onsdag 24 september 2008

Onsdagsrecept: Mangokyckling

Enligt löfte lagade jag mangokyckling härom dagen för att testa om det var ett bra recept, och eftersom det blev jättegott delar jag också med mig av det så att ni får smaka.

Enligt receptet ska man laga någonting annat om man inte hittar en väl mogen mango, men jag tror faktiskt att det är överdrivet. Om du inte har en väl mogen mango, så fördubbla mängden mango chutney i stället. Det blir kanske inte lika gott, men jag kan tala om att såsen var himmelskt god redan innan jag hade i den färska mangon.

Dessutom står det att det här receptet är lagom till fyra personer och 1 kg kyckling. Jag använde bara två kycklingfiléer men samma mängder i övrigt till såsen och jag tror faktiskt att man ska vara max tre personer om den här mängden eftersom såsen är så god. Alltså tre kycklingfiléer, max. Om man gillar sås.

Receptet kommer från Arlas kokbok.

Hackad chili.

Mangokyckling (3 portioner)
3 kycklingfiléer
1/2 röd chilifrukt eller 1 tsk sambal oelek (ta mer om du vill ha lite mer sting)
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 purjolök (jag använde sockerärtor, för jag hade ingen purjo)
2 dl crème fraiche
2 msk mango chutney
1 mango

Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Flytta över i en gryta.

Kärna ur, hacka och lägg i chilifrukten eller sambalen. Tillsätt vatten, buljongtärning och soja. Koka under lock cirka 15 minuter.

Strimla purjolöken grovt. Rör i purjolök, crème fraiche och mango chutney. Låt grytan koka 5 minuter.

Skala mangon och skär loss fruktköttet från kärnan. Skär den i bitar och rör ner i grytan.

Servera med kokt ris och mango chutney.


Småkakor.

Ramadan börjar närma sig sitt slut och den 1 oktober (preliminärt, beror på månen) börjar den stora festen Eid El-Fitr, eller Şeker Bayram som den heter på turkiska. Då åker man runt och besöker alla släktingar och vänner och man äter massor med god mat och ger varandra presenter. Och som man förstår av det turkiska namnet på helgen (Sockerhelgen) äter man också mycket sötsaker. Ungefär som vi firar jul, med andra ord.

Inför den stora helgen har Kontoret delat ut en liten present till alla anställda, så även till oss. Liten och liten, det är 5-6 KILO småkakor. Passande om man har en stor släkt och väntar många besökare, men till två personer som kanske inte riktigt är sååå förtjusta i de här vansinnigt söta och lite dammiga kakorna är det kanske att ta i. Jag plockade undan tolv stycken och har gett bort resten till en som har lite bättre användning för dem.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Låter smaskigt!
kanske provar ngn dag när jag har tid med matlagning som tar lite tid;)
kramen

aussiekicki sa...

Jag ska defintivt prova på ditt mangorecept!!
Nja.. jag är inte heller helt förtjust i supersöta baksaker, och jag som är en riktig gottegris annars.

Kram!!

Desiree sa...

Tack för ännu ett gott recept som jag lägger till min sammling. Just mango, kyckling och chili passar väldigt bra ihop. Oj det var inte lite småkakor. De såg dock goda ut. Vad är det för typ av kakor man har? Brukar man baka dem själv eller köper man dem färdiga? Innehåller de en hel del torkad frukt eller färsk frukt? Vad är de mest populära småkakorna under denna säsong?

Petchie75 sa...

Mums, det låter jättegott och passar ju perfekt här där vi har en massa mangos!
Sötsliskiga kakor gillar jag inte, baklava etc är väldigt populärt i fransktalande länder men näe, inte för mig! Eller jo, kanske en liten kaka med pistagenötter ;-)
Kram

Marianne sa...

Trollpackan: Det tog inte så lång tid att laga. Bra vardagsmat faktiskt, för det enda du behöver hacka upp är chilin, purjon och mangon. Resten är ju "bara i grytan".

Kram!

Kicki: Jag är också världens godisgris, men det ska vara svensk sötma : ) Det får inte göra ont i mummen av sockret och de här kakorna är dessutom rätt dammiga.

Kram!

Desirée: Jag har inte smakat på de här kakorna än, men förra året var de väldigt dammiga och söta. Så mest bara mjöl, socker och lite mer socker. Choklad i några. Jag vet inte riktigt hur folk brukar göra, men de här är köpta. Skulle tro att de flesta köper sina kakor. Men jag vet inte om de räknas in i brödsubvensionerna som de fattigaste har. De kanske bakar. I Turkiet var det baklava-typer som var mest populära, och där var det varje kvinnas stolthet att kunna baka själv. Här är det nog så att de som har råd vill visa att de har råd att köpa. Tror jag.

Kram!

Petra: Ja, du får köra över O någon dag och göra det här receptet, det tror jag inte han har fått på jobbet!

Jag kan äta någon enstaka baklava, men de här dammiga kakorna pudrade med pudersocker, nä, de är inte så goda. Och alltså, du skulle känt tyngden. Klas säger 5-6 kg, men jag tror det är 7-8.

Kram!

Millan sa...

Josses vilken lada med kakor!! Nastan ilte tur att du inte ar sa fortjust i just de har kakorna for annars skulle det vara lurigt at tha en sadan lada hemma ;-)
Mango kycklingen later jatte god! Jag alskar Mango sa det har ska jag prova... nar jag har fatt tillbaks mitt kok :-). Kram

Marianne sa...

Millan: Jaa, det är tur, annars hade jag haft ont i magen nu! Däremot ÄLSKAR jag äppelkakan som Petra gav recept på i dag! SUPERGOD med inbyggd vaniljsås!

Hoppas nu att jobbet med huset går snabbt så att du får tillbaka köket och kan laga både mangokyckling och äppelkaka!

Kram!

Malin sa...

Later super smarrigt! Skall jag helt klart testa!! Mango ar mkt gott!! yammi!!

Suzesan sa...

Låter som ett supergott recept. Kyckling är sååå gott. Kakorna ja de ser goda ut. De till höger de vita. De ser goda ut. Jag har en känsla av att jag vet hur de smakar. Lite sega med några nötter i eller?! Låter roligt när du säger att kakorna är dammiga*fniss*
Jag skulle inte ha några problem att äta upp dem men inte om de är så söta som baklava. Det är SÖTT men gott:)
Nu ska jag väl sova nån gång
Kram
Susanne

Marianne sa...

30+: Det här kommer att bli en återkommande rätt hos oss, helt klart. Just det, måste in och titta på ditt onsdagsrecept också!

Suzesan: De vita kakorna till höger är alltså täckta av ett tjockt lager pudersocker. Lite dammiga och söta utan annan smak än socker och mjöl. Chokladkakorna är dammiga och söta med bismak av någonting som liknar choklad. Jag funderar faktiskt på att baka en stor laddning svenska småkakor och dela ut till alla på Kontoret, men vi får se om jag får ändan ur vagnen och verkligen gör det. Brukar ibland baka lite och gå upp med till deras eftermiddagsfika. Victorias sega hallonrutor var den största succén hittills.

Kram!

Lullun sa...

Men 5-6 kilo, det äter ni väl upp till eftermiddagskaffet...?! ;-)
Tack för receptet. Det ska jag försöka mig på när jag fått tag på ingredienserna. Har sparat det på datorn iaf! :-)

Marianne sa...

Lullun: Nja, det krävs nog ett förmiddagskaffe också : )

Du hittar kanske inte färsk mango, men gör det med mango chutney, det blir också jättegott. Du har ju någon videoaffär som säljer asiatisk mat om jag inte missminner mig?