lördag 30 augusti 2008

Kort veterinärrapport

Karln var nykter och bad inte om en enda liten tuting! Däremot blev han glad för en kopp kaffe och ett glas vatten. Han kanske har kommit på bättre tankar, och det är ju skönt så slipper jag flytta på allt nästa år igen. Ja, och skönt om han mår bättre förstås.

Hade han varit pirum hade han inte fått komma i närheten av katterna.

Men det var en av de största karlar jag har sett. Helt enorm med ett midjemått som krävde ett antal måttband för att mätas (det gjorde jag inte). Han satt faktiskt sönder stolen.

Han sa att han skulle komma mellan sju och åtta men kom nio. Halv nio ringde han och sa att han skulle vara här om fem minuter. Han glömde säga African time och jag glömde begripa det av mig själv. Men han kom i alla fall.

Och trots att jag verkligen försökte, lyckades Tjorvan smita ut ur köket när vi gick in. Hon är rolig. Hon måste alltid smita, men känner ändå på sig att det är viktigt och kommer självmant tillbaka. Hon vill bestämma själv, helt enkelt.

Sedan gick allt bra. Det är väldigt skönt med en veterinär som gör hembesök så slipper katterna knö in sig i burar och transporteras iväg, utan kan vara hemma hela tiden. Och jag måste säga att priset är överkomligt. Hembesök, undersökning, vaccinering och recept på avmaskninsmedel för den facila summan av 510 pund, eller cirka 640 SEK, för alla tre katter.

Och nu har jag röjt i köket efter äventyret. Framför allt har jag tagit hand om de farliga kanylerna som han bara slängde löst i soporna. Svensk och ordentlig som jag är har jag klippt av dem och stoppat ner dem i en gammal läskburk, och sedan tejpat igen den så att ingen ska bli skadad.


cat
more animals

22 kommentarer:

Laura sa...

Haha, det där låter ju nästan ännu värre än Turkish Time! :D

Finns Ikea i Egypten också?? :O Oj, det visste jag inte. :) Men Ikea har ju blivit så internationellt nu, tänk att jag som är ifrån Finland ALDRIG hade varit till Ikea förrän förra hösten då Ikea öppnade i Bayrampasa.. :P Vad har din man för sorts arbetsuppgifter? Vet du om det finns några chanser att få jobb för Ikea i Istanbul som finlanssvensk..? :) Letar desperat efter ett jobb, men det är ju ingen som vill gå igenom den långa processen att skaffa arbetstillstånd till en utlänning. :( Blir så tråkigt att bara sitta hemma dag ut och dag in. :(

Jag brukar nästan aldrig vara till den asiatiska sidan av Istanbul, så tyvärr har jag aldrig varit till Kadiköys marknad. Däremot brukar jag alltid gå på marknaden i Findikzade där vi bor, och Carsamba i Fatih (också en av de största i Istanbul), lite för ofta också, enligt min pojkväns mening, hihi.. :P Men tack för tipset! :)

Har aldrig varit i Ciftehavuzlar heller, hur är det som område?

Jag och min pojkvän var på en tur på Bosporen idag, har lagt upp en massa bilder på min blogg om du är intresserad! ;)

Kram!

Anita sa...

Vilken service! Att få hem veterinären till sitt hem. Så skulle jag vilja ha det. Och hyggligt pris också! Vår katt känner på sej direkt om vi tänker ta henne till veterinären och sen får man leta efter henne i en timme i panik. Alla djur vi haft har avskytt att gå dit. Jag vet inte om det är något med lukten..
Men lösa kanyler direkt i soporna...! Hu, det låter farligt!

Fundersam Cecilia sa...

Det var väl tur att det gick bra med kaffe och vatten också,då kanske han har kommit på andra tankar.Synd dock på stolen....hur stor var han egentligen?!
Ja priset var verkligen överkomligt,brukar ju vara svindyrt och nu var det dessutom hembesök också.
Hihi sicken söt bild på katten!

Fritt ur hjärtat sa...

kära nån, tänk att det mesta bir ett äventyr! Vetrinär i sig låtre livsfarligt tycker jag;-) Onykter rena döden. Skönt att det gick bra både med undersökningar och kaffe!

trollpackan sa...

