tisdag 19 augusti 2008

Nya äventyr 1 år

I dag fyller bloggen 1 år! I ett år har jag nu befunnit mig i bloggosfären och skrivit om ditt och datt. Tiden bara rinner iväg. Det allra första inlägget gjorde jag samma dag som flyttgubbarna kom och började packa ihop lägenheten i Istanbul.

Ettårsdagen tänkte jag fira genom att ge alla mina kära bloggisar en röd ros för att visa hur mycket jag uppskattar er, både ni som har egna bloggar som jag läser och ni som ingen blogg har men som läser här.

Foto från www.fotoakuten.se

Vi är många som har skrivit om det tidigare, men det tål att upprepas: Bloggarna är fantastiska på så många sätt! Tänk bara så många enormt fina människor jag har lärt "känna" genom bloggarna. Tänk så intressant det är att få ta del av vardagslivet utanför Washington DC, i Nuuk, San Juan, Luleå, San José, Birmingham, Fort Lauderdale, Sydney, Madrid, Linköping, Bristol, Portland, Uddevalla, San Antonio, Halmstad, New York, Småstaden, Naousa, Stockholm, Tromsö, Belo Horisonte, Söderköping, Florens ... ja, jag har inte glömt alla de ställen och de bloggar jag inte har räknat upp här, men listan kan ju bli nästan hur lång som helst! Även om vi inte ses IRL (vilket jag hoppas kan ske någon gång i framtiden) har vi en kommunikation och ett ständigt pågående samtal med ibland enkla vardagliga lättsamheter och ibland djupare tankar om världen och våra liv. Det är ovärderligt, kanske särskilt för oss "utlänningar" som inte har tillgång till det vardagliga samtalet med våra nära och kära på samma sätt som om vi hade bott kvar i Sverige.

Bloggen är också utvecklande på ett kreativt plan. Vi skriver. Vi formulerar våra tankar i ord så att andra ska kunna ta del av dem. Dessutom illustrerar vi med egenhändigt (oftast) tagna foton vilket gör att vi inte bara utvecklar vår förmåga att uttrycka oss i ord, vi utvecklar även bildseendet och jobbar med kameran på ett sätt som jag inte tror att i alla fall jag hade gjort utan bloggen. Nu är det ju faktiskt någon som ska se bilderna också, de ska inte bara ner i en låda och utgöra ett dåligt samvete för att de inte är inklistrade i ett album, eller sitta där i sitt fina album och nästan aldrig bli sedda.

Jag är otroligt glad för att jag började blogga, och jag är enormt glad för att det är så många andra som också gör det!

TACK ALLA NI FÖR ATT NI FINNS! Ni betyder oerhört mycket för mig!

PS. Jag läser flera bloggar från Stockholm, så jag har inte länkat någon därifrån mer än i min vanliga länklista i högermarginalen. 

33 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å GRATTIS på 1-års-dagen!!!!!!
Och TACK själv!! Jag håller med om att bloggandet verkligen blivit en stor och viktig del i mitt liv nu. Både att skriva och att läsa! Och som du säger så har man ju lärt känna er andra bloggare och skapat en relation till er via bloggarna och det är verkligen fantastiskt!
:-)
Stor kram och hoppas du får en riktigt härlig dag!!

Suzesan sa...

Grattis på ettårsdan.Hurra hurra hurra hurra! Tack så mycket! Marianne så himla fint skrivet så jag sitter nästan och tjuter-gråter-lipar-bölar. Ja nåt sånt;)
Det är sant att blogga är fantastiskt och möta alla nya människor som har helt underbara bloggar är mer fantastiskt. Tack Marianne för din blogg. Tur du röker röd Prince *fniss*...eller har du slutat röka? Det är sant det där med fotona bättre på bloggen än i fotalbumet i en hylla! Att tala med bilder att resa med bilder och att utveckla sitt skrift- och lässpråk genom att själv läsa det andra skriver. jag kämpade nu för att inte stava fel och såna vanliga datoriserade felskrivningar som de flesta gör. De är datorns fel! Som itne och ahde ochs kriva ohc*ler*
Just nu äter jag prinsesstårta för jag firar att min son klarade körkortet idag!
Ha en bra kväll!
Kramar
Susanne
P.S Utan din blogg hade jag aldrig fått se Faraos Dotter t ex;)D.S

trollpackan sa...

