onsdag 20 augusti 2008

Onsdagsrecept: Liways filippinska currykyckling

I dag tänkte jag bjuda på ett recept som jag har fått av min kompis Liway från Filippinerna. Jag älskar stark asiatisk mat, och grön curry är en av mina favoriter. Nu är jag kanske inte sådan som kan äta hur starkt som helst, men lite hetta i maten gör att det blir lättare att äta när även vädret är hett.

Den här sortens grön currypasta fick vi av Liway, det är den hon använder. Men det finns säkert andra märken i den lokala asiatiska affären som är utmärkta.

Liways filippinska currykyckling

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk riven ingefära
2 burkar cocosmjölk
1 stor burk bambuskott
2 medelstora morötter
1 gul och 1 grön paprika
1 påse salladslök (ca 5 stänger)
1-1 1/2 msk grön curry
1 kycklingbuljongtärning

Strimla kycklingfiléerna i cirka centimetertjocka bitar. Fräs i lite olja och lägg sedan åt sidan på ett fat.

Skala och hacka grönsakerna. Fräs vitlök, lök, ingefära, morot och bambuskott i några minuter. Tillsätt cocosmjölken och buljongtärningen och låt puttra några minuter.

Tillsätt den strimlade paprikan, curryn och kycklingen. Salta. Låt småkoka 5-10 minuter.

Serveras med fördel tillsammans med ris.




17 kommentarer:

Petchie75 sa...

Mums, jag gillar också curry - även om inte alltför starkt. Jag gjorde faktiskt en thaicurry med räkor och kokosnötsmjölk åt den spanska familjen förra veckan, succé!
Vi blev så glada för ngn månad sedan när vi äntligen hittade curry paste i affären - puertoricanerna är inte så vana vid att äta kryddstark mat!

aurorabuddha sa...

Vi har ett par asiatiska mataffarer har i SA som saljer mat och grejer som man inte vet hur man ska anvanda! Jag alskar hot food och vi ater mycket kyckling... Kanske provar jag det har. Cocosmjolk?! det har jag aldrig lagat mat med... :-o

Marianne sa...

Petra: Och här inbillade jag mig att det var mycket chili i PR eftersom det ligger nära Mexico! Ja, ja, förutfattade meningar nu igen. Som tur är lär det hålla i evigheter i kylen, så trots att det är en stor burk kan man göra av med den.

Aurorabuddha: Men nu vet du hur du använder currypastan! Och cocosmjölken är enkel. Du öppnar bara burken och häller det i pannan. Stekpannan alltså. Det är som mjölk fast annorlunda. Testa, det blir jättegott om man gillar stark mat!

Desiree sa...

Håller med om att grön curry är supergott. Det här receptet gillar jag verkligen. Jag ta ta och skriva ut det och prova redan denna vecka. Jag tror faktiskt jag har nästan alla ingredinser hemma redan. Mmm så gott det lät. Gillar när det är lite småstarkt. Ha en bra onsdag.

Saltistjejen sa...

Å jag älskar grön curry jag med! Både grön och röd!!!!
Detta recept är jättelikt en rätt vi gjorde mycket i Sverige. fast vi hade dessutom lite limesaft i cocosmjölken. Och vi testade även att byta ut kycklingen mot räkor vilket också var supergott! :-)

Stor kram!!

Marianne sa...

Desirée: Saltis idé med lite lime i också låter ännu godare, det ska jag testa nästa gång. Eller sådana där Keffir limeblad (tror jag de heter). Hoppa du kommer att gilla det!

Hoppas du också har en bra onsdag!

Saltis: Vilken bra idé med lime, eller keffir limeblad (som jag skrev till Desirée). Det ska jag prova nästa gång. Röd curry är också jättegott, ska kanske investera i det nästa gång jag kommer till Sverige. Räkor blir nog också bra, egentligen kan man ju ta hälften av såsen till räkor och hälften till kyckling. Det blir ju ganska mycket.

Nu måste jag se vad ni andra har lagt ut för recept!

Kram!

Marianne sa...

Det här Marianne ska jag verkligen testa. Jag gillar också när maten blir lite het så att säga. Bambuskott och cocosmjölk är också med bland mina favoriter i matlagning. Nu måste jag bara ut och jaga grön curry för det har jag inte testat nån gång.
Hörs :o))

Anne sa...

Det här blir jag väldigt sugen på att testa, jag tror jag skulle gilla det. Dessutom ingredienser som finns i vanliga mataffären och enkla att hitta. Jag gillar också kryddstark mat, inte föööör kryddstarkt dock, men lite sting ska det allt vara.
Det där med att kryddstark mat funkar bra då det är riktigt varmt, det håller jag med dig om. Men visst är det lite icke-skandinaviskt att tänka så? Jag tycker man fått lära sig att på sommaren när det är varmt ska man äta milda smaker.

Lullun sa...

Mums! Synd att jag inte såg detta inlägg tidigare idag, då jag ändå var nere i det ganska ocentrala industriområdet där vi - hör och häpnad - har en liten videoaffär (eller dvdaffär heter det kanske nu) med asiatiska produkter. Jo ser du, så internationella är vi! :-)

Millan sa...

Aha! Perfekt!! Jag fyller ar nasta vecka och Ben har lovat laga middag till mig da. Jag har onskat mig en 'thai green curry' men Ben har inte hittat nagot bra recept annu. Det har later jatte gott sa det ska jag oversatta at honom sa ar fodelsedagsmiddagen fixad :-)!!

