tisdag 27 maj 2008

Kvinnoförtryck

På halvön Athos i Grekland är kvinnor bannlysta. Jo, ni läser rätt, kvinnor är portförbjudna på hela halvön som bebos av kristna ortodoxa munkar. Även tamdjur av kvinnligt kön är förbjudna.

Lagen instiftades av den bysantinske kejsaren Konstantin IX Monomachos år 1060. Kvinnor som tar sig in i området riskerar fängelse enligt den grekiska lagstiftningen. Och nu har tydligen tre kvinnor från Moldavien varit lite för nyfikna och är därför omhändertagna av polisen.

Är det kanske dags att kristenheten och dess ledarskap tar och landar i modern tid? Traditioner i all ära, men när det mynnar i förtryck och segregation bör traditionen i fråga avskaffas enligt min mening. Varför ska kvinnor kastas i fängelse om de råkar sätta foten på fel jordplätt? Varför ska inte kvinnor kunna besöka de tjugo fantastiska gamla kloster som finns där? Tänk om det finns någon kristen kvinna som vill be till Gud på Det heliga berget, som namnet betyder? Kristenheten som alltid anser sig så överlägsen alla andra trosinriktningar!

Hur de sedan separerar honmyggor från hanmyggor överstiger min fattningsförmåga ...

SvD skriver om den aktuella händelsen här.

28 kommentarer:

Hillan sa...

Det där lär ju sjukt. Jag tycker också att man ska se över traditioner om det övergår i fötryck, eller inskränker mänskliga rättigheter. Kram

Grekland nu sa...

Jag förstår hur tokigt det här låter i svenska öron...men jag som bor i Grekland sen 14 år tillbaka ser det på lite annat sätt. För det första var det så att dessa kvinnor smugglades olagligt in i Grekland per båt och sattes iland på Athos utan att själva ha en aning om var de befann sig. Att de nu är omhändertagna av polis är för att de smugglats in i landet, inte för att de satte sin fot på Athos. När det gäller förbudet för kvinnor på halvön - ja, det känns lite underligt och visst blir man nyfiken på att få komma dit. Men den här traditionen har ju följts i över 1000 år, varför kan den då inte få fortsätta? Det finns ju tusentals andra kloster i världen där kvinnor har tillträde. För mej är det här inte en kvinnofråga, det handlar mer om att jag vill respektera en tusenårig religiös tradition.

Marianne sa...

Nääe fy, man törs ju knappast stiga i land på minsta lilla kobbe, för det kan ju ha varit en sån där kristen där först, ha,ha.
Och så åker man i fängelse för att man är kvinna. Jag undrar just hur de såg på kvinnorna då. Om jag inte har fel så kommer många pornografiska målningar och ristningar på stenar från den tiden. Jag ger mig fasen på att dom som gjorde det var kristna.
Men så till ditt inlägg med myggorna, det gjorde mig så himla full i skratt, ha,ha :o)
/Marianne

Marianne sa...

Svar till grekland nu - Jag läste din kommentar efter att jag skickat min. Jag tog inlägget på ett skämtsamt sätt. Jag vill bara säga att jag har stor respekt för vad folk gjorde förr i världen. De var ju enormt duktiga på många områden.
Kristendom eller inte, jag respekterar allas religion, bara dom håller den för sig själva. Jag gör det.
/Marianne

Sus sa...

Men är inte Grekland med i EU?? (eller bara när de ska hämta hem bidrag??)
Frågade en präst en gång hur man kan vara så säker på att Gud är en HAN. Fick inget svar (antar att ingen sett Gud naken...)

Det här handlar om skitsnack och jag skulle absolut inte bli förvånad om man en dag läste om pedofoli i dessa "kretsar"...
*morrar *

Desiree sa...