Vad skönt att han var nykter när han kom och inte hade tullat av veterinärspriten;)
Kramen

Marianne sa...

Laura: Turkish time? Jag tyckte att alla var i tid i Istanbul! Om de inte kom i tid så var de tidiga eller ringde och lämnade besked. Där tyckte jag allt fungerade tusen gånger bättre än i Sverige.

Det där med jobb har jag ingen aning om. Du får kontakta varuhuset och höra. Allt beror ju naturligtvis på vad du har för kunskaper, beroende på vilket jobb du söker. Du kan ju erbjuda dig att själv skaffa arbetstillstånd. Det gör man hos Genel Müdür på samma ställe där du får uppehållstillståndet. Och så är det en hel del papper som ska skickas till Ankara, förstås. Jag kan inte proceduren så jag kan inte råda dig närmare där. Det är ju alltid skillnad när man söker jobb lokalt och när man blir utskickad av ett företag.

Åk till Kadiköy! Det är jättefint där. Marknaden brukar sträcka sig från kvarteret bakom tjuren och ända bort till Fenerbahcestadion. Om inte annat kanske du kommer dit för en fotbollsmatch snart : ) I Kadiköy finns också en underbara "matgata" som jag ofta handlade på. Men det har du kanske i Fatih också förstås. Ciftehavuzlar är jättefint med den vackra strandpromenaden och badstränder, för att inte tala om närheten till Bagdat Caddesi. Har du varit på Bagdat? Åk dolmus från Taksim till Suadiye hotell, gå den gatan upp till Bagdat och sedan har du en lång härlig promenad med massor av bra affärer. Sväng ner till vänster bakom Fenerbahcestadion när du kommer så långt för att fortsätta till färjorna i Kadiköy.

Kram!

Anita: Visst känner de på sig när någonting är på gång! Och aldrig lyckas de gömma sig så väl som just då. Men det är faktiskt lite lättare att hantera katterna hos veterinären, där är de ändå lite spaka när de kommer ut ur buren, här hemma hade de alla krafter att försöka slita sig loss och slippa sina sprutor. Jag har lite klösmärken i dag, inte för att de menade att klösa mig, men mina armar råkade vara ivägen för deras viftande klor!

Tror du inte jag stack mig på en kanyl bara för det! Men katterna har i alla fall inte aids. Det vet jag : )

Cecilia: Han var stor som en ofantligt stor amerikan. Att han alls fick plats i sin bil förvånar mig, och egentligen hade han behövt två stolar att sitta på. Stolen får väl limmas. Han hade definitivt inte fått plats i en flygstol!

Simone: Ja hade han varit full hade han inte kommit in i huset. Men han var nykter och verkade veta vad han höll på med, så det gick bra. Bara att hoppas att han tar den vita vägen hela vägen, så att säga.

sus sa...

Men så bra att vet höll sig till kaffe och vatten. Håller med om att priset var helt OK! Brukar ju kosta nästan en tusing att vaccinera Ludde + "seniorkontroll".

Kramen!

Marianne sa...

Trollpackan: Jag kom att tänka på att jag undrar om de kan ha sprit som läkarsprit här. De som är religiösa vill ju inte ens hålla i en flaska, som om man blev full då ... De kanske har jod eller någonting liknande i stället?

Marianne sa...

Sus: Ändå är det en dryg månadslön för en fabriksanställd arbetare ...

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Så himla bra att allt gick bra. Å visst, köket är jättefint!

Marianne sa...

Hej. Jag har missat en massa kul inlägg här ser jag. Sicken tur att allt gick bra med katterna. Jag förstår att du inte kunde va säker på i vilket skick veterinären var när han kom. Det verkar som om han själv skulle behöva lite vård.
Du gör som jag när jag slänger farliga saker. T.ex trasigt glas eller annat som nån annan kan skada sig på. Det går åt mycket säkert emballage innan det går till soporna.

Kerstin sa...

Men vilket spännande veterinärbesök. Synd på stolen bara. ;) Kul bild du har lagt in.
Ha en skön söndag.

KARLAVAGNEN sa...

Förresten, frågade du om Feliway? Och hur har det gått med kiss-eriandet (katternas, alltså!)?

