lördag 23 augusti 2008

Ännu en bemärkelsedag

I dag ska vi passa på att fira lite eftersom vi har bott här i Egypten ett helt år just precis i dag. Det är redan ett år sedan jag satt och storgrät på flygplanet av oro för hur det skulle gå med transporten av katterna, de flög inte med samma plan som vi trots att det var meningen från början. Och det gick ju inte heller så bra eftersom kattmamman, Mamma Mums, försvann på flygplatsen i Istanbul.

För ett år sedan flyttade vi i alla fall in här i huset. Det var alldeles tomt så när som på två sängar, en kattlåda, ett bord och två stolar som vi fick låna från Kontoret. De flesta bor på hotell tills de har fått sina möbler och kan flytta in i ett någorlunda möblerat hus, men det kunde inte vi göra med katterna. Vilket hotell tar emot fyra katter med öppna armar? Den här gången hade vi i alla fall riktiga sängar att sova i och det gick alldeles utmärkt även om det ekade ordentligt i det tomma huset.

Tiden har sedan bara runnit iväg, precis som den brukar, och nu har redan ett helt år gått. Det ska vi fira med att grilla lite och har bjudit in chefen, våra turkiska grannar och deras son samt K som är kollega till Maken. Tyvärr kan inte chefens fru vara med eftersom hon redan har flyttat hem till Sverige, det var henne jag tog avsked av härom veckan. Chefen är i alla fall kvar några dagar till, så vi passar på att fira av honom i kväll också.

Menyn blir:

Grillad oxfilé som just nu håller på att marineras i olivolja, vin, chili och en egyptisk krydda som heter dukkah.
Klyftpotatis
Vitlökssmör
Sallad

Till dessert blir det panna cotta med blåbär och persikohack.

Här i ungkarlskylen i källaren står panna cottan och cole slawn.
 
Köttet ligger i marinad.

O's Favourite Cole Slaw

Salladsingredienser sköljda och färdiga.

Isbergssallad.

Nu är all mat förberedd. Det enda som återstår är att slänga in potatisarna i ugnen (de är redan skalade och klyftade) med lite smält smör och salt, skära ihop salladen och klä den med lite olja och vinäger, och sedan hacka ett par persikor till desserten. Ja och så grilla köttet förstås, men det är ju inte mitt jobb!

23 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

MOOOOMSIGT DET SER UT! Lite wokade mauror till det (myror) - kittlar dödsskönt i kistan vett du!

Desiree sa...

Jag får börja med att säga grattis till ett år i Egypten. Jag tycker ni har kommit iordning med boende och livet på ett mycket bra sätt. Jag hoppas att du känner att du trivs bra även om jag vet att ditt hjärta klappar lite extra för Istanbul. Jättefina foton. Allt både ser och låter väldigt smarrigt. Vad roligt med de där colaburkarna med arabiska tecken. Sådana har jag inte sett tidigare. Ha en underbar helg och ett bra firande av ettårsjubilet.

Petra H sa...

Grattis till ert jubileum! Och O hälsar att han gärna kommer och hjälper till att äta sin favorit-coleslaw!! Som för övrigt också blev en hit hos hans mamma och syster, jag fick göra den två dagar i rad ;-)
Ha en trevlig middag!

Matildas fikarum sa...

Vad sorgligt med Lisa som kom bort. Hon återfanns väl aldrig? Fy, vad hemskt. :(

Saltistjejen sa...

Grattis på 1-årsdagen!
Måste säga att menyn låter alldeles otroligt god!! :-)
Och jag tycker det var jättesorgligt att höra om er katt som försvann. Fy vad hemskt!! Var det ingen som hittade den och hörde av sig till er senare??

Hoppas nu ni får en härlig kväll med era gäster!
Kram!

Marianne sa...

Stort grattis på 1-årsdagen i Kairo. Vet du , idag var det en stor artikel i Corren, vår dagstidning om just Egypten och då mest om Kairo. Det var menat som en upplysning för turister, och då tänkte jag direket på dig. Kul va !
Förresten - lycka till med middagen. Det ser ju hur läckert ut som helst, mums !

Annika sa...

