tisdag 28 oktober 2008

Al-Azhar Park

Det har varit en lång och härlig dag, och jag har fotograferat överallt där jag har kunnat fotografera, tyvärr fick jag inte göra det där jag helst av allt hade velat göra det, nämligen på det vackra koptiska museet. Jag får nog dela upp bilderna från dagen lite grann för jag är så trött att jag nästan stupar.

I dag bjuder jag på lite foton från en helt underbar park här i stan - Al-Azhar Park. Tänk att det skulle ta ett helt år att hitta till den så underbara oasen! Parken ligger på en kulle inte långt från berget Moqattam där sopbyn ligger och där stora stenblock rasade över flera hus för inte länge sedan.

I dag såg vi bara en bråkdel av parken: på kartan gick vi från den stora gula pricken, entrén, till vänster genom Kungspalmspromenaden och bort till den lilla sjön där vi åt lunch på Lakeside Restaurant. Allt är enormt välskött och rent, man kan inte tro att man är så nära Sahara och all sand som annars finns överallt i hela stan. På sina ställen stod skyltar med växternas namn, vilket gjorde mig överlycklig för nu kan jag ju bara anteckna det latinska namnet och vips, så talar Google om för mig vad den heter på svenska!


Karta över Al-Azhar Park.
Här finns en liten (väldigt liten, men dock) sjö, här finns lekpark och amfiteater 
och stora härliga gräsmattor där man kan strosa runt och känna gräs 
mellan tårna eller slå sig ner med sin pick-nick.

Fontänen vid entrén.
Vattnet skjuts upp direkt ur stenläggningen, inga staket och ingen bassäng som avgränsar vatten 
och människor, här kan man gå in och svalka av sig om man skulle känna för det.

Fontänen i närbild.

Kungsspalmspromenaden.

Kungspalmer - Roystonea regia

Slutet av Kungspalmspromenaden med utsikt över Citadellet och Muhammed Alis moské.
Överallt finns vatten i fontäner eller konstgjorda bäckar.

Lakeside Restaurant vid den konstgjorda lilla sjön.

En liten gulfläckad ängstrollslända som gärna blev fotograferad.

22 kommentarer:

aurorabuddha sa...

Ah, sa vackert det ar! Och sa annorlunda. Nog ar det val fantastiskt att du ar dar! Jag tycker det, vet du.

Anonym sa...

Hej! Nu har de tagit bort bloggspärren igen, så nu är jag aktiv läsare av din blogg igen! :)

Vilken härlig och grönskande park det ser ut att vara - jättefint!

Är jätteimponerad av kortet på trollsländan, HUR i hela friden har du lyckats fånga den så bra på bild? Du måste vara en jättebra fotograf, eller så har du en mycket bra kamera! Antagligen både och.. :)

Ha det bra!

Ser fram emot resten av bilderna! ;)

Marianne sa...

Aurora: Jag tycker också att det är fantastiskt att jag är här. Fattar det inte riktigt. Och nu har jag hittat en riktig oas dessutom!

Laura: Men vad skönt att de har tagit sitt förnuft till fånga! Kanske med tanke på nationaldagen i morgon. Läste att de ska stänga av Vatan Caddesi, Bagdat Caddesi och Sahil Yolu mellan Ortaköy och Dolmabahce. Ska ni gå och titta på paraderna?

Jag har en bra kamera. Men det finns en fotoskola jag kan rekommendera: Fototrek på Mesrutiyet Caddesi (heter den så) i alla fall bakom Istiklal, samma gata som engelska konsulatet. Om du går in på tvärgatan mittemot Galatasaray Lisesi och sedan vänster. Cenk Bey är en superduktig fotolärare.

Sedan får man ju lägga sig på mage och krypa fram sakta. Fast just den här sorten verkar gilla att bli fotograferade, den jag hade i trädgården (kolla länken under fotot här) flög runt och poserade för mig : )

Kram!

Cecilia sa...

Vad vackert!!Så fint med fontänen och vilken bra ide´ att kunna gå in och svalka sig.Oj vilken färgglad slända,är säkert kusin med den du hade på besök.Här är de allt annat än färgglada.

Kram!

Cecilia sa...

Vad vackert!!Så fint med fontänen och vilken bra ide´ att kunna gå in och svalka sig.Oj vilken färgglad slända,är säkert kusin med den du hade på besök.Här är de allt annat än färgglada.

Kram!

Desiree sa...

Wow vilket underbart ställe! Vilken vacker oas mitt i stan som du säger. Jag förstår att du kommer att återvända dit ofta. Det var många väldigt fina bilder du fick. Vad kul att upptäcka en sådan underbar plats.

Annika sa...

