onsdag 10 september 2008

Onsdagsrecept: Äppelkaka med vaniljsås

Dags för ett litet recept igen. Men den här gången blir det två eftersom vaniljsås känns som en självklarhet till äppelkaka.

Vi nutidsmänniskor är väldans bortskämda med att det mesta går att köpa i hel- och halvfabrikat, och så blandar man bara ut med lite mjölk eller vatten och värmer kanske på det hela, allt enligt anvisningarna på paketet. Men när man flyttar utomlands och helt plötsligt inte kan förstå vad som står där på baksidan av vaniljsåspåsen, blir man tvungen att leta upp receptet i kokboken för att se om det alls är möjligt att laga till det hela själv. Och som med det mesta, det går alldeles utmärkt och är mycket lättare än man tror. För min personliga del gäller det allt utom bearnaisesås och hollandaisesås, för det lyckas jag bara inte med, hur försiktigt jag än droppar i oljan och vad det är som ska droppas och vispas. Bara för att visa hur vansinnigt enkelt det är att göra vaniljsås lägger jag ut ett recept från Rutiga kokboken, min husgud när det gäller klassiska recept.

Receptet på den här urgoda och jätteenkla äppelkakan har jag fått av P som flyttade härifrån för några veckor sedan. En lätt knäckig yta över mjuka och goda äpplen med doft av kanel. Vad kan passa bättre så här i äppeltider?

Ingredienser till äppelkakan.
Bakpulver från Sverige. Smöret är köpt här, danska Lurpak finns igen.

Knäckig äppelkaka
100 g smör
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
4 äpplen
ev. kanel

Sätt ugnen på 140°C. Smöra en form.
Skala och skiva äpplena, lägg dem i formen. Strö eventuellt över lite kanel.
Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjöl, socker, bakpulver och ägg.
Häll smeten över äpplena.
In i ugnen och grädda ca 1 timme.

Äpplen i formen med en lätt doft av kanel över sig.

Ingredienser till vaniljsåsen.
Och ja, potatismjölet och vaniljsockret är köpta i Sverige.

Vaniljsås (4 port.)
1 ägg
1-2 msk socker
4 dl mjölk
1/2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
(1/2-1 dl vispgrädde)

Vispa samman ägget, sockret, lite av mjölken och potatismjölet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt den kallna, vispa i den då och då. Smaksätt med vaniljsocker.
Såsen blir extra god om man tillsätter vispad grädde strax innan den ska serveras.

Vaniljsås.

Äppelkaka med vaniljsås.

Nu är jag proppmätt! Jag var "tvungen" att laga till det hela så att jag kunde fotografera, och då måste man ju få smaka också.

23 kommentarer:

Annika sa...

Vilka underbara bilder, Marianne...
Tänk om JAG kunde få ändan ur och baka en endaste ggn, men det gör jag aldrig. Det här som du har på recept idag är ju så GOTT att jag vill dyka genom cyberrymden och komma hem till dig!!! ÅÅÅÅ, vad jag är sugen...

Nu ska jag strax kolla in den andra onsdagsmatbloggerskan blogg, nämligen Petras :-)

Ha en fin dag!!
KRAMAR!!!

Kerstin sa...

Åååh, det där ser riktigt gott ut och vilka fina bilder du har tagit. Jag som äntligen började tänka på att börja sortera bort sånt som fikabröd o dyl. blir väldigt sugen på att baka nu. ;)
Ha en jättebra dag.

Marianne sa...

Annika: Tack! Ja, kom hit! Jag lovar att baka en ny när du kommer! Och under tiden kan du göra en själv, det var verkligen busenkelt! Köp en god vaniljglass att ha till, så slipper du göra såsen.

Ha en toppendag du också!
Kram!!!

Kerstin: Den var riktigt god, rekommenderas! För äpplen är bara nyttigt, och man måste ju inte ta jättebitar. Den är rätt mäktig, så man klarar sig gott med små portioner.

Ha en jättebra dag du också!

KARLAVAGNEN sa...

Momsigt!!!

Anonym sa...

Hej Marianne!

Har följt din blogg i några månader och känner att jag borde lämna en kommentar och inte bara "tjuvläsa". Du skriver verkligen bra och intressant - jag lär mig massor och blir riktigt sugen på att besöka din del av världen snart.

Själv bor jag i Melbourne sedan drygt sex månader. Dina recept ser verkligen smaskiga ut. Äppelkakan ska jag definitivt göra, men är inte helt säker på att jag kan hitta potatismjöl till vaniljsåsen. Vi får se - ska i alla fall göra ett försök.

Tack för en bra blogg

/Maria i Melbourne.

Saltistjejen sa...

Mmmmm! Äppelkka med vaniljsås känns bara sååååå svenskt!!! Gottgottgott!
Och vilka fina bilder. Som i en kokbok! :-)
Nu blev jag sugen på äppelkaka...
kram!