Jag tycker precis som du gör. Detta är helt galet. Men tyvärr finns det en hel del fundamentalister som inte lyssnar på vett, logik och reson. Jag tycker faktiskt att det är mycket beklagligt att religion i stor utsträckning faktiskt har används som kvinnoförtryck. Religion är inte alls speciellt jämnställt. Detta är en sida av religionen jag personligen inte gillar.

Suzesan sa...

Låter ju fanatiskt konstigt. Det där har inget med religion att göra. Det är nåt de har hittat på själva.En tradition som de inte vill bryta. Men munkarna borde säga åt polisen att de ska släppas tycker jag. Jag håller med dig att kristenheten och dess ledarskap måste förstå vilket århundrade vi är i...! Det behövs.. och speciellt i dessa tider då de tappar mer och mer förtroende så att säga. Svårt att förklara hur jag tänker. Jag håller med dig i allt och vad jag skrattade åt myggorna. Bra tänk!!Riktigt roligt mitt i dramatiken.
Ha en bra kväll
/Susanne

Marianne sa...

Hillan: Religionerna gör alltför många intrång på de mänskliga rättigheterna, tyvärr. Eller snarare religionernas uttolkare. Själva religionerna är det ju sällan särskilt mycket fel på. Vi kan bara hoppas det blir bättre i framtiden.

Ingabritt: Det här har ingenting med Grekland att göra som jag ser det, utan med religionerna. Ledsen om jag var otydlig. Det är ju så att de religiösa ledarnas förehavanden sänder signaler om värderingar till människor, och det är där det hela blir så fel. Det här med Athos (och mycket annat, det här råkade komma på tapeten) säger mig att det högre prästerskapet anser att kvinnan inte är lika mycket värd inför Gud. Om jag då är troende fångar jag upp de signalerna (ofta omedvetet) och applicerar dem till mitt dagliga liv - och i förlängningen till lagar, regler och sociala strukturer. Det är därför jag tycker att tusenåriga traditioner ibland måste brytas. Det som kanske var rätt och riktigt i dåtidens samhälle, är kanske inte så bra i dagens.

Enligt SvD verkade det som om kvinnorna var omhändertagna av polisen för sitt intrång på Athos. Det kanske var fel.

Marianne: Jag respekterar också religionerna i sig, det är, som jag skrev till Hillan här ovanför, ofta uttolkarna och företrädarna som gör att det blir snedvridet. Kvinnoförtryck i alla de tre stora religionerna är ett exempel. Nu kan jag väldigt lite om judendomen, men varken Muhammed eller Jesus såg kvinnor som mindre värda inför Gud.

Marianne sa...

Sus: Jag tror att pedofilin som förekommer (främst har det framkommit inom den katolska kyrkan - klostren på Athos tillhör den ortodoxa) beror på andra sjuka mekanismer hos folk. Nu senast kom det ju fram att FN-personal och hjälparbetare utnyttjar barn ...

Den grekiska staten står nog ganska maktlösa inför den här traditionen, det gör de flesta styrande inför religioner och religiösa regler. Folk skulle aldrig acceptera att staten gick emot prästerskapet.

Hihi, du får nog uppdatera dig lite om Grekland, det är ett ganska välmående land i dag som ger stora bidrag till de nya medlemmarna : )

Desirée: Ja det är det som är så synd med religionerna, att de används för olika syften, inte för dess grundbudskap. Jag är själv inte religiös, men det finns ju många bra tankar i alla olika trosinriktningar. Och fundamentalister önskar man verkligen att vi kunde slippa, av alla sorter. Det de flesta människor vill är ju trots allt bara att leva ett gott liv och att försörja sin familj och skapa en framtid till sina barn.

Anne sa...

Läste i artikeln att munkarna förlåter kvinnorna... Ja, alltid nånting... Visst är det ledsamt att det i religionens namn är mycket som är ok göra, eller argument att det alltid varit så rättfärdigar nånting...
Förresten, till nåt helt annat. Nyfiken på dig och veta lite mer. Det står i din profil ni varit 2 år i Sofia och 6 år i Istanbul. Nu i Kairo, vet du hur länge ni kommer bo i Kairo? Är det pga din mans jobb som ni bott utomlands i flera länder?
Du behöver inte svara om du inte vill, är bara lite nyfiken :)

Marianne sa...