Grattis på 1-årsdagen! Hipp, hipp!!
Håller med om det du skriver, helt fantastiskt att man kan snacka med människor på det här sättet, läsa om deras liv och få vara lite delaktig. Jättekul!
jag är ju fast i bloggandet, får se hur länge det håller i sig, men nu har jag bloggat i snart 1 1/2 år...otroligt!
kramen

aurorabuddha sa...

Namen taaack! Rosor ar aldrig fel! Och man ska be att fa gratulera! Det ar ju sa kul att vi alla har hittat varandra!

7 november borjade jag skriva i min nya blogg, sa det ar snart 1 ar for mig ocksa. Jag satt och laste gamla inlagg haromsistens - och for det mesta skriver jag om allergier (jag ar ju sjuk jamt!), vadret, eller sa klagar jag... Ha ha! :o) Det ar ju ett under att man har lasare over huvud taget. :oD

Jag ser framemot ett ar till, och ett till, och ett till...

Marianne sa...

Saltis: Tack! Ja, bloggandet är faktiskt en viktig del i mitt liv nu, och sedan det har börjat komma lite godsaker på bordet har maken slutat klaga också : ) Jag har till och med varit lite irriterad nu när jag inte riktigt har haft tid. Men nu blir det bättre, sista kapitlet är skickat!

Hoppas du också har en toppendag!

Stor kram!

Suzesan: Tack! Gulle då, det var inte meningen att du skulle gråta, inte!

Och GRATTIS till sonens körkort! Det är verkligen värt att fira med prinsesstårta! Mums, ta en bit åt mig också, det har jag inte ätit på evigheter. Den bästa finns faktiskt i Piteå, där har de lite banan i grädden också, det blir jättegott.

Haha, jag halkar också runt på tangenterna, men jag går alltid tillbaks och rättar till. Fast det blir ändå fel ibland ändå. Jag brukar förstå vad du skriver, så det är egentligen inte så farligt.

Kram!!

Trollpackan: Tack! Har du inte hållit på längre? Jag hade fått för mig att du hade hållit på i flera år? Hoppas i alla fall att det håller så att du fortsätter.

Kram!

Aurorabuddha: Tack! Ja, det är verkligen roligt. Men jag tycker inte alls att du skriver mycket om krämpor eller klagar! Och vädret, men det påverkar oss ju verkligen, särskilt när man har extremväder som en del av oss har. På tal om det har jag märkt att luftfuktigheten kan vara uppåt en 75-80% på förmiddagarna här, så även om det bara är 29° är det svettigt som bara den. Senare när det blir varmare sjunker fuktigheten så att det blir uthärdligare, faktiskt.

Jag hoppas att alla fortsätter att blogga i många år till!

Annika sa...

GRATTIS!!!! JA! OCH amen till det du har skrivit. Jag håller så totalt med dig. När jag började blogga trodde jag aldrig att det skulle barka dit det har barkat :-)
Aldrig.
Men det som har hänt, tack vare bloggen, är att man har fått så många GODA och fina vänner i cyberrymden! fantasiskt, och helt fascinerande. Jag har ju träffat flera IRL, och har inte blivit besviken en enda ggn!!
Jag hoppas att VI träffas ngn ggn också!!!!
Jag älskar din blogg!! Fortsätt att skriv!!
Kramar från ett hett och fuktigt Washington DC!!!

Marianne sa...

Annika: TACK! Jag älskar din blogg också! Det var nog du som var den första utlandsbloggen jag stötte på - eller i alla fall fastnade i! Och sedan har det bara växt! Helt otroligt. Jag trodde det var för familj och vänner i Sverige jag skrev, men det är nog inte många av dem som läser, i alla fall kommenterar de i princip aldrig! I stället har jag fått en massa underbara nya vänner! Det är jag så glad för! Det blev visst bra utropstecken i den här kommentaren : )

Kramar tillbaka, här är det också varmt, pust!

Lullun sa...

GRATTIS till första året (av många hoppas jag)!!! Tack for rosen och ett stort tack för att du skriver! Din blogg är ett måste varje dag (även om det, ve och fasa, finns dagar jag inte får till ett besök ;-) ) Och ja, så sant allt du skriver om bloggandet! Även om det kan vara tidskrävande så är det tid använt på både något roligt & lärorikt, för att i det sammanhanget inte glömma allt man lär sig om ställena där alla bor och livskunskap generellt! Unna dig själv en riktigt fin ros idag! :-) Kram!

bert sa...

Stort grattis på ettårsdagen.