Jenny sa...

Jag vet vad det blir till efterrätt idag!! Synd bara att maken inte tycker om efterrätter (jag vet, han är knäpp ;-)), dottern inte tycker om paj och sonen inte tycker om det som inte dottern tycker om... Jaja, desto mer paj åt mig då :-D!!
Jag känner mig inspirerad nu när jag "flyttat och fått det fint", så jag tror att jag ska börja med onsdagsrecept jag också! Så blir det i alla fall lite recept emellanåt ;-). //kramar

aurorabuddha sa...

Yum! :o)

Jag ater dina onsdagsrecept till frukost. Med ogonen. :o)

Lurpak! Det har jag sett i var mataffar oxa. Kanske jag ska prova det, jag tycker smoret ar sa konstigt har - aven den sort som kallas "European Style".

Marianne sa...

Karlavagnen: Och eftersom Gräshoppan inte kom hem i dag som han skulle blev det mer godis till mig : ) Han var förresten på apoteket!

Maria: Hej! Välkommen hit! TACK för dina fina ord! Jag blir verkligen jätteglad!

Oj, du bor ända borta i Melbourne, det är verkligen på andra sidan jordklotet! Hoppas att du kommer att trivas, det tar ju ett tag att rota sig och börja känna sig hemma på en ny plats. Potatismjöl tror jag är ganska sällsynt runt om i världen, men någon form av stärkelse måste de ha. Majsstärkelse kanske? Eller Arrowrot? Tror det fungerar på samma sätt.

TACK igen! Och välkommen åter!

Saltis: Tack! Äppelkaka är både så svenskt och så amerikanskt! Du borde kunna köpa äppelkaka med dig hem från något deli eller något bageri? För jag förstår att du har lite annat att pyssla med när du kommer hem från jobbet : )

Kram!

Jenny: Hahaha, han är inte som min då som alltid säger att "nej tårta det tycker jag inte om, men den här var god"? Du kan ju kalla det äppelKAKA så kanske lilla prinsessan äter? Ungar är för roliga! Om inte du tycker om det så ...

KUL om du också börjar med onsdagsrecept!!!

Kram!

Petchie75 sa...

Åh, vilket härligt höstrecept!! Nu längtar jag ännu mer efter hösten och Ingrid Marie-äpplen från mina föräldrars trädgård... Och härliga foton har du också tagit - det ser så gott ut!
Vaniljsås har jag också gjort några ggr och det är ju inte svårt - men bearnaise- och hollandaissås har jag inte vågat testa...
Kram, nu ligger mitt recept äntligen uppe!

Marianne sa...

Aurorabuddha: Du måste ha skrivit den här kommentaren ungefär samtidigt som jag skrev svar till Karlavagnen, Maria, Saltis och Jenny! Men det kom inget mejl förrän lååångt senare, så jag missade den. Sorry.

Hahaha, du får allt se till att äta lite nyttigare frukost! Det blir inte mycket vitaminer av en bild : )

Har de konstigt smör? Kan smör vara på fler sätt än ett? Märkligt! Här är allt smör förvisso osaltat, lite trist och smaklöst så man får salta lite extra på maten. Testa Lurpak, det danska smöret är bra. President (det franska) brukar också vara bra.

Petra: Tack! Men å vad gott, egna äpplen! Det skulle jag också vilja ha en vacker dag. Och egna hallon.

De där andra såserna har jag provat ett par gånger, men lyckas aldrig, så det köper vi i påsform från Sverige. Äter det inte så ofta, men ibland är det gott. Nu ska jag kika på ditt recept! Förresten, Jenny hakar på också, jättekul! Hoppas Desirée fortsätter också och några fler!

Grekland nu sa...

Tack för ett nytt äppelrecept! Vi får hem drösvis med äpplen nu varje dag, så jag kommer säkert att pröva det här receptet. Det liknar en paj jag brukar göra, men skillnaden är att din har ägg också, det har inte mitt recept. Det enda som gäller nu är att få ändan ur vagnen och sätta igång...

Desiree sa...

Ser verkligen jättegott ut! Äppelkaka och vaniljsås är ju en riktig god klassiker som liksom aldrig slår fel. Den är alltid himmelskt god. Tack för receptet. Jag blev ju jättesugen på detta nu.

Millan sa...

Mmmmm vilka laskande foton det fanns har i dag!! Applepaj maste vara nagot av det godaste som finns?! Den har lat valdigt god sa den maste jag prova att gora. Vaniljsasen lat ocksa valdigt god och eftersom jag inte hittat nagot som ar sa dar jatte rolig i England sa ska jag prova att gora den jag ocksa!

Emmama sa...

Haha, skrattade så åt Jennys kommentar! Dessa ungar och män! :) Äppelkakan låter så himla god, jag älskar när det blir lite knäckigt, ska asbolut testas! :) Kan väl passa på att erkänna att min mamma skickar hit marsansåspulver med jämna mellanrum, så illa är det med vanligsåsmakeriet..