Vad underbart vackert!! Så fint det är!
Såna där fontäner har vi här också. SÅ poppis på sommaren.
Trollsländebilden är hur fin som helst.
Härligt att du har en sådan oas så nära!
Kram!

Petchie75 sa...

Vilka vackra foton Marianne, speciellt den på trollsländan! Härligt med en massa vatten i ett torrt och varmt klimat - men var kommer det ifrån, Nilen? Fontänen påminner om en fontän i Bryssel där barnen brukar leka i när det är riktigt varmt. Jag tyckte dock inte att det såg särskilt fräscht ut, men samtidigt var det kanske bara jag som var skeptisk för inte användes väl avloppsvatten...
Är lite avundsjuk på dina tjejträffar, hade gärna hängt med! ;-)

Anonym sa...

Okej, tack för tipset! :P Just nu finns det dock bara ett tomt hål i min plånbok, så den där fotokursen får nog vänta ett tag till... :)

Jo, vi har nog tänkt gå och se på paraden, vi bor ju bara ca 50 m från Vatan caddesi, så det hänger bara på om vi kommer upp ur sängen på morgonen (varken jag eller Ahmet är ju särskilt morgonpigga, som du kanske har förstått..).

Du är förresten utmanad på min blogg! Kolla in utmaningen då du hinner! ;)

Kram!

Suzesan sa...

Åhhh så fina bilder.
Bra att frågan kom om var vattnet kommer ifrån för det tänkte jag direkt.
Japp de är säkert kusiner trollsländorna. Den här gör ju sig till också. Trollsländor är så fina. Men jobbiga för de har sånt jobbigt sätt att flyga. De har ingen direkt bestämd riktning.
Ja förrsten grattis till din fina chans satt översätta för Fay Weldon. Hon skriver bra. Fnitter-Katten var ju ursöt. Idag har jag gått och fnittrat åt kortet då ditt barnabarn ställde sig mellan mumierna. "Faraons dotter." Vet inte varför. Jag bara kom på det. var försiktig när du fotar det verkar som om de är nervösa för fotografering där...ibland. Har ni haft kalas nu när Ikea har haft kalas?? Jag hörde det på TV och tänkte jahha då äter ni prinsesstårta. Meeen jag hörde att det inte var bara "goda nyheter". Hoppas det inte påverkar för er.
Godmorgon på dig/er för du/ni sover väl nu.
Kryper du på amgen fram till trollsländorna. Det är ett verkligt diskret sätt att fota;)Bra jobbat Marianne*fniss*
Kramar
/Susanne

Suzesan sa...

*kryper på magen* menar jag ju!
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Cecilia: Ja, jag kan tänka mig hur ungar springer fram och tillbaks genom den fontänen på sommaren. I går var det inte så varmt, bara en 25-27° (koftan på) så då var det mest bara vackert att titta på.

De här röda trollsländorna finns visst i Sverige också. Jag har aldrig sett någon där, men här ser man dem ganska ofta.

Kram!

Desirée: Ja, det var så där du vet att man känner att "åh, här kan man andas ut". Måste ta med Klas dit redan till helgen förhoppningsvis.

Annika: Har ni också sådana fontäner? Det var första gången jag såg en sådan, annars är det ju alltid som en liten bassäng och inte menat till annat än att titta på. Det här tyckte jag var så härligt just för att det kändes som någonting att vistas i, eller hur man ska säga.

Det är inte jättenära till den här parken, det är på andra sidan stan så det tar ungefär en timme att köra dit, beroende på trafiken. Men det är det värt!

Kram!

Petra: Tack! Jag vet inte varifrån vattnet kommer, men det såg rent ut. Försökte lägga in bilderna stora, men det gick inte så man kan inte klicka upp dem till för att se tyvärr. Men vattnet i den lilla sjön var helt klart och man såg fiskarna tydligt där de simmade omkring. Så det är nog renat vatten från Nilen.

Kom hit vetja, så kan vi ha tjejträffar! Ni ska förresten flytta hit tycker jag!

Kram!

Laura: Hihi, undrar som sagt om ni ligger och snusar gott nu eller om ni har tagit er hela den långa vägen till Vatan Caddesi och ser på paraden : )

Jag ska svara på utmaningen!

Kram!

Suzesan: Tack! Som sagt, jag vet inte var vattnet kommer ifrån, men det såg hur rent och fint ut som helst. Förmodligen renat från Nilen.

Ja, Fay Weldon är en jättegrej för mig, hittills har jag ju bara haft en enda författare som jag har översatt, som jag visserligen gillar och är rolig att översätta, men det här är lite större på något sätt. Så det är intensivt jobbande!

