var helt klart nåt nytt och måste väl falla många småbarn i smaken. ;)
Hur känns det i magen idag då?
Ha det gott.
Kerstin

Marianne sa...

Annika: Vad lagade du för gott? Den här maten var nog god i sig, men tillsammans blev det inte gott tyckte jag eftersom det inte fanns någonting fräscht att balansera upp allt kött med. Och kalkonen var nog fin, men det blir lite torrt när man inte har några tillbehör. Köttårtan var inte riktigt i min smak, för att uttrycka sig diplomatiskt : )

Kram!

Nettan: Jag får väl vara ärliga och erkänna att jag inte smakade på riktigt allt ... Det gick åt en del apelsinskivor i alla fall : )

Matilda: Jag lovar att inte lägga ut recept på köttårtan ; D Kalkonen var fin men hade behövt lite trimmings.

Kerstin: Köttårtan ... men visst var det kul med ketchupdekorationer. Han är duktig i alla fall. Magen klagar inte alltför mycket, jag åt ju inte så där våldsamt som killarna som hade fastat hela dagen. Men jag tycker de verkar bli tröttare och tröttare. Däremot känns det som om jag hade fått en släng skörbjugg. Botades med risk och grönsaker till lunch.

Saltistjejen sa...

Å jag tycker det mesta lät väldigt gott! att äta det som "buffé" är strålande för då kan man verkligen ta lite av varje och prova på det mesta. ochs edan ät mer av det man verkligen tyckte om!!! :-)
men visst kan det bli lite väl mycket kött också. Fast mycket verkar varit blandade rätter ändå som t ex fyllda squash och kåldolmar. Det är ju både kött o grönsaker i ett.
Fina bilder du tagit också!
Nu är det snart lunchtid här och jag blev hungrig.
kram!

Marianne sa...

Saltis: Ja, det var väl rätt okej. Det mesta var inte riktigt i min smak dock. Kött som tillbehör till kött och så bara något litet skal av en grönsak för att hålla ihop det. Vanligtvis lagar Mahmoud dock jättegod mat med mycket olika grönsaksrätter. Inte för att jag har ätit där ofta, det var bara några gånger i början när vi kom hit innan vi hade ens en kastrull.

Vilken tur att det var lunch hos dig precis när du läste här!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Waow!!!

Petchie75 sa...

Wow, vilken upplevelse!! Den där köttårtan såg inte så aptitlig ut men annars såg allt väldigt mumsigt ut - trots avsaknaden på grönt!
Ska bli intressant att höra om Mr Mahmouds historia..

nina sa...

Vad kul, köttårta! Jag tyckte det såg ut som en vanlig tårta med grädde och sylt, tänk vad förvånad jag hade blivit om jag hade varit där och tagit en bit till efterrätt... :-D

Maten såg jättegod ut tycker jag, måste vara jättekul att få prova på så mycket på samma gång.

Berätta gärna sagan om mr Mahmoud, nu blev jag nyfiken. :-)

Marianne sa...

Karlavagnen: Inte riktigt vad magen tycket : )

Petra: Ja det var roligt att äntligen vara med vid Iftar! Det har blivit mycket grönsaker efter det och köttet jag handlade ligger ännu orört i frysen!

Nina: Jag gjorde ungefär den tabben en gång på en påsklunch hemma hos en kompis mamma. Hon hade kört fram ALLT på samma buffébord och inte riktigt tänkt på att separera dessert och huvudrätter. Trodde det var hollandaisesås till laxen - det var vaniljsås. Inte så gott ...

Lullun sa...

Kul att du (och därmed även vi :-) ) fick uppleva något sådant. Jag kunde dock inte än undras över hur man kan klara laga en så massa mat en hel dag utan att på något sätt smaka på den, om ens av misstag?! :-)
Mycket kött var det ja, inklusive kötttårta. Den du! *haha*
Detta med allmosorna tycker jag verkligen är en fin sak med islam. Att även de fattiga därmed kan få ta lite del i festen.

Marianne sa...

Lullun: Nej, jag fattar inte hur man klarar att stå över grytorna en hel dag utan att äta, ens smaka! Det gör han ju varje dag dessutom, för utlänningarna på kontoret fastar ju inte.

Hehe, jag lovar att inte lägga ut köttårtan som onsdagsrecept : D

Allmosorna är en bra sak. Muslimer ska ju ge allmosor året om, men extra mycket under Ramadan. Har hört någonstans att man ska ge 2,5% av det man har på banken. Kompisen K och jag har också donerat pengar för ändamålet för vi tyckte det var bättre än att laga mat till dem. De skulle bergis inte riktigt uppskatta vår kokkonst : ) Och så bär jag över goda fruktjuicer och dadlar till gubbsen här mittemot lite då och då.

Anna, Fair and True sa...

Vad gott det såg ut! Fast inte köttårtan... Baklava kan jag bara få i mig en liten, liten bit för det är ju såååå sött!