Kram och glad onsdag!

Anonym sa...

Mums, men jag har ätit karamellkungen och har ont i magen ;)

Marianne sa...

Ingabritt: Å ja, du har ju så bra så att du får frukt och bär av dina vänner med gårdar! Jag antar att det blir mycket äppelmos och annat gott hemma hos dig nu. Äpplen är ju gott att ha i maten också, särskilt till fläskkött som ju du har tillgång till.

Desirée: Och jag blev sugen på kanelbullar när jag var inne hos dig! Vi får väl ställa oss och baka i helgen, ser det ut som. I var sin ände av världen.

Millan: Den här är helt okej, sedan finns det ju finare med grädde och vaniljstång och jag vet inte allt. Men det måste vara en enkel vaniljsås som man kan göra lite till vardags utan att det ska kännas för jobbigt. Tycker jag. Kakan är också jättelätt att göra, det är liksom bara att röra ihop och in i ugnen.

Emmama: Haha, ja ungar och karlar kan få en hel del för sig i bland! Marsansås är gott. Den här smakar väl inte exakt så, men den är okej. Och enkel. Om du gör den i stället kan din mamma skicka någonting annat i stället! Som Karamellkungen eller så : D

Kram!

Nettan: Rätt åt dig! Sitta där och ha det mysigt med Karamellkungen en helt vanlig onsdag! Fast okej, jag ska inte klaga, jag har en beställning som kommer hem i morgon. TUR att han måste till den småländska världsmetropolen ibland : D

Resa med Herbert sa...

Hej Marianne!

Det äppelkakereceptet verkar ju jättegott, det skall jag prova, det står ett äppleträd dignande av äpplen utanför fönstret.

Stackars dej som inte kan få tag i den supergoda vaniljvispen som finns här i Sverige.

Solvarma hälsningar från Irene

Anita sa...

Nu har jag skrivit av ditt recept på äppelkaka och vaniljsås... jag som inte bakar. Men det lät ju så gott och enkelt, så nu måste jag pröva. Roligt med recept faktiskt! Jag får komma hit varje Onsdag och hälsa på helt klart, för jag behöver all inspiration jag kan få :-)

Anonym sa...

Kan nog bli äpplekaka här oxå idag. Min favvo är den när man varvar äpplen, ströbröd,smör och socker.

Fast vaniljsåsen är i princip samma recept som jag brukar använda. Jag tycker själv att såsen med fördel kan göras dagen innan, då hinner vaniljen "dra". (men vem orkar vänta *skratt*)

Kramen!

Marianne sa...

Irene: Å vad härligt det låter att ha ett helt äppelträd utanför fönstret! Bara att ut och plocka när man blir sugen. Jag har visserligen en dadelpalm, men jag är inte så förtjust i färska dadlar och de sitter dessutom så högt att det inte ens hjälper med stege. Man måste kunna klättra också!

Anita: Men den här äppelkakan är så enkel, så den klarar man även om man inte bakar så mycket. Jag tror inte jag började baka ordentligt förrän i samband med bloggarna, det ligger alldeles för många goda recept ute för att låta bli! Titta hos Petra (Petchies adventures) och Jenny (I västerled) också, de har också onsdagsrecept! Du hittar länkarna här till höger.

Sus: Kan man få det receptet? Det låter också så där busenkelt. Och jag håller med. Vaniljsåsen är mycket godare i dag. Det gäller ju att kunna planera, men det är inte alltid jag lyckas med det! Man vet ju inte alltid vad man är sugen på i morgon ...

Kram!

Anonym sa...

Hej igen!
Recept??? Nja jag kör på ett gehör som mamma har lärt mig. Skivade äpplen varvas med ströbröd, socker och skivat smör. Understa lagret brukar jag ha äpplen sedan får antalet hungriga matgäster avgöra hur många lager det blir...

Det översta lagret är alltid ströbröd+socker och absolut inte snåla på smööööret!

Till fyra pers kan man tänka sig att det går åt 4-6 äpplen ,3-4 msk strösocker, ströbröd så det täcker "lagom" mycket och som sagt inte snåla på skivat smör ( nog brukar det gå ut 50 gram alltid)

Man får laborera sig fram. Tror att den här kakan brukar kallas för "Svensk äpplekaka" i kokböckerna,men recepten kan skilja sig lite tror jag...

(Sedan kan du ju svänga förbi Strängnäs någon dag när du har tid så kan jag utlova äpplekaka à la Sus :) )

Lycka till!

Marianne sa...

Sus igen : ) Okej, jag får prova mig fram. Och det är i alla fall något jag är bra på - att INTE snåla med smöret!

Kommer i morgon klockan 2, blir det bra? Å, varför kan man inte ta bussen till Sverige, eller en sån där beam som i Startrek?

Kram!