söndag 24 augusti 2008

Sjukvård i Sverige för oss utlandssvenskar

Jag läste hos Kicki att hon höll på att åka på en saftig räkning när hennes son blev sjuk under semestern i Sverige. Så ska det inte gå till. Jag kan förstå att det är svårt för sjukvårdspersonalen i Sverige när de ställs inför ett så udda fenomen som att en svensk person står framför dem, men inte finns i datorn. Det kanske bara händer dem en enda gång under hela deras yrkesverksamma liv. Då är det bra att själv veta vad som gäller och kunna hänvisa till regelverket på nätet så att personen i fråga kan se att det stämmer.

Länk till Sveriges kommuner och landstings skrift "Vård av personer från andra länder" finner du på den här adressen: http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc38192_1.pdf

Det kan vara bra att ha den webbadressen med sig i plånboken för att kunna hänvisa den man pratar med. På sidan 15-17 finns enkla tabeller där man ser vad som gäller.

Det står så här om akutvård:

5.2.1 Akut vård samt tandvård
I de fall utlandssvenskar från länder utanför EU/EES blir akut sjuka under vis-
telse i Sverige får de öppen vård till samma avgift som här bosatta och sluten
vård till den högsta slutenvårdsavgiften (för närvarande 80 kr per vårddag) för
bosatta. En utlandssvensk betalar för akut tandvård, inom folktandvården,
samma vårdavgift som bosatta inom landstinget.
 

Vi har alltså rätt till akutvård för både kropp och tänder till samma priser som om vi bodde och var skrivna i Sverige. Det samma gäller naturligtvis för personer bosatta inom EU, det är vi som bor utanför som har de hårdaste reglerna. Planerad vård är en helt annan sak, det får vi oftast betala fullt pris för. Läs mer i skriften.

Men vi får hoppas att vi alla håller oss friska, oavsett om vi är i Sverige på semester eller hemma i våra nya länder.

17 kommentarer:

Annika sa...

Men så bra att veta, Marianne, att vi har samma rätt. Jag trodde nog att vi skulle åka på en saftig räkning om vi skulle bli sjuka därhemma (måtte det aldrig ske, men...)
TACK för informationen!!!
Kram!

Marianne sa...

Annika: Ja, sånt här är jätteviktigt. Själva har vi en försäkring som täcker, så om vi tvingas betala får vi tillbaks pengarna. Men så är det ju inte för alla.

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Spännande. Det tackar vi för!

Marianne sa...

Karlavagnen: Spännande? Det är första gången jag har hört en myndighetstext kallas spännande!

: )

Lullun sa...

Tack! Skönt att veta vart man kan hitta det på skrift också. Så att man kan bevisa det liksom. Vi kom dock till sjukhuset med Aaju akut en gång, utan svenskt personnummer ingenting, men de sa inte ett smack. Det var iofs kl 23 julaftonskvällen och de visste att vi hade kört över 9 mil med en 3 månaders bäbis, så de var kanske bara justa. Speciellt eftersom det visade sig att inte vara något allvarligt, utan det var sjuksköterskan i växeln som hade överreagerat när jag bara ringde för att fråga om råd. ;-)

Marianne sa...

Lullun: Vilken tur att det inte var någon fara med Aaju. Jag måste säga att det ändå var bättre att sköterskan överreagerade än att det hade varit tvärtom! Hellre åka nio mil i onödan. I dagens läge verkar det annars vara tvärtom, att de vill göra så lite som möjligt och få så få patienter som möjligt för att spara pengar.

Kram på dig!

Victoria sa...

Åh, vilket bra tips! Den där adressen ska jag minsann genast skriva upp och ha i plånboken!
Kram/Vic

Marianne sa...

Victoria: Ja roligare än att gå till doktorn kan man ha för pengarna!

Kram!

aurorabuddha sa...

Jag undrar om de har relgerna galler om man har, sag, amerikanskt medborgarskap ocksa? Dubbelt medborgarskap alltsa? Det maste jag kolla opp. Man blir ju inte yngre med aren... :o)

Anonym sa...

Tack för länken!

Marianne sa...

Aurorabuddha: Om du har dubbelt medborgarskap är du fortfarande svensk medborgare. Det är fullt lagligt att ha dubbelt (i alla fall i Sverige). Så det ska gälla. Varför visa upp det amerikanska passet i en liknande situation?

Matilda: Vassego : )

Petchie75 sa...

Jättebra information!! Jag går fortfarande hos tandläkaren i Sverige när jag är hemma och det funkar jättebra trots att jag är utskriven... Dock har jag inte skrivit ur mig ur EU (Belgien) än, vilket jag måste göra - tack för påminnelsen!

Marianne sa...

Petra: Jag går också hos min svenska tandläkare. Men jag betalar fullt pris hos honom. Vi har ju försäkring som täcker allt, så det känns lite självklart då. Eller allt, men det som måste göras. Inga skönhetsoperationer, men det har jag inte tänkt mig heller : )

decoinspo sa...

Bra skrivet!! Vart att namnas manga ganger. Adressen ska jag skriva ner annars ber jag akuten ga in pa din blogg;)

Marianne sa...

Jessica: Jag tror det bästa är om de går in på rätt sida med en gång : ) Hoppas ni får hålla er friska och inte behöva gå till akuten i alla fall!

Unknown sa...

Bra info att ha.
Vet du vad som gäller inom övriga EU? Jag menar som svensk bosatt i Sverige har man ju rätt till vård inom hela EU, men vad gäller för svensk bostatt utanför EU vid resa inom EU? Om man t.ex. vid besök i Sverige tar en tripp till Danmark eller ner på kontinenten.

Marianne sa...

Dennis: Hej och välkommen hit! Nej, tyvärr vet jag inte vad som gäller i övriga EU. Svenskar boende i Sverige måste väl ha något papper från Försäkringskassan, har jag för mig, för att vara berättigade till vård? Jag vet inte om man kan få det när man är utskriven. Om du inte är utskriven bör det inte vara några problem i alla fall.

Själva har vi försäkring som täcker, så vi har inte haft anledning att ta reda på det.