onsdag 3 september 2008

Onsdagsrecept: Olivkyckling

Fy vad fort tiden går, nu är det redan onsdag igen. Men det mesta brukar alltid föra något litet korn av gott med sig, och nu när vi har kommit in i september har det faktiskt blivit aningen, aningen svalare här. För ett par kvällar sedan kände jag den allra första lilla svalkande fläkten sedan i våras, och i dag behövde jag inte sätta på AC:n förrän kvart i ett på eftermiddagen. Jag har faktiskt kunnat sitta här med fönstren öppna och njuta av förhållandevis frisk luft.

I dag tänkte jag bjuda på en olivkyckling ur Arlas kokbok som heter just Arlas kokbok och som fick pris för årets bästa kokbok för några år sedan. Jag hade sådan tur att jag vann den när jag la upp ett användarkonto på deras hemsida!

Som introduktion till receptet skriver de att man ska satsa på bra oliver och att det är de som avgör om den här kycklingen blir otroligt god eller bara god. Jag har hittat en sorts vansinnigt goda egyptiska oliver som heter Lucques, så när jag gör den brukar den faktiskt bli vansinnigt god!

Lucques-oliver

Olivkyckling (4 port.)
4 kycklingfiléer, ca 500 g eller ca 1 kg kycklingdelar
smör
2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök
1/2 dl vitt vin eller 1/2 msk pressad citron + 2 msk vatten
1 1/2 msk kycklingfond
1 tsk torkad rosmarin
12-16 svarta oliver med kärna
4 lagerblad
2 tsk kinesisk soja
2 dl mellangrädde (jag brukar ta vanlig, för här finns inte mellansorten)

Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna eller låt kycklingdelarna steka cirka 10 minuter på var sida. Skala och hacka löken under tiden. Fräs löken i smör i en traktörpanna. Tillsätt vin, kycklingfond, rosmarin, oliver, smulade lagberblad, soja och grädde. Lägg i kycklingen och låt koka cirka 1o minuter i såsen.

Servera med kokt pasta eller ris och en sallad eller lätt kokta grönsaker.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag hittade hittade hit via nån annan blogg, minns inte riktigt vilken väg det var, men vill i alla fall ge mig tillkänna. Jag läser med stort intresse om ditt liv i Kairo. Gillar blandningen av egyptiskt vardagsliv och matrecept m.m. Hur kommer det sig att du hamnade i Kairo?

Ha det bra
hälsar Molly

Marianne sa...

Molly: Hej! Och välkommen hit! Tack, jag blir jätteglad för det du skriver.

Vi hamnade i utlandet pga min mans jobb, han jobbar för "det stora svenska möbelvaruhuset" med inköp och produktion av olika produkter. Så det här är vårt tredje land, och hoppas så klart på att det ska gå bra även i framtiden så att vi kan fortsätta leka zigenare!

Ha det gott du också!

Petchie75 sa...

Ha ha, idag är det jag som är lite förvirrad - var helt övertygad om att det var tisdag, TROTS att jag hade min spansklektion igår så jag borde ha vetat bättre (spanska på tisdagar och torsdagar). Min ursäkt är dock att det var helgdag i måndags så det har ju bidragit till förvirringen!
Nu ska det bli både recept och reseberättelse idag!
Olivkyckling låter jättegott, vi har inte hittat några väldigt goda oliver här så jag får kanske spara receptet tills vi kommer till Spanien!?
Kram!

Annika sa...

Onsdag, matdag, hos dig o Petra och kanske flera...
Jag blir också förvirrad denna vecka, dagvill. Det var ju helgdag i måndags här i US, så...
Iallafall låter maträtten mkt god.
Kram!!

Millan sa...

Mmmm det har lat riktigt, riktigt, riktigt gott. Maste jag absolut prova!

Millan sa...

Mmmm det har lat riktigt, riktigt, riktigt gott. Maste jag absolut prova!

Desiree sa...

