torsdag 7 augusti 2008

Onsdagsrecept: Latmat

Jag tror visst att jag fortfarande har semester för jag är alldeles dagvill. Det var ju onsdag i går och dags för ett onsdagsrecept! Men det glömde jag tydligen bort alldeles. Nå, jag får göra bot för det och komma med ett recept i dag, torsdag, i stället.

Ibland har jag bara inte lust att laga mat. Men som ordspråket säger, eller var det Pippi Långstrump som sa det, att "äta bör man annars dör man". Mackor går väl an någon enstaka gång, men långt ifrån alltid i det läget. Då brukar jag ta till min Latmat. Eftersom det här inte är ett recept hämtat ur en kokbok anger jag inga mått, man får helt enkelt ta så mycket man tror går åt och tycker är gott. Finessen är att man dessutom använder sig av sådant man har hemma och tycker är gott, använd absolut inte sådant du tycker är äckligt!

Latmat
Tonfisk
Lök
Salt
Cayennepeppar (jag brukar använda Turkisk rödpeppar)
Rivna morötter
Tomater
Lite andra grönsaker om man vill
Lite andra kryddor om man vill

Stek upp tonfisken tillsammans med kryddorna och grönsakerna.

Sedan kan man antingen hälla i en skvätt grädde och göra sås av det hela, eller behålla det som en röra och göra en yoghurtsås till. Då brukar jag pressa någon vitlöksklyfta i yoghurten, salta lite och röra om.

Servera med spagetti.

Eftersom jag inte hade någon bild på Latmaten, visar jag i stället den lataste mat som går att uppbringa. McD på ett köpcentrum.

11 kommentarer:

sus sa...

Va?? är det inte onsdag idag... Välkommen till klubben för veckovilla personer...

Latmat passar utmärkt, men jag orkar inte ens med det idag! Idag är jag mer än superlat så jag äter digestivekex (och smular på tangentbordet så Darlign blir säkert sur när han upptäcker att jag matat tangentbordet fast jag inte får) och dricker hinkvis med te.

Fast tonfisken, är den från burk? Måste det väl vara annars blir det ju inte latmat om man ska steka tonfiskkotletter..

Hmm...fast jag brukar ju iofs bara käka direkt ur burken när jag "latmatar" tonfisk...

Usch vad jag svamlar på... :)
Sätter punkt.

Ha en bra dag, kramen!

Marianne sa...

Sus: Men, visst är det väl tisdag i dag?

Jag brukar också tycka om att mata tangentbordet, men minimyrorna märker det direkt och tror att det är de som ska få mat! Då kommer de traskande genom elkontakten, uppför lampsladden och rakt överskrivbordet och in i datorn. Så det är matförbud här nu över sommaren. Man kan inte ens ha en servett man har torkat sig om munnen med, om det har fastnat en smula på den! Vips har man en armé minimyror på raka led fram till servetten.

Burk. Eller som här, foliepåsar. Jag tycker inte att det är gott att äta direkt ur burken, måste göra något med det. Och så måste man ju få i sig lite vitaminer också. Fast det kanske finns i fisken? Finns ju som brustablett också förstås ... men det blir inte ens jag mätt av!

Kram på dig också, hoppas du också har en bra dag!

Petra H sa...

Latmat är bra mat! Jag brukar koka ris och blanda i burktonfisk, tomat och lite lök - superenkelt men jag ska testa din latmat nästa gång.
Jobbigt med småmyror! Själv fick jag en äckelpäcklig upplevelse när jag skulle koka ris i måndags - fullt med små bruna kryp... och sedan var det små små minikryp i mjölet (vi har alltid både mjöl och ris i glasburkar). HU!! Så nu har vi varken ris eller mjöl hemma, måste storhandla på lördag eftersom svärmor, svägerska och syskonbarn kommer på söndag - snacka om Spanska inkvisationen ;-)

Saltistjejen sa...

Å latmat är jättebra för nu orkar jag sällan laga mat. innan Ella Lagade jag mat nästan varje kväll, men nu finns liksom inte orken eller tiden riktigt. Så det blir ganska mycket take oout från ställena runtomkring oss. men i längden blir det ju rätt dyrt så man borde ta sig i kragen och försöka laga lite o frysa in. Å andra sidan är hela frysen full med bröstmjölk... så det finns knappt ngn plats för annat...!
Ditt recept lät gott! Som en supergod pastasås!!!
:-)

Anne sa...