Laura sa...

Jag vet inte hur det är i Sverige, men jag tycker i alla fall att turkarna inte är lika bra på att hålla tider som finnarna. :) Men det passar mig bra, jag är själv en hopplös tidsoptimist... :P

Uppehållstillstånd har jag bara skaffat mig två gånger, och det var då jag jobbade i Alanya, annars så gör jag som många andra och åker över gränsen var tredje månad, det blir mycket billigare och är enklare än att skaffa uppehållstillstånd! Vad jag har förstått så kan man inte skaffa arbetstillstånd åt sig själv så där bara, utan man måste först kunna visa upp vilket företag man ska arbeta för, och de ska i sin tur bevisa VARFÖR de vill anställa en utländsk medborgare istället för en turk.. Dvs företaget måste skaffa arbetstillstånd åt en, och det är inte många som vill göra det. :S Däremot så tänkte jag att ett svenskt företag kanske skulle ha nytta av någon som är bosatt här, så därför prövar jag alla mina chanser. Tänkte att din man kanske skulle ha några kontakter eller veta mer om Ikea i Turkiet, om de har många utländska anställda och så.. Alla vet ju att man lättast får jobb via kontakter! :) Men jag får höra mig för, tack för tipset! :)

Nej, jag har aldrig varit på Bagdat heller, tyvärr. :( Vi åker nästan aldrig över till asiatiska sidan av Istanbul, inte ens för att se en fotbollmatch (och min pojkvän är ju som sagt fanatisk Fenerbahce-supporter). :( Eftersom jag inte jobbar och min pojkvän studerar så lever vi på en minst sagt tight budjet, så det blir tyvärr inte så mycket mer än vardagsnöjen. :S Ciftehavuzlar låter väldigt fint, måste ha varit något av de ställena jag såg igår på båtturen? Där de fina husen fanns? :P

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Nej, jag frågade inte honom om det. Engelskan var okej, men gav inte utrymme för diskussioner om krångligare saker ... Klas får helt enkelt gå till apoteket nästa vecka och köpa det med sig, så får vi se om det funkar.

Ta i trä har det inte hänt någonting nu på några dagar, utom att Stina har börjat pinka i handfatet i tvättstugan. Och det är okej, hon sitter exakt över avloppet och inte en droppe utanför, så det är bara att spola efter henne med lite lukta-gott-medel. Mamma Mums, hon och Tjorvan gjorde det rätt ofta i mitt badkar i Istanbul, så det kanske var att hon kom på att hon ville det igen men inte riktigt kom på var hon skulle göra det. Fråga mig inte hur de har kommit på det knepet!

Marianne i Sverige: Ja, och med tanke på att kvinnor och barn sitter och sorterar soporna för hand blir det extra viktigt här. Ibland har jag trasigt glas stående ett tag innan jag har någonting att packa in det i, ser inte klokt ut, men det är bättre. Jag vill verkligen inte att någon liten flicka ska skada sig bara för att jag är lat.

Kerstin: Stolen ska nog gå att laga, det var pinnarna i ryggen som lossnade från sitsen. Det får bli en plåtstol till honom nästa gång! Nå, man kan ju hoppas att han går ner lite under året.

Nu ska jag se om jag kan få ihop någonting om Ramadan som börjar i morgon!

Marianne sa...

Laura: Jo, visst är det krångligt att skaffa arbetstillstånd, och visst måste de visa att de behöver just dig i stället för en turk. Jag tänkte mest att du kan erbjuda dig att sköta allt pappersarbete för att underlätta. Jag kom förresten på att du kan höra på Euro-Center, Europeiskas försäkringsbolag. Googla dem på nätet. De behöver ibland nya och då ska det vara folk som talar ett nordiskt språk. Du har ju både svenska och finska antar jag. Antar att du känner till dem efter att ha jobbat med turister i Alanya? Kontoret ligger i Macka. På Ikea är det antingen varuhuset och där kan det vara svårt att motivera någon annan än en turk om det inte handlar om höga chefspositioner där det krävs specialkunskap och erfarenhet. Och på inköpskontoret måste man definitivt ha kunskap om industriell produktion mm, så där krävs specialkunskaper. Du ska veta hur många som hör av sig om jobb. Jag är ledsen, men det kan jag inte hjälpa dig med. Sedan finns ju Ericsson, HM osv, men jag vet ju inte vad du har för utbildning och kunskaper. Du kanske kan undervisa i finska eller svenska? Det finns ju ganska många språkskolor så någon kanske är intresserad?

