söndag 25 maj 2008

Läkekonstens historia började här i Egypten

Man har länge ansett att läkekonstens historia har sitt ursprung i det antika Grekland, men ny forskning visar att de gamla egyptierna använde sig av moderna metoder - om än inte modern teknik - för att diagnosticera och behandla sjukdomar.

Fantastiskt, analyser av gamla papyrusrullar visar att man på faraonernas tid använde verksamma läkemedel utvunna ur växter, mineraler och djur, och att många av dessa används än i dag!

Den som vill veta mer kan läsa här.

9 kommentarer:

trollpackan sa...

Javisst är det spännande!
Och mycket glöms bort...gammal örtkunskap till exempel...
Kramen

Marianne sa...

Trollpackan: Det finns faktiskt ett forskningscenter för medicinalväxter inte så långt härifrån. Jag har länge gått och smålurat på hur man ska kunna ta sig in på en rundtur. Kanske bara knacka på och fråga rätt upp och ner, det kan man komma långt med. Vi får se, en vacker dag kanske jag tar mod till mig och gör det.
Kram

sus sa...

Nu har jag läst om skor och diskmaskiner *fnissar * Kan riktigt se scenariot framför mig *fnissar lite till*.

Och läkekonsten i alla möjliga (och omöjliga) former har nog funnits lika länge som människan.
Men intressant är det!

Ha enbra dag
Kramen!

Anonym sa...

Templet i Kom Ombo har många inskriptioner som förklarar utövandet av medicin, inkl illustrationer av kirurgiska verktyg. /Mats

Marianne sa...

Sus: Har själv rätt lätt att hålla mig för skratt ska jag erkänna. Ska gå ner och ta ett foto på eländet.

Visst har läkekonsten funnits i en uppsjö av former så länge människan har funnits. Grejen var att man tydligen trodde att egyptierna mest körde med besvärjningar och böner, och så visar det sig att de hade vetenskapliga metoder.

Kram!

Marianne sa...

Mats: Hej, välkommen hit! Vad spännande, jag ska genast googla på det.

Bert sa...

Jag tror till och med att de sysslade med trepanering (tror det heter så).

Undrar hur det funkade.

Kanske bättre än diskmaskinsinstallationer.

Lia sa...

Hallå Marianne! Tack för din kommentar på min blogg. Javisst kan jag ta ett kort på vårt dressingroom (av andra kallat skorummet). Jag blev väldigt förtjust i dina rosa skor, även om de är från 80-talet är de ju helfräcka nu med!! Blev också väldigt glad över att hitta till din blogg. Jag är äntligenfärdigutbildad gymnasielärare i svenska och historia, och de två delarna: språk och historia verkar du ha fullt av i ditt liv! Troligen kommer sambon och jag till Kairo runt jul eller till våren för att spela golf med! Så nu kommer jag förmodligen ställa frågor om resmålet till dig som är experten=). Ha en underbar dag!
Lia

Marianne sa...

Bert: Jo, det heter trepanering. Funkade säkerligen rätt bra, även om patienterna dog : )

Lia: Hej, och välkommen! Grattis till examen, det blir nog inte svårt att få jobb med tanke på hur det ser ut i skolorna i dag. Kul att ni kommer till Kairo! Jag ska göra mitt bästa för att svara på frågor, även om jag inte är någon expert än. Istanbul hade jag kunnat svara bättre om, men där finns knappt några golfbanor. Här finns tre som ska vara jättefina och en alldeles utanför stan vid kusten. Ha en fin dag du också!