fredag 22 augusti 2008

Myrornas krig del femtioelva

Minimyra försöker undkomma ättikstrasan.

Efter en sen och trevlig kväll vaknade jag förhållandevis tidigt. Kokade mig en kopp kaffe och tänkte sätta mig vid datorn eftersom Maken fortfarande sov sin skönhetssömn. Men ibland blir saker och ting inte riktigt som man har tänkt sig.

Ett av kattkräken hade spytt på mitt skrivbord - mitt bland alla papper som låg där. Och det hade väl inte varit hela världen (som kattmatte får man vänja sig vid att torka upp dylika olyckor lite då och då när hårbollarna ska upp) om det inte var för att en miljard minimyror tyckte att det var som ett större julbord och hade ringt alla sina kusiner och andra släktingar för att bjuda på kalas.

Slaget vanns med hjälp av ättika, badrumsrengöring och dammsugare.

Jag har inte haft tid att lära mig det här nya makroobjektivet än, så bilden på minimyran kunde ha varit bättre. Jag vet. Myrorna är cirka 2 mm långa. Så de är små, men ack så många!

19 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Skaffa riktigt myrgift! Jag vet att det låter ogästvänligt, men annars blir de så många att man knappt kan bo i sitt eget hus.

aurorabuddha sa...

Oh my goodness. Jag skulle bli lite irriterad om jag vaknade till detta, det maste erkannas...

Suzesan sa...

Så vidrig myra. På dem bara vadå julbord. Ta bra betalt:)Sista måltiden kattspya*fniss*
Heja heja!
För den delen så var det en bra bild på en myra. Den såg ut som en dinosauriemyra! Stor såm f*n.
Kram
Susanne

Suzesan sa...

Åhh nu såg jag kolla gripklon i rumpan på den. Gahhaaa!
Kram
Susanne

Annika sa...

Marianne, vi har samma problem med myror just nu. SKIT vad jobbigt det är. Vi har försökt med myrgift en masse, men vi lyckas ICKE knocka svartmyrorna. På tisdag kommer "anticimex" hit. Verkligen jobbigt att kriga mot myror. Hoppas dina har dragit sin kos nu. För gott.
KRAM!!

Desiree sa...

Blä låter inte som världens roligaste dag att börja med att torka upp kattspy. Vad kul dock att du fått ett nytt makro objektiv. Det är ett av mina favorit objektiv. Det är himla kul att försöka ta fina närbilder just. Ha en riktigt skön och bra helg.

Marianne sa...

Matilda: Problemet är att det är giftigt för katterna också. Men jag funderar på om man kan preparera runt om huset med myrgift på något sätt. Det är första gången det har varit riktigt så här illa, har man bara inte något ätbart framme utan att allt är i lufttäta påsar/burkar går det bra.

Aurorabuddha: Jag var väl inte direkt på bästa humör i morse. Särskilt med tanke på att jag inte hann dricka min obligatoriska kopp kaffe innan jag blev tvungen att GÖRA någonting ...

Suzesan: Ja, hade de bara betalat för sig hade jag väl kunnat mata dem. : D Fy, jag såg inte gripklon förrän du sa det!

Kram!

Annika: Att ni har samma problem! Jag funderar på om man ska förgifta marken runt huset, tror du det hjälper? Hur har ni gjort hittills (som iofs inte har hjälpt)? Ska bli intressant att höra vad Anticimex gör och säger!

Hoppas ni vinner, själva befinner vi oss ju i Afrika, så jag har inga större förhoppningar om att vinna kriget helt och hållet, bara tillfälliga slag.

Kram!

Desirée: Nej, det var inte någon bra start på dagen!

Jättekul med objektivet, jag har bara inte haft tid att leka med det ordentligt än och lära mig hur det fungerar. Hoppas få tid på söndag att riktigt gräva mig in i det och börja leka!

Hoppas du också får en riktigt skön och vilsam helg. Eller äventyrlig, det är ju ni bra på!

Petra H sa...

Usch, vad jobbigt att starta dagen med att kriga mot myror :-( Hade ni myror i Istanbul också?
Jag är imponerad över myrfotot, speciellt om de är så små som 2 mm!!
Trevlig helg!
Kram.

Saltistjejen sa...

Å myror kan verkligen vara jobbigt!! Särslit närv de är så små att de kryper in överallt!!! Tur du klarade av myrjulbordet! Men lite synd på din lugna morgon med kaffekoppen....'Hoppas helgen blir myrfri!
Kram!

Marianne sa...

De myror vi har, typ svartmyror i trädgården och under stenplattor och runt huset (vi är tack o lov förskonade av dom inne) har jag fått bort med kaffesump. Jag strör ut sumpen runt huset och i blomlister och lite här och där , där det finns massor av myror. Och faktiskt, jag inbillar mig att det hjälper. Det är ett knep jag lärt av min gamla mamma. Tänk vad mycket knep de hade förr. Och de funkar faktiskt. Prova vettja.
Sen tycker jag fotot av ´monstermyran´var jättebra. Du kommer säkert att ta en massa finfina kort med ditt objektiv. Jag själv är fortfarande på försöksstadiet. Lycka till :o)

Marianne sa...

Glömde säga att jag lagt märke till din ändring av bloggen. Kul att se dig på foto. Du ser strålande ut. Sen är det ju lite kul att se vem och om man själv gjort nåt inlägg. En liten sporre faktiskt att göra en kommentar, även om det kanske bara är ett litet hej..:o)

KARLAVAGNEN sa...