Grattis i efterskott pa bloggens 1-ars dag ocksa!!! :-)

Musikanta sa...

Den där currypastan ser verkligen spännande ut - ska vidarebefordra receptet till Mirren så kan hon kanske inhandla det i Den Jättelika ICA-affären i Kungens kurva där de brukar ha allting...

Kokosmjölk hittade jag några burkar med när jag städade skafferihyllan i garaget - nu vet jag vad jag kan använda dem till...

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Visst är det gott! Jag vet inte hur det är om currypasta finns i vanliga butiker, men i asienaffärer finns det garanterat. Du bör väl ha någon sådan där hos dig?

Anne: Vad bra att allt finns i vanliga affären. Ja i US är det ju en större blandning på folk, så det måste finnas ett större utbud än det gör i Sverige. Styrkan bestämmer man ju själv, ju mer currypasta dess starkare blir det. Så det är bra att vara lite försiktig första gången man gör det. Jag tror att den svenska traditionen med kall och ganska mild mat på sommaren stammar från att vi kanske inte hade så mycket heta kryddor förr i tiden. När jag var liten var ju till och med vitlök exotiskt och "starkt". Man gned en klyfta längs grytans kanter och folk ojade sig!

Lullun: Ja men vad bra, då vet vi att det inte går någon nöd på dig! Både video och asiatiskt! Allt-i-ett så att säga: En Kung Fu-film och en currypasta, tack : D

Millan: Vilken lyckträff att jag la ut det här just nu! Det är ju ett ganska enkelt recept, så det ska nog bli lyckat!

Och tack!

Musikanta: Du skulle kunna strunta i kycklingen och bara ta fler grönsaker så att MM kan äta också. Eller äter han räkor? I så fall kan du ta det i stället för kyckling.

Så praktiskt att du hittade cocosmjölk när du städade! Bara burkarna inte är för gamla?

Anonym sa...

Åh så gott det låter! Nu får jag en lycklig man när vi kommer hem till Charlotte och vardagen igen, han älskar asiatisk mat! Jag blir alltid så hungrig när jag läser hos dig :-). Stor kram

Anonym sa...

I mellanmjölkens land är lagom alltid bäst, så lagom med grön curry blir jättegott!

Har varit lite "bloggfrånvaro" här men jag grattar jättemycket till Nya äventyr som firade ett år. Det är alltid lika trevligt att titta in här och läsa om livet i Kairo (och sedan händer det väl att det blir utflykter till andra platser i världen också!)

Ett blogginlägg som du gjorde för en tid sedan har satt jättemycket intryck på mig: det om livet på soptippen. Har hänt mer än en gång att jag "skällt på mig själv" för att jag gnäller om banala saker som att mjölken är slut i kylen...

Sedan var det där med varumärkesfrågan (skratt). Häromdagen köpte jag mina favoritisterband på Willys. De heter Lammhults insterband - äkta småländska kalasisterband. (4-pack)

Finns lite att läsa här:http://hd.se/mat/2004/03/04/korvvaerldens_syrlige_saerling/


Ursäkta att det blev en lång kommentar men jag ju å andra sidan inte hälsat på på ett tag *ler*

(Bara en sak till...nya makrot till snygga bilden med sked/currypastan???)

STOR GRATTISKRAM!!

Marianne sa...

Jenny: Haha, skriver jag så mycket om mat? Ja, det kanske jag gör. Det beror nog på att jag nästan alltid är hungrig och nästan alltid sitter och småäter på någonting. Just nu är det Dubbelnougat.

Alltid roligt när maken är lycklig!

Kram!

Sus: Tack! Ja, jag har varit inne på din blogg i flera dagar nu utan att det har hänt något. Antar att du har jobbat. Vet du, det var rätt isterband han köpte nu sist! Så din beskrivning var bra. Lammhults äkta småländska. De ligger i frysen just nu, ska nog ta dem nästa vecka någon gång.

Haha, du får skriva hur långt du vill. Fast romaner kanske passar bäst i annan form : ) En liten novell då och då är bara trevligt.

Jag tänker också ofta på dem i sopbyn. Och jag är rabiat när det gäller sopsorteringen av just den anledningen. Tänk om det var Daniel och Mathilda som skulle sitta där och sortera förhand! Nu när boken snart är klar ska jag ta tag i det där med att göra något mer åt det hela. Om någon inflytelserik person hade kunnat gå ut med det på tv eller i tidningar, kanske det kan bli aningen bättre för dem. I alla fall tills det finns ett människovärdigt jobb för dem så att de kan överge soporna.

Jo, nya makrot. Håller just nu på med alla listor till boken, sedan är det redigering och korrektur, men sedan ska jag ut och leka med det objektivet och plåga er med en massa makrobilder : D

Stor kram tillbaka!

Anonym sa...

jag som gillar mesig nästan okryddad mat :)

Marianne sa...

Hannele: Då ska du nog inte testa det här receptet! Fast styrkan blir beroende på hur mycket currypasta man tar. Om man bara tar en halv msk till den här mängden blir det nog inte så starkt. Nåväl, nästa onsdag ska jag lägga ut ett recept som kanske passar dig bättre, och det kan man ju variera lite mer efter smak också.