Tonfisk är bra latmat, helt klart. Det här lät gott, jag brukar göra nåt liknande med har aldrig haft i morötter. Det ska jag testa, så får man lite mer grönsaker också.
Så tonfisken är i foliepåsar hos dig, är den i vatten eller olja? För jag antar att den ligger i nånting eller det kanske den inte gör.
Jag tycker tonfisk (den som finns i konservburk alltså) ska vara i olja. Den i vattenlag är inte alls lika god, lite kattmatskänsla över det. Men i olja är det sueprgott, bra latmat som sagt.

nina sa...

Tonfisk är världens bästa latmat! När jag är extremt lat gör jag precis som sus och äter ur burken. Kryddar lite med mexikanska kryddor bara.

Nästa steg är tonfisk med kokade ägg, och nästa steg är att äta med ris som Petra. Fast här säljer man ju alla möjliga sorters smaksatt tonfisk så man behöver inte ens blanda i kryddor. :-)

Snart får jag väl avancera till det lite och följa det recept, det låter smaskigt!

McDonalds... blä! När jag var tonåring bestämde jag mig för att aldrig äta där och har faktiskt hållit det.

Hillan sa...

Tomfisk i burk är den klart bästa latmaten. Jag brukar göra en liknande röra med tonfisk, bönor, lök, vitlök, tomater och nån annan grönsaker och en massa kryddor och kanske lite fetaost oc sen äta det till pasta. Det är gott och enkelt. Kramar!

KARLAVAGNEN sa...

Så gott! Ser verkligen fram emot att ni flyttar till Madrid! ;-)

Krya på dig!
Kram

Marianne sa...

Petra: Ris är inte så populärt bland vissa familjemedlemmar, så det får jag snåla lite på. Det är därför det har blivit så här i stället. Är jag gräsänka blir det mer som du gör - steka ris och blanda i lite smått och gott.

Fy så läskigt när det kryper i maten! Men ett tips är att lägga mjölet i frysen! Det funkar jättebra mot både myror och andra små flerbenta varelser!

Så din spanska släkt kommer på söndag! Vad roligt!!! Är det första gången de är i PR? Förstår att ni har mycket att förbereda nu!

Saltis: Jag förstår att det inte är mycket tid över till matlagning nu när lilla Prinsessan har kommit till världen. Ett bra sätt är att göra som Petra: Koka mycket ris när man ändå kokar (eller potatis för den delen) och sedan är det bara att steka upp med lite smått och gott i. Tonfisk eller kyckling eller vad man nu känner för och lite grönsaker. Gott snabbt och enkelt.

Anne: Morötter är jättebra både som utfyllnad, smak och näring. Jag brukar hacka ner lite av varje, beroende på vad jag har hemma.

Här finns tonfisk både på burk och i foliepåsar, både med vatten och olja. Allra bäst tycker jag att den i olivolja är. Det finns många som är färdigkryddade också och en med chili är faktiskt riktigt god, den köper jag lite då och då. Vi kör ett turkiskt märke som är bra. Håller med om att den i vatten är lite kattmatsaktig ...

Nina: Så du har olika nivåer på din latmat! När jag är så lat att det är på "direkt-ur-burk-nivå" brukar det bli te och mackor för min del.

Här finns också med olika kryddor, som jag skrev till Anne är den i chili rätt god, den köper jag rätt ofta.

Jag tycker att McD kan vara rätt gott ibland, så där en gång i halvåret ungefär. Fast då blir det oftast bara en stor pommes frites med majonnäs : ) och en äppelpaj för min del.

Hillan: Fetaost är en bra variant till grädden, mycket nyttigare också! Det ska jag ta och variera med. Ska skriva upp det på inköpslistan till i morgon.

Kram!

Karlavagnen: Jag trodde vi hade kommit överens om att du och NIsse skulle flytta hit? Så att du slipper allt krångel på den iberiska halvön : )

Tack! Och Kram!

Petra H sa...

Tack för tipset, jag ska minsann frysa mitt mjöl i fortsättningen för det var inte kul att upptäcka att det kröp i det...
Precis som du skrev till Saltis så har jag ätit ris i 3 dagar till lunch - kokte upp 2 dl i måndags som jag sedan har stekt med olika grönsaker! Lätt som en plätt!

Marianne sa...

Petra: Så kommer jag nog att göra till helgen, med ris, om Klas åker till Sverige på onsdag. Så gott och enkelt.