måndag 25 augusti 2008

Metallverkstäder

I dag har jag varit en sväng till kvarteren bakom Khan El Khalili, den stora basaren här i Kairo. De här kvarteren är gamla och slitna och fulla av verkstäder av olika slag. Jag gav mig in på en gata full med metallverkstäder där man producerar alla tänkbara pryttlar men kanske främst kokkärl, vagnar att tillaga och servera mat från och vattenpipor.

Gatubeläggningen var lite si och så, på de flesta ställen hade asfalt och stenar slitits ut och man gick på ren sand. Det var dammigt så det rök och jag fick snabbt en hinna av sand över glasögonen. Varför tog jag vita kläder på mig?

Det var varmt kan jag tala om, 42°C i skuggan är inte att leka med. Som tur var hade jag vatten med mig. Och kameran.

Alla bilder är klickbara.

Kokkärl i långa banor.

Krukor och fat tillverkas här, och det kan ju vara skönt att sitta i solen och jobba.

Vagnar för mat och dryck. Lite mer luft kanske behövs i däcken innan de säljs.

Två glada pojkar som gärna ville bli fotograferade.

Och två glada herrar som viftade fram mig för att få sitt foto taget.

Den här krukan används till att koka bönor i. Jag tyckte den var väldigt vacker och funderar på att köpa en. Men det får bli en annan dag.

Fler foton kommer från utflykten. Några i taget.

19 kommentarer:

Bert sa...

Oj oj oj. Mycket bönor blir det...


Fina bilder. Jag gillar foton på människor, men är ofta lite för feg för att närma mig. Men det är klart, när de själva propsar på det, så fixar jag det.

Spindlar, däremot, fotar jag gärna.

;)

Marianne sa...

Bert: Eller är det Spindelmannen? Tack! Ja, jag har samma svårigheter att närma mig, det är därför det inte blir så mycket folk i mina foton. Lite extra tar det emot här eftersom jag vet att det finns de som absolut inte vill bli fotade av religiösa skäl. Men som sagt, när de vinkar åt en att komma och ta ett foto, då är det bara skoj.

Nu hade jag kanske inte tänkt koka bönor i krukan utan mer ha den som dekoration : )

aurorabuddha sa...

Ah, vilka vackra bilder! Jag skulle kunna tanka mig att aga flera saker dar! Blankt och fint! :o)

KARLAVAGNEN sa...

42 grader i SKUGGAN, FFFFYYYYY FABIAAAAN Det vet jag PRECIS hur bluttan blä det är! Här har vi coola 35 grader i solen.

Fina bilder!

Å du, om det inte går vägen med 3D så finns Madrid ändå!!! Du vet, det är bara att meddela den äkte maken!!! Lite utanför Madrid, jag tar ledigt och du får eget badrum och egen kuppe.

Marianne sa...

Aurorabuddha: Tack! Jo, där finns många fina saker. Jag vill hitta tillbaks till en speciell affär där vi köpte en lampa, de hade så fina krokar. Just då kunde jag inte komma på en orsak att köpa dem, sedan har jag kommit på att de är bra till handväskor : ) Men det får bli en annan dag.

Karlavagnen: Haha, ja, hett är det. Men framåt eftermiddagen sjunker luftfuktigheten som tur är. På morgnarna kan det vara uppåt en 75%. 35 låter som rena svalkan : )

Tack!

Jag har inte fått tag i honom än. Tack, vad du är gullig! En vacker dag i alla fall! Ska prova att ringa igen.

Petra H sa...

Vilken intressant utflykt!! Jag är som du, tar inte heller foton på folk om de inte själva propsar på ;-) Blev det något annat köp eller du funderar bara på den stora bönkrukan?
Trevlig måndag!

sus sa...

Ser att du redan har kommenterat ev. frågor om att "koka bönor" (skrattar!)

Har märkt att speciellt herrar vill bli fotograferade - åtminstone när man börjar närma sig sydligare breddgrader.

Ser fram emot fler bilder och berättelser!
Trevlig kväll och kramen!

Marianne sa...

Petra: Jag köpte en vattenpipa och en soffbordsbok om Kairo till H som flyttar nu. Och så köpte jag en soffbordsbok till oss om föremålen på museet här i Kairo. Urfina bilder och förklaringar om vad det är. Och så ett par "vanliga" böcker till oss. Jag menar, när man är i en bokaffär måste man ju passa på! Det bara är så. Den där krukan är så stor så jag ville inte köpa den utan att vi är överens. Det är inte så kul att bli påtvingad stora saker om man inte tycker om dem. Men det gör han nog, så det kanske blir en så småningom.

Min måndag är snart slut, men hoppas resten av din är bra!

Sus: Ja, kvinnor är generellt lite skyggare för kameran än män här tror jag. Kanske beror på att de inte ska framstå som fala damer? Fast hur man kan göra det när man inte ser mer än ett stort tält framför sig ...

Fortsättning kommer i morgon! Kram!

Emmama. sa...

Vilka bilder! Hur lange tror du ni stannar i Kairo? Det verkar vara en haftig stad och det ar mycket roligt att lasa om ditt liv dar!

Marianne sa...

Emmama: Hej! Ja den här stan är full av fantastiska foton, det värsta är att man inte hinner fånga de flesta eftersom de susar förbi bilfönstret.