Vi såg Ingvar Kamprad på tv i går, det var lite kul så här ute i förskingringen. Men här firades det inte, Klas sa att kalaset var att det allra första varuhuset, det i Älmhult, fyllde 50 år, så det var det som firades. Ingen tårta här med andra ord. Och prinsesstårta, du vet då hade jag fått baka det : D Vi påverkades som tur var inte av de tråkigare sorternas nyheter, men visst var vi nervösa ett tag för man vet ju aldrig. Gulligt av dig att tänka på det.

Ska be min kompis om en kopia av fotot där jag krälar på magen för att fota trollsländan : )

KRAM!

Emmama sa...

Vilka bilder! Den sista är fantastiskt! Och du torkade förstås snabbt i solen efter ditt plaskande bland fontänerna..? ;) Kram!

Anonym sa...

I Småstaden finns också en fontän som sprutar upp vatten lite då och då. Detta har nästan förvandlats till ett folklustspel när icke ont anande förbipassernade plötslig befinner sig mitt i en fontän.

Debatten har gått hög men kommungubbarnas prestige har gått före så om du besöker Småstaden, se upp (se ner?) för små hål i marken. Man vet inte vad som kan komma ur dem ;D

Fina bilder, parker är oftast härliga avbrott i en pulserande storstad.

Kerstin sa...

Så vackra foton du tagit. Gillar fontänen som kommer upp ur stenläggningen.
Synd att det är en liten bit att resa för att ta sig dit, men jag förstår att det är värt det.
Ha en fin dag.

Ninni sa...

Tack för att jag fick följa med till parken:) Härliga bilder! Precis en sån fontän har jag också en bild på. Ganska smart för då kan man ju använda torget, där våra fontäner finns, till annat om man skulle vilja. Sen har du lärt mig vad alla dessa palmer med de vackra stammarna heter, Kungspalmer. Finns överallt här. Tack för det!
Må så gott!

Anonym sa...

Vilket fantastiskt ställe. Och som du skriver helt otroligt att det är så nära öknen det kan man verkligen inte tro. Tycker om att vattnet kommer upp ur stenläggningen och att man kan gå rätt igenom inte bara titta på.
Här var det minusgrader i morse, snövarning till helgen, vintern är på väg. Då är det gott att titta på fina foton från en varmare del av vår värld.

Marianne sa...

Emma: Tack! Hihi, det var lite kyligt i går, bara typ 25-26°, så det blev inte mycket plaskande för min del. Men tänk att kunna svalka fötterna där när det är 45°!

Sus: Det tycker jag låter lite tjabbigt! Tänk om jag har tagit på mig mina finaste kläder och verkligen jobbat för att få frisyren och sminket någorlunda och är på väg till min drömdejt, och så skvätter de ner mig med en massa vatten så där! Då måste man ju förvarna att nu sätter vi igång! För det är jättefint!

Det här är den finaste parken jag har sett här. Om man inte räknar lyxhotellen, men deras trädgårdar är ju mindre, inte parker. Så skönt att ha hittat en sådan!

Kram!

Kerstin: Tack! Ja det är en upplevelse att se Kairo. Riktigt annorlunda. Så om ni planerar en upplevelsesemester är det här ett bra ställe. Om man vill ha mer västerländsk storstad men väldigt vacker och mycket att se med österländska inslag ska man välja Istanbul.

Ninni: Tack! Oj, kunde jag lära dig någonting! Jag tycker du verkar vara den som verkligen har koll på alla exotiska växter annars. Att jag visste vad de här heter beror bara på att de hade skyltar som talade om det i parken!

Kersti: Ja det är jättefint att det inte är så där avgränsat, utan mer till för människorna. Sånt gillar jag. Usch fy så kallt ni har det! En av mina bästa kompisar halkade i morse på en isfläck! Ja, i Stockholm alltså, inte här.

Anonym sa...

Ja det var halt som bara den imorse eftersom det regnade igår kväll. Var lite orolig för maken som cyklar till jobbet. Han åkte nästan omkull vid två tillfällen men vet med sig var det kan vara halt så han var beredd och klarade sig.

Marianne sa...

Kersti: Kan han inte ta t-banan eller bussen när det är halt? Och du då, du brukar väl också cykla har jag för mig? Men inte på vintern kanske?

aussiekicki sa...

Vilka fina bilder! Jag blir jättesugen på att gå runt där och titta!
Nu blommar det i vart och vartannat hörn här i Sydney! Jakarandaträden lyser med sina purpurfärgade trädkronor. Fantastiskt fint.

Kram!

Marianne sa...

Kicki: Tack! Ja ni får väl ta en liten semester ut i världen i stället för hem till Sverige sedan när ni har flyttat. Då kan ni komma hit till exempel!

Härligt med jakarandaträden! Jag misstänker att vi har sådana här också, men jag är inte säker. Dock inte säsong för dem just nu. Men nu när det har svalnat av börjar det växa igen, så vi får se när de kommer.

Kram!