Vilket superrecept. Det där lät riktigt gott och dessutom enkelt och snabbt att sno ihop. Jag kommer nog att göra det hela redan innan veckan är över. Kanske blir det rentav morgondagens middag. Ha en skön onsdag.

KARLAVAGNEN sa...

SMARRIGT!!! Mmmmmmm....

Anonym sa...

Kalamtaoliver tar jag. Ska prova receptet när smak- och luktsinnet är återställt *snyyyt*...

Kerstin sa...

Maken älskar oliver så det blir väl till att pröva det här receptet nån dag. Vad ligger temperaturen på nu med tanke på att det blivit lite svalare?
Ha en bra kväll.

Emmama sa...

Hela familjen är olivtokig så detta ska jag snarast testa! Läser mig till att din man jobbar för det stora svenska möbelföretaget! Det glädjer såklart en Älmhultstjej som mig! :) Ha en skön fortsatt vecka, nu drar jag emot Glasgow om några timmar!

Marianne sa...

Petra: Haha, ja det är ju tur att vi kan turas om att vara förvirrade! Vad konstigt att det inte finns bra oliver i PR! Det trodde jag fanns över hela världen. Speciellt i länder där det bor många latinos. Där ser man. Du får spara receptet hur länge du vill : )

Har inte sett ditt recept än, en djurisk huvudvärk tog över i går, men nu är jag ute på surfrunda, så jag ska snart kika.

Kram!

Annika: Så skönt att det inte är jag som är dagvill för en gångs skull! Just den här veckan har jag haft koll på just dagarna. Hoppas det blir fler som hakar på onsdagsreceptet, för det är så bra när man får inspiration från olika håll. Du också, kanske?

Kram!

Millan: Ja den brukar bli riktigt bra. Nu var det länge sedan jag gjorde den, men jag ska köpa kyckling nästa gång jag handlar och svänga ihop den.

Desirée: Ja, det är en av fördelarna med den, att den är enkel att sno ihop. Avancerad mat i all ära, men på vardagarna fungerar det inte riktigt, då ska det vara lite enkelt och snabbt. Hoppas nu att du kommer att tycka om den!

Ha en skön torsdag, får jag säga vid det här laget!

Karlavagnen: Du måste väl ha gott om goda oliver omkring dig?

Sus: Men blev det en riktig förkylning i alla fall? Trist! Hoppas du kryar på dig snart så att maten smakar igen! Kalamata blir nog jättebra, man ska välja de oliver man själv tycker är godast, då blir maten godast!

Kerstin: Kul att bidra till att göra maken glad! När han är glad brukar man själv också bli glad : )

Temperaturen ligger väl på en 35-36°C nu. Svalt och skönt i förhållande till dryga 40°C. Nå, när man vistas i solen blir man rätt svett fortfarande, men skillnaden är störst just förmiddagar och kvällar det inte längre är bastueffekt utomhus.

Emmama: Håller helt med, oliver är jättegott. Ibland kan jag bli godissugen på oliver. Det är kanske sältan som lockar.

Där ser man, då ska maken till just din hemby nästa vecka. Där är han förresten titt som tätt.

Hoppas du får en bra tripp till Glasgow!

Marianne sa...

Så gott det låter. Men jag tillhör dem som absolut inte kan lära sig äta oliver. Ingen sort alls, inte ens i en drink. Men kan kanske pröva med nåt annat. Jag gillar recept som är enkla och inte tar så lång tid. Dessutom ser det ju himla proffsigt ut.
Jag har nyss varit på lunch och har magen full av raggmunk och fläsk, jättegott.
Ha de bra..

Marianne sa...

Marianne: Vad gott med raggmunk och fläsk! Det var längesedan. Så du gillar inte oliver. Men du skulle kunna hoppa över dem och bara göra resten. Kanske någonting annat med smak och sälta i. Eller broccoli?

Jag ska svara på ditt mejl, jag hade så ont i skallen i går att jag bara gick och la mig.