Vi har kontrakt här i två år till med möjlig förlängning ytterligare två år, så totalt och max fem år. Sedan beror det ju på hur affärerna går, är det uselt kan det alltid bli kortare också. Men vi hoppas på fem år.

Musikanta sa...

Det är fantastiskt att det här med skråtänkandet fortfarande lever kvar... En helt annan värld!

Härliga foton också - har bara erfarenhet av att fota kineser (förutom svenskar förstås), men de älskar att man tar kort av dem. I synnerhet om man vill fotografera deras barn...

DILA sa...

Tycker det är häftigt att man har samlat samma saker inom samma område. Krukan var jätte fin, perfekt till prydnad (eller kanske bönkokning).

Kram Dila

Annika sa...

Kul med alla bilder! Roligt att du plåtat lite folk också.
Man ser att dom gärna, gärna låter sig plåtas, det är lite roligt!!
Jag gillar bönkrukan...
42 i skuggan...puuuust och stöööön...det är hett. Här är det väl bara 32 idag, men så luftfuktigt att det knappt går att vistas ute...
KRAM!!!!!

Desiree sa...

Fina bilder. Det var ett rejält kärl kan man säga för att koka bönor men vackert. Alla kärlen ser så fina och blanka ut. Kul att få se bilder från din vardag och ditt närområde. Dock verkar ni ha det riktigt hett. Gäller att ta med sig vattenflaskan och fylla på under sådana dagar kan jag tänka mig. Ha en bra start på veckan.

Marianne sa...

Musikanta: Inte bara skråväsendet lever kvar, här samlas man fortfarande i egna kvarter dessutom. Vilket är väldans praktiskt måste jag säga, för jag slipper åka runt halva stan för att köpa en vattenpipa, det räcker med att ge sig ner till vissa kvarter. Det var samma sak i Istanbul. Visst sedan kan man köpa vattenpipor eller smycken eller vad det nu är lite överallt, men de bästa köpen gör man ju alltid så nära produktionsstället som möjligt.

Här är det inte så vanligt att de ber om att bli fotograferade - om de inte vill tjäna en slant förstås. Kineser tror jag är lite mer entusiastiska när det kommer till kameror. I går var faktiskt första gången någon indikerade att de ville bli fotograferade.

Dila: Hihi, tror inte vi kan äta upp riktigt så mycket bönor. Så det får nog bli dekoration i så fall. Det är jättepraktiskt att de olika varorna samlas så här så slipper man springa benen av sig. Och den som har bäst varor kombinerat med bäst pris säljer mest, bra för den fria konkurrensen!

Kram!

Annika: Det är som sagt första gången någon har indikerat att de vill bli fotograferade. Och jag vet att det är många som inte vill bli det pga religiösa föreställningar, att man inte får avbilda människor. Det är ju därför man aldrig ser bilder av människor eller statyer, ikoner och vad det kan vara inom den islamska konsten, utan att arabeskmönstren har utvecklats i stället.

Krukans form tror jag går tillbaks till forntiden, jag har sett samma former på museet, fast i miniformat. Jag blir mer och mer sugen på att köpa den, problemet är den dag vi flyttar hem till Sverige och ska knö in oss på 70 kvadrat ... Men den dagen den sorgen, man kan ju njuta ända tills dess!

Jag har en känsla av att det ska bli varmare i dag. Nå, i dag ska jag inte ut och springa.

Kram!

Desirée: Tack! Blankheten är en synvilla, de är jättedammiga allihop! Men visst, under allt damm, när man har putsat dem, är de blanka. Det är ju så det blir när man har Sahara runt knuten.

Tyvärr är stora delar av Kairo så här sjabbiga, man kan bara hoppas att folk har det fint i sina hem. Men det tror jag, så mycket tvätt som det hänger utanför fönstren, och folk har ofta väldigt välpressade och rena kläder på sig.

Jo, nu gäller det att tanka i sig vatten regelbundet. Vi får se, jag tror det ska bli ännu varmare i dag.

Hoppas du får en jättebra vecka!

Lullun sa...

Härliga foton! Nu väcktes verkligen min reslust med besked. Ha ju blivit lite si och så med resor utanför nordligare delarna av Europa sedan Aaju kom, men nu måste det till en förändring! :-) Krukan är ju jättefin! Lite klurig att transportera hem dock. *hihi*

Marianne sa...

Lullun: Kom hit, vetja! Det vore så roligt!

Det är det som är fördelen att bo i ett annat land, man kan köpa de där stora sakerna som inte går att transportera hem från en semester. Den dag vi flyttar har vi ju ett helt hem att transportera, så det är bara att lassa med flyttfirman. Nå, med måtta förstås, de tar ju betalt per kubik, så man kan inte överdriva. Men stora krukor kan man skaffa sig!

Anna, Fair and True sa...

Har du köpt en sådan där kruka för att koka bönor än? Det var ju inte så liten den. Hur ska den rymmas på de där hyllorna i ert kök? ;)

Marianne sa...

Anna: Nej, ingen kruka köpt än. Det är just det, var ska jag ha den. Hehe, kökshylla går nog inte, men jag skulle vilja ha den i min framtida vinterträdgård som jag drömmer om. Ingen idé att köpa alltså, kanske?