Vilken god mat ni har atit ikvall, eller kanske ater som bast nar jag skriver detta fr min splitternya laptop som jag annu inte hunnit ladda ner svenskt tangentbord pa, men snart, snart...
KUL med O's favorite cole slaw!! Grattis till ett ar i Egypten, men sa sorligt med katten som forsvann. Jag minns nar du skrev om det tidigare...
kram!!!

KARLAVAGNEN sa...

Just det, STORT grattis till ett år i Egypten... Å ja.. Mamma Mums... Ord är överflödiga, hoppas att hon inte fick lida. Vilken mardröm...

Tur att andra bloggare är mer mogna och inte kör gamla myr-skämt som en annan. Men nu har jag sansat mig efter dagens härjningar...

Suzesan sa...

Grattis. Det där såg gott ut och såklart uppätet föör länge sen. Vilket kalas.
Så tråkigt med Kattmamman Mamma Mums Lisa. Hoppas någon snäll tagit hand om henne. Så hon har det bra.
Hoppas ni hade en underbar kväll.
Kram
Susanne

leopardia sa...

jag får se till att surfa vidare och kolla in Os cole slaw :) eller ja, jag antar att det var ett 'recept' som döljer sig bakom länken iallafall...
det var inte nådigt med cola i den kylen...
och grattis.

Kersti sa...

Grattis! Det låter som en fantastisk måltid. Säkert blev det ännu godare än det lät. Hoppas att ni hade en trevlig kväll. Hur gick det med mamma katt kom hon någonsin tillrätta?

Nettan sa...

Grattis! Menyn lät mums, måste ta mig lite frukost. På torsdag ska jag åka på besök till Istanbul, skoj!!

Kram

Marianne sa...

Karlavagnen: Hahaha, Klas råkade faktiskt äta myror för ett tag sedan. Det var innan vi upptäckte att det fanns ett litet, litet lufthål i en burk för att man skulle kunna dra av locket, för att motverka vacuum. Han stoppade glatt ner handen och satt och mumsade på jordnötterna tills han tyckte att det kittlades på handen och armen och runt munnen och i kistan ... Det var alltså inte bara han som gillade jordnötter. Vi använder inte de burkarna i dag.

Du får köra gamla myrskämt. Det är väl det de är till för, att köras?

Ja, jag brukar tänka att Mamma Mums finns i samma himmel som vår kompis Björn. Han tar säkert hand om henne nu.

Desirée: Jo då, jag trivs bra här, att jag längtar till Istanbul innebär inte att jag längtar härifrån på något sätt. Det är som med Sverige, önskar att man kunde ta bussen mellan de olika platserna så att man kunde vara både här och där. Det blev gott och som grädde på moset hade grannen med sig en jättegod chokladtårta.

Visst är det kul med de arabiska tecknen, de finns ju på allt. Ofta är det engelska på ena sidan av förpackningen och arabiska på den andra. Ska kanske fota lite sådant och lägga ut.

Hoppas att du också har en jättebra helg!

Petra: Den tog slut, men jag gör ny som är lite färskare tills ni landar här! Middagen blev jättetrevlig, men det blir det ju när man äter med trevliga människor!

Matilda: Nej, hon återfanns aldrig trots utlovade belöningar och efterlysningar runt hela flygplatsen. Alla som jobbade i olika catering, brandstationer, transporter och allt vad som finns ute på en flygplats visste om att vi letade och ett par gånger kom det in rapporter att hon hade setts, men det var aldrig hon. Det finns ju andra katter där också, och folk ställer ut mat och vatten till dem. Men jag tror inte att hon finns kvar. Jag var själv ute och letade tre gånger med en tids mellanrum och maken var ute en gång. Vi fick specialtillstånd att ge oss ut på plattan! Annars måste man ju vara säkerhetsgodkänd av myndigheterna.

