lördag 3 maj 2008

Självklarheter

När man bor i Sverige är det så självklart att man kan gå till vilken bankomat som helst för att ta ut pengar. Spelar ingen roll vilken bank man har, finns det en bankomat kan man hämta pengar.

Lika självklart var det i Bulgarien.

Sedan kom vi till Turkiet. Vi fick konto på den numera nedlagda Osmanli Bankasi. Skulle hämta pengar på bankomaten runt hörnet. Kortet fungerade inte. Tillbaks till banken och klaga på kortet.

- I'll follow you out to see what is wrong.
- Oh, now it is working! Thank you very much!

Nästa gång fungerar inte kortet, igen. Tillbaka till banken ...

Ända tills någon kom på att fråga:

- Men, går ni till rätt bankomater, då?
-Vad då, rätt bankomat?
- Ja, Osmanli Bankasis bankomater.
- ???

Man måste alltså gå till sin egen banks bankomater för att få ut pengar. De samarbetar inte över gränserna. Samma sak här i Egypten.

Så vi passade på att gå till HSBC:s bankomat inne på Marriott Hotel när vi var där och åt lunch.

15 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Samma här! Antingen Barclays eller Servred, för då tar de inte ut några hutlösa avgifter! Hsbc har jag sett i Madrid, så ni kan lugnt komma hit!

Marianne sa...

Bra att veta, då kan Madrid finnas med på kartan : )

trollpackan sa...

Vad arbetssamt! Usch! Behöva leta efter rätt bankomat...
kramen

Marianne sa...

Trollpackan: Det är inte så farligt, man lär sig planera kontantuttagen. Fast man blir kanske inte så värst glad när man har åkt en mil till bankomaten och det är strömavbrott i banken ...
Kram

sus sa...

Funderar på om det inte var så "förr-i-tiden" här oxå? Sparbankens bankomater tror jag kallades för "minuten" och de kom först. Sedan följde affärsbankerna efter och de hade sina uttagsautomater(bankomater?). Men det dröjde inte länge innan man kunde ta ut på alla uttagsautomater.

När vi var i Goa så hade man en k-pist beväpnad vakt intill sig när man tog ut pengar ur uttagsautomaten. Läskigt!

Hoppas förkylningen är på övergående!
kramen!

Lullun sa...

Halvsamma här. Man kan nämligen få lite olika typer av kort - samma pris och samma allt annat, men...?!? Jag kan iaf ta ut pengar från båda bankernas maskiner (ja vi har bara två olika banker i Grönland), men mannen kan bara på den ena (som dessutom bara har bankomater på ett ställe, som stänger klockan 18 vardagar, 14 lördagar och helstängt söndag...

Marianne sa...

Sus: Jo, det var skillnad på Minuten och Bankomaten, men till Bankomaten kunde man gå med alla kort utom Sparbankens, de var de enda som hade egna. I de här länderna måste man gå till Garanti, HSBC, Finans, Pamuk, Seker, Blom osv osv i all evighet, ingen samarbetar med någon annan, ungefär.

Och det är ofta en pistolbeväpnad vakt i närheten, fast jag tror han skulle behövas bättre i Sverige än här om jag ska vara ärlig!

Lullun: Hihi, han har inte funderat på att byta bank? Två banker tycker jag verkar vara lagom många, så slipper man få beslutsångest! Du menar att bankomaten stänger, alltså?

Lullun sa...

Det roliga är att vi har samma bank, men olika "rättigheter". Och de stänger av själva byggningen där bankomaterna står. Inga automater står utomhus här (snömängderna du vet ;-) ), men den andra bankens automater (som jag inte har konto hos, men kan använda deras automater utan problem) står i alla fall på ställen som man kan komma åt helt fram till kl 20, 7 dagar i veckan. :-)

Marianne sa...

Lullun: Det där verkar ju krångligare än här! Och jag måste erkänna att jag "tänkte inte på det" när det gäller bankomater och utomhus och snö ... : )

Petra H sa...

Hi hi, jag kommer också ihåg Minuten och Bankomaterna - jag hade Sparbanken, bästa kompisen Nordbanken (Nordea nu) så vi var alltid tvungna att springa runt halva stan för att ta ut pengar tillsammans.
I Belgien finns det "externa" bankomaterna som alla kan använda, men de "interna" kan bara användas av bankens klienter - de externas pengar tar ofta slut ngngång på lördagkvällarna och sedan måste man leta upp sin egen bank..
I PR betalar man extra om man tar ut pengar i någonannan banks bankomat än den egna banken.

Marianne sa...

Petra: Ja, vilket sjå det kan vara! Som tur är kan man ju alltid använda sitt svenska kort med Visa om det är totalkört. Men det kostar en 40:- för varje uttag. Inte heller så kul. Måste säga att det svenska systemet är bra i det här fallet.

nina sa...

I Costa Rica är det som Petra skrev om Puerto Rico, att man oftast kan använda andra bankomater än sin egen banks (lite olika beroende på bank) men man måste betala en avgift för det.

Dessutom har vissa banker så dåligt att man måste betala avgift om man tar ut mer än t.ex. 5 ggr per månad - och det gör man ju!

Jag har också ett svenskt visakort om det kniper, det är Skandiabanken och det kostar ingenting att ta ut utomlands. Jag har hört att Föreningssparbanken (som heter något annat nuförtiden tror jag) har så att man betalar en engångsavgift på någon hundring och sedan får man fria uttag under ett år.

Marianne sa...

Nina: Jag kom just på att här i Egypten har vi inte ens undersökt vilka banker som samarbetar. Det kunde ju vara en bra idé att göra. Lite fräckt av dem att ta avgift i sin egen bankomat om det överstiger fem gånger per år! Vill de att man kommer i och står i kö då i stället?

Bra att veta med Skandiabanken, då kanske man skulle ta och öppna ett konto där för just det ändamålet. För det blir ju några hundra om året som går i uttagsavgifter och de pengarna kan man ju ha roligare för!

Anna, Fair and True sa...

Det var tydligen Sverige som uppfann bankomaterna! Det visste jag inte (hörde de för några månader sedan).

Marianne sa...

Anna: Å tusan, det hade jag ingen aning om!