Ta en färja över till Kadiköy någon dag. Eller en dolmus från Taksim, det är de som utgår från AKM på vänstra sidan. Ta en som går Sahil yoluda, kanske ända bort till Bostanci. Därifrån kan man sedan bara följa strandpromenaden längs Marmarasjön hela vägen till färjorna i Kadiköy. Ciftehavuzlar ligger vid Marmarasjön, så det såg du inte från Bosporen. Ett lite modernare område än Fatih. För trettio år sedan fanns bara sommarhus och ett och annat palats. Väldigt grönt och fint område eftersom alla apartmanlar har egna trädgårdar.

Kram!

Laura sa...

Okej, tack för svaret! Jovisst känner jag till Euro-Center, de kom till oss och föreläste om hur deras försäkringar fungerar i början av varje säsong i Alanya. Vet dock inte om försäkringar är det som jag skulle vilja jobba med. Jag är utbildad turisttjänsteman, så HELST skulle jag ju vilja jobba med något inom turism... Synd att det inte är några nordiska researrangörer som ordnar med guidade resor till Istanbul, annars skulle det ju vara perfekt för mig. :( Jag får fortsätta leta. :) Annars så är det ju inget fel med att sitta framför TV:n eller datorn och leka hemmafru, men i min ålder så vill man gärna GÖRA något också. :) Plus att jag behöver lite pengar om jag ska kunna springa på alla Istanbuls marknader, hihi. :) Jag pratar svenska, finska och engelska flytande (kan göra mig förstådd på norska och danska också, men de liknar ju svenskan ganska mycket) och turkiska har jag lärt mig tillräckligt bra för att kunna konversera flytande, om än med fel. :) Men tack för svaret i alla fall!

Kersti sa...

Så behändigt med hembesök och till rimligt pris dessutom. Skönt att han var nykter, nu får du bära tillbaka flaskorna igen :).

Marianne sa...

Laura: Om du sätter ihop ett program för olika typer av guidade turer i Istanbul kanske du kan få någon resebyrå intresserad av att anlita dig? Det är ju fantastiskt att kunna erbjuda guidade turer på svenska och finska! Du fixar nog det där till slut ska du se!

Kersti: Mycket bekvämt! Jag glömde bära tillbaks flaskorna, får göra det i morgon. : )

Lullun sa...

Haha, sicken en veterinär (fast det är inte bara de egyptiska som kan, vi har en smått liknande hemhemma i Sverige ;-) ). Men bra det hela ändå gick bra och bra du fixade med nålarna; ja du har ju också skrivit om vad som händer med soporna i era trakter. Usch om någon skulle bli stucken av en sådan!

Saltistjejen sa...

Vad skönt att det hela gick så bra! Och att han var nykter!!!!!
kanske har du skrivit det, men vad var det för vaccinationer de skulle ha??När Lipton fick vaccinationer så blev han supertrött efteråt Han sov konstant hela kvällen o nattten vilket han aldrig annars gör. Men dagen efter var han som vanligt igen.

Och fy ad otäckt att han slängde kanylerna i soporna! Tur du är svensk och ordentlig!!!!

Kram!

Marianne sa...

Lullun: Haha, lite mer oväntat med en alkis i det här landet, dock, eftersom alkohol är så väldigt förbjudet! Men tror du inte jag stack mig själv! Har inte fått rabies än i alla fall, även om jag och min kompis har bestämt oss för att bli rabiata med poolskötseln. Inlägg om det kommer.

Saltis: Rabies och trippel tror jag det heter. De var rätt matta här alla tre efteråt, det är ju alltid jobbigt när det kommer någon och ska hålla på och titta på tänder och tunga och stickas och ha sig. Men nu mår de bra.

Ja ibland önskar man att andra hade samma svenska ordentlighet i sig som man själv. Som jag skrev till Lullun här, nu ska det bli ordning vid poolen. Inlägg kommer.

Kram!