Saltis: Enkelt men gott. Fast enkelt och enkelt, jag stod i köket nästan hela dagen! Det är det bästa med grillning, när allt väl är förberett är jag färdig och kan koppla av eftersom det är männen här i världen som sköter grillen : )

Nej, Lisa hittades aldrig, vi höll på länge och åkte fram och tillbaks för att leta. Och vi har hela tiden haft väldigt bra kontakt med en av cheferna för Cargo på Turkish Airlines som hjälpte oss jättemycket. Han engagerade sig personligen och ordnade tillstånd för oss att få komma ut på plattan och leta själva, såg till att efterlysningen nådde överallt och åkte själv och letade flera gånger även när vi inte var där. Men hon är borta. Jag hoppas att hon fick komma till katthimlen ganska fort så att hon inte behövde vara ensam och rädd så länge.

Det blev förresten en toppenkväll!

Kram!

Marianne: Kul att det var en artikel! Ska se om jag kan hitta den på nätet! Det blev gott, man måste inte krångla till det utan hålla det ganska enkelt. I alla fall om jag är inblandad : )

Annika: KUL med nya datorn! Såg någonstans att det inte blev en röd, utan en svart, men det är ju också så snyggt. Jättegod cole slaw, det var ett bra recept.

Ja, det är sorgligt med Lisa. Jag försöker att inte tänka på henne för ofta, för det värker så förtvivlat i hjärtat.

Kram!

Suzesan: Jo, det mesta gick åt. Men jag har faktiskt lite chokladtårta kvar i kylen, kom jag på. Den kommer nog inte stå där så väldans länge till ...

Jag tror inte att någon har tagit hand om Lisa, jag tror att hon är i himlen, för annars skulle vi ha fått tillbaks henne.

Kram!

Leopardia: Jo, visst var det ett recept. Det är så bra att man kan länka enkelt och lätt och dela med sig vidare!

Det är det man ska ha en ungkarlskyl till: Öl och Coca-Cola : )

Kersti: Det blev gott, det brukar det ofta bli när man (jag) gör det lite enkelt och inte krånglar till det för mycket ...

Nej, Mamma Mums kom aldrig till rätta. Trots att vi letade och letade, efterlyste henne och erbjöd en hög belöning. Jag hoppas hon är i himlen hos vår kompis Björn så att han tar hand om henne.

Nettan: Ååå, vad roligt! Promenera längs Bosporen, äta på någon god krog och prata med alla! Hälsa alla, framför allt T!!! Ska förresten skriva till Songül, fick ett brev från henne som jag inte har hunnit svara på. Hur länge stannar du?

Kram!

Lullun sa...

Grattis till 1-årsdagen. eller ja 1år och en dag blir det ju idag (t¨å dagar för dig med tidsskillnaden). Ja du förstår! ;-) Middagen lät och såg i alla fall smarrig ut! :-)

Marianne sa...

Lullun: Det är inte så noga med dagarna tycker jag. Ofatst är jag totalt dagvill och måste tänka efter var i veckan vi befinner oss. Det går i vågor det där med att inse att arbetsveckan är sö-to, och det stökar till det hela tiden. Middagen blev god, i går blev det lite rester, mycket praktiskt.

Nettan sa...

Det ska jag göra, ska bli jätteskoj! Jag stannar bara till på söndag, men alltid något :)

Marianne sa...

Du missar tisdagsmarknaden? Ha det nu så roligt!

BiRDiE sa...

Mycket gott där...

Marianne sa...

Birdie: Jo, det var gott.

David sa...

Sköna inlägg från faraonernas land.
Du kanske vill skriva för oss ibland också?
Eller bara en länk till oss i rullen : )
www.egyptensajten.se

Marianne sa...

David: Hej och välkommen hit! Vad roligt, Egyptensajten hade jag inte hittat! Ska självklart länka och visst vore det roligt att skriva för sajten någon gång. Ni får gärna länka till mig också : )

Anna, Fair and True sa...

Tiden går fort! Hur länge är det planerat att ni ska bo i Egypten? Du kanske redan har svarat på det men jag orkade inte läsa igenom alla tidigare kommentarer och jag har inte sett att du skrivit det någonstans tidigare (eller så har jag glömt :)

Marianne sa...

Ann: Vi har ett treårskontrakt som kan förlängas med två år, max fem alltså. I Turkiet höll vi oss kvar med näbbar och klor och lyckades stanna drygt 6 år : ) Jag hoppas det blir fem år här, men man vet ju aldrig, det beror ju på hur affärerna går osv. Vi trivs i alla fall väldigt bra.