Suzesan: Det var något munkar och kejsare hittade på för tusen år sedan, vet inte riktigt vad de hade för motiv, men jag antar att det tyckte att vi var tjatiga : )

Skämt å sido, som jag skrev till Ingabritt här ovanför, så sänder det fel signaler till troende människor, det säger att kvinnor inte är lika mycket värda som män inför Gud. Och det tycker jag är fel i dagens samhälle.

Vad jag vet har munkarna förlåtit kvinnorna, och det är ju steg nummer ett. Så det är bra. Och enligt Ingabritt som ju bor i Grekland och kanske har bättre tillgång till fakta är de kvar hos polisen för att de smugglades in i landet. Men lagarna finns ...

Ha en bra kväll du med!

Marianne sa...

Anne: Ja, det är det som är trist med religioner.

Vi vet inte exakt hur länge vi blir här, kontraktet är på tre år och om affärerna går bra kan det bli förlängt till max 5 år. Att det blev så länge i Istanbul var för att vi hängde oss kvar med näbbar och klor och lite tur. Efter Egypten har vi inte den blekaste aning om var vi hamnar. Allt från gamla Svedala till Kina. Själv är jag sugen på Indien och Vietnam, men det är ju inte för att roa mig vi är ute : D Hoppas kan man ju i alla fall. Och jo, det är min mans jobb, det är det som styr var vi hamnar. Sen att han tycker att det är min tur att jobba så att han kan vara hemma och lata sig är en annan sak. Tror inte det skulle gå så bra bara, varken ekonomiskt eller med hushållet ...

sus sa...

Sus igen!
OK, jag kan väl hålla med om att man inte ska dra alla "herrklubbar" över en kant.*skrattar lite förläget*

Däremot är Grekland trots ekonomisk välartat land
den största nettomottagaren av ekonomiskt stöd (andel av BNP) inom EU.

Jämställdhetsfrågan trodde jag ( i min dumma blåögda enfald) skulle belysas bättre inom EU...

OCH...
Det finns ju pubar i London som inte tillåter/serverar kvinnor heller...

Kram!

Musikanta sa...

Männen har alltid uttnyttjat allting som har kommit i deras väg under århundrandens lopp för att förtrycka kvinnorna.

Religionen är bara en av många metoder. Kristendomen är ju i sin kärna den mest jämlika religionen av alla. Jesus själv säger ju att här var ingen jude eller grek, man eller kvinna, slav eller fri (ungefär så) utan att alla har samma människovärde.

Sen att männen hittat på att tolka religionen (eller religionerna) och gjort om t.o.m. det kristna budskapet till sin egen fördel är ju bara att beklaga.

Det var ju inte Jesus utan Paulus som sa att kvinnan skulle tiga i församlingen - så det är ju egentligen inget att bry sig om.

Det där med munkarna på Athos är väl inte så mycket konstigare än att Frimurarna i Sverige inte släpper in några kvinnor på sina träffar. De får inte heller tala om ens för sina fruar (!!!) vad de håller på med under dessa. Jag vet, för min pappa var med i denna orden.

Sen är jag ju, som just nu läser "Tusen strålande solar", oändligt tacksam för att jag är född i Sverige.

Marianne sa...

Sus: Mänsklig faktor att dra alla över en kam i upprördhetens hetta. Det gör vi nog alla lite till mans. : )

Men är du säker på det där med bidragen? Grekland som är så fint och prydligt överallt! Ja, du verkar ju ha kollat upp det, så ...

Och menar du det? Att det finns pubar i London som inte serverar kvinnor? Vad är det för bakåtsträvande chauvinism? Nå, det är i