Tycker det var en fin bild på pytte-myran. Sickena gaddar den har! Ulf Var aka Varulf.

Här i Spanien kan man köpa små lådor som innehåller giftet. Det funkar bra med mina råttor aka katter. Hittills inte förgiftade bara lite knäppa - men det är nog medfött.

Millan sa...

Usch det lat inte som nagon bra borjan pa morgonen! Jag hoppas resten av dagen blev battre!! Sa himla irriternade det dar med myrorna... finns det ingen ni kan gora for att bli av med dem??
Appropa kattkraks sa ar det ju ingen hojdare men som sagt... man vet ju att de maste fa upp de dar elandiga harbollarna. Men igar blev jag for trott. Smurfy hade krakts pa altanen och det hade akt ner i alla sma springor i traet och mellan plankorna. Sa dar sa att det var nastan omojligt att tvatta bort. Jag maste erkanna att jag suckade tungt och hogljutt nar jag sag det .... men men... vi bor ju i England sa det lar val regna bort sa smaningom ;-)

Matildas fikarum sa...

Marianne: Köp såna där giftburar, som myrorna måste krypa in i för att äta giftet. Det kommer katterna inte åt! Jag vet inte vad de heter. De ser ut som små rymdstationer i plast, med olika ingångar.

Matildas fikarum sa...

Marianne: Köp såna där giftburar, som myrorna måste krypa in i för att äta giftet. Det kommer katterna inte åt! Jag vet inte vad de heter. De ser ut som små rymdstationer i plast, med olika ingångar.

Bert sa...

Åja - Ingen falsk blygsamhet, nu! Det där makroobjektivet är ingen enkel sak att hantera. Skärpedjup brukar vara mycket korta.

Jag tycker du lyckats väldigt bra, för att vara "nybörjare".

Marianne sa...

Petra: Nej, det var ingen höjdare. Jo, vi hade myror i Istanbul också, trots att vi bodde på femte våningen! Inte jämt och hela tiden, men just om man tappade en smula på balkonggolvet osv. Mycket märkligt det där. Här är det likadant, det är inte så att de kryllar runt jämt, men om man spiller en smula på golvet så kommer de som ett skott.

Hoppas du har en lugn och vilsam helt!
Kram!

Saltis: Ja de stora pissmyrorna som kommer in på bottenvåningen om kvällarna är inte lika jobbiga, de syns ju. Det är de här små som är i allting när de kommer och som liksom kryllar på ett annat sätt än de stora. Ta i trä, hoppas inte de stora blir likadana ...

Marianne: Jag har redan börjat samla kaffesump! Alla idéer är bra utom de dåliga, och funkar det så funkar det. Helt klart att göra ett försök. Och tack, jag har ju inte riktigt satt mig in i vad som blir vad med objektivet, utan har bara vridit lite hit och dit än så länge. Snart så! Den nya blogglistan hittade jag hos Lullun och härmade henne. Just för att det är så bra att se när någon har uppdaterat.

Karlavagnen: Jo, jag har beställt myrhus från Turkiet nästa gång grannen åker. De funkar rätt bra utan att katterna kommer åt giftet. De jag hade har tagit slut. Ska också testa med kaffesumpen enligt recept från Marianne i Sverige. Alla klutar ska sättas till för att ha så få odjur som möjligt. Räcker med kattrackarna!

Millan: Jag visste inte att ni har en katt! Smurfy, vad fint! Haha, ja det är tur att det regnar bort hos dig, det gör det ju knappast här. Och som Nina i Costa Rica (har jag för mig att det var) skrev - de ska alltid kräkas precis när man håller på att somna och liknande passande situationer! Mina har i alla fall aldrig tidigare gjort det på skrivbordet, de brukar hålla sig till golvet.

Matilda: Jo, jag har haft sådana men de är slut. Har beställt av grannen när han åker till Turkiet nästa gång. De är jättebra. Ska också prova med kaffesumpen som Marianne i Sverige skriver om. Allt för att bli av med inkräktarna.

Bert: Tack! Grejen är att jag inte har hunnit sitta och fnula med objektivet för att testa hur olika inställningar blir, utan bara "skjutit". Och så tänker jag naturligtvis på hur det brukar se ut i National Geographic och så där : ) Haha, sikta på stjärnorna och landa på trädtopparna, sikta på trädtopparna och landa på mossan. Eller så.

KARLAVAGNEN sa...

Skicka en lista på vad ni behöver, så skickar jag vettja! Spanjorerna drar sig inte för att ha gift hiiimma.

Alternativt den käre gräshoppan kanske kan fixa myrhus i Sverige också?

Ättika är bra för att städa bort doftspåren efter myrorna.

Marianne sa...

Karlavagnen: Tack sötnos, men du ska bara veta vilka importtullar de tar på ett paket med grejor! Gräshoppan och hans kollega får fixa när de är ute och reser, gräshoppan ska ju till Sverige redan om någon vecka. Och gräshoppans kollega ska säkert till Istanbul snart.

Är det så de talar om för sina kusiners bryllingars barnbarns bästa kompisars fastrar att det är käk på gång? Med doftspår? Då är det bra med ättika!

Fick ett tips om dubbelhäftande tejp också. Det ska jag sätta runt kanterna på mitt skrivbord. Hehehe.