Desiree sa...

Stort grattis på ett årsdagen! Bloggen är verkligen värd att fira. Du gör ett kanofint jobb och har jag uppskattar och njuter verkligen av din blogg. Håller med om att blogga ger otroligt mycket och har öppnat en helt ny värld med många nya vänner. Jag fick chansen att träffa Annika från Reston då jag var i Stockholm och det var helt underbart. Det kändes som vi redan var gamla goda vänner fast vi aldrig träffas i verkligheten innan. Annika var precis lika härlig och underbar som jag trodde att hon skulle vara. Det är synd att man bor så långt ifrån varandra för annars hade man kunnat träffas. Bloggen har verkligen gett mig många nya vänner och ni betyder alla mycket för mig. Ha en bra dag och grattis än en gång.

Marianne sa...

Oj, ett helt år. GRATTIS. Jag är ju ännu färskare som bloggare. Började i våras tror jag, inspirerad av min dotter. Jag hittade ju till dig tack vare namnet,hi,hi. Tror det var via Anna (Birdie). Och jag är så otroligt tacksam över att ha dig som bloggkompis. Det känns som om vi har kännt varandra som kompisar här hemma i Svergige. Och så läser jag ju dina kompisars blogg, de andra utlandssvenskarna. Det är mycket vi på hemmaplan kan lära oss om dom. Jätteintressant läsning. Tyvärr är jag dålig på att kommentera p.g.av okunnighet och tid kanske. Ska bättra mig.
Ha de nu så bra, så hörs vi väl på bloggen i fortsättningen också, hoppas jag :o)
/Marianne i Sverige

Lindha sa...

Grattis på 1års dagen! Jag har nyss upptäckt din blogg och tycker att det är mycket trevlig att läsa.
Ha en bra dag.

KARLAVAGNEN sa...

Grattis och tack tack!
Puh! Jag trodde du skulle säga att det räckte nu... Sicket elände det hade varit.

Förresten hur mår ni med brandröken över staden?

Marianne sa...

Lullun: Tack! Ja du hör till mina måsten också, varje dag, annars blir det så tråkigt! Jag tror att bloggarna är det bästa sättet hittills för att verkligen vidga sina vyer. Det är oslagbart. Jag fick ingen ros i dag, men jag fick knäckebröd, nougat, fläskfilé och isterband : )

Kram!!!

Bert: Tack! Haha, jag hade tänkt skriva till dig att det inte var en tävling utan att det var en ros : D Men det förstod du så klart!

Desirée: Tack! Din blogg är också en stor inspiration! Jag har följt hur flera har träffats under sommaren och varit smått avis, men det kanske kan bli av i framtiden. Jag hoppas verkligen det i alla fall.

Har du förresten kommit hem nu, eller är du kvar i Sverige? Hoppas du har/har haft det riktigt bra!

Marianne i Sverige: Tack! Du är väl inte dålig på att kommentera! Möjligen skulle jag önska att du skrev mer på din egen blogg, för du har ju massor att berätta! Visst är det så, det känns som om man har känt varandra i evigheter, trots att det "bara" är via bloggarna. Vi hörs definitivt vidare på bloggarna!

Marianne sa...

Lindha: Hej och tack och välkommen! Alltid roligt med nya bekantskaper!! Hoppas att du också har en bra dag!

Karlavagnen: Tack, hehe, så lätt blir du inte av med mig : )

Just det, jag vet faktiskt inte hur det är med brandröken. Klas sa att han fick telefonsamtal om att inte åka genom stan på väg hem från flygplatsen, utan ta ringvägen pga en stor brand i Downtown. Här märker vi inte någonting, och det är nog ingen risk att det sprider sig ända hit. Det är långt härifrån och hela Nilen emellan.

KARLAVAGNEN sa...

Okay det är parlamentet som brinner (svenska rapport hade nyheter). En stor rökpelare som syns över hela staden.

Var rädda om er!

Victoria sa...

Ett STORT grattis på ett-årsdagen, vad fort tiden går!! Vi hoppas alla på många år till av kloka, intressanta och underfundiga texter! Kramar från Victoria

Fröken Anki sa...

Grattis på ett-årsdagen!
Så roligt att du delar med dig av din vardag i Kairo. Kikar alltid in på din sida när jag surfar runt. Ser fram emot fler inlägg och foton! Ja må den leva länge än...

Petra H sa...

Jättestort grattis till 1-års dagen! Du slår huvudet på spiken med ditt inlägg om hur vi berikas genom våra bloggar! Som det har blivit sagt så många ggr innan, det är svårt för icke-bloggare att förstå hur viktigt det är med dessa vänner och kontakter. Och det är ju faktiskt en kreativ process att skriva dessutom!
Stort grattis ännu en gång och tack för din blogg, det är så intressant att läsa om ditt liv i Egypten!
Kram!

a home far away sa...

Hej och vad glad jag är att jag har hittat till din fina blogg, jag ska genast kika vidare inom den:-

Jag är en svenska som sedan 1,5 år bor i Singapore tillsammans med man och 2 barn, där jag försöker skapa ett nytt hem åt oss att trivas i. Du är varmt välkommen hem till mig:-

Ha en fin dag
//Gunilla i Singapore

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, tur att man kan få nyheter från Madrid om sin stad! Parlamentet säger du? Måste komma ihåg att leta reda på någon engelskspråkig lokal blaska på nätet. Jag tror jag har ett par.

Men det känns inte ens rökdoft här, det är jättelångt bort. Flera massa mil och med Nilen emellan. Så här är ingen fara. Och det kanske är tur det, för vi hade inget vatten på hela dagen i går. Det kom på först vid fyrasnåret igen.

Victoria: Tack! Vad gullig du är! Jo då, jag fortsätter, hoppas du gör det samma! Hur har ni det förresten i vädret?

Kram!

Fröken Anki: Tack! Din blogg ville inte lägga sig i min nya länklista, så den får ligga kvar i den gamla tillsammans med några till. Jag har inte hunnit in till dig på evigheter, men nu blir det bättre igen.

Petra: Tack! Och tack själv! Visst är det svårt för andra att förstå, hur mycket man än försöker förklara. Men det är väl det att det är ett ganska nytt fenomen, bloggarna har ju inte funnits mer än i några år än. Det kanske var likadant med telefonen i början, att folk inte fattade hur man kunde ha ett riktigt samtal på det sättet.

Nu ska jag snart lägga ut dagens Onsdagsrecept som du så bra introducerade!

Kram!

Gunilla: Hej och välkommen hit! Vad roligt, i Singapore känner jag ingen än! Jag ska gå in till dig och kika också. Jätteroligt men nya bekantskaper!

Hoppas att din dag också blir bra!

Fritt ur hjärtat sa...

Ville flika in ett litet Grattis jag också, eller ett stort så klart:-)

Marianne sa...

Simone: Tack! Jag hade inte fått med dig i länklistan, men nu så!

Fundersam Cecilia sa...

Stort Grattis på 1 års dagen...i efterskott!

Marianne sa...

Cecilia: Tack! Hur har du det? Du bor väl förresten också i Florida? Jag får gå in till dig och kika, det har jag inte hunnit på ett bra tag nu! Hoppas allt är väl och att ni klarade er undan Fay!

Nettan sa...

Grattis, från en trogen läsare från början till nuet ;)

Lia sa...

Grattis en dag i efterskott! Jag hade min 1-års dag för bara en månad sen och håller med dig: tiden går så fort när man har roligt och får vara kreativ, sedd och inspirerad av andra härliga människor. Tack för din jättefina blogg, jag älskar att titta in här! Kram

Jessica sa...

Grattis. Allt du skriver stammer sa bra!
Bloggen ar bade intressant, rolig och lattlast. Fortsatt med det!

Marianne sa...

Nettan: Tack! Ja, du var nog den allra första läsaren tror jag?

Lia: Tack, tack för dina fina ord! Och grattis till dig också om jag inte har sagt det! Jag är just nu lite bloggvill efter den här perioden med intensivt jobbande och vet inte riktigt vilka bloggar jag har gjort snabba nerslag i och vilka jag har missat.

Jessica: Tack! Roligt att du tycker om den, jag blir jätteglad.

Matildas fikarum sa...

Grattis på ettårsdagen! Visst är det roligt med nya bekantskaper genom bloggen.

Marianne sa...

Matilda: Tack! Ja, det är jätteroligt. Jag blev lite osäker på var du bor när jag skrev det här inlägget, men jag låtsades att det var Sydney : )

Matildas fikarum sa...

Visst är det Sydney! Bra gissat.

Anna, Fair and True sa...

Grattis i efterskott! Jag gillar att du skriver så inlevelsefullt och att man får ta del av din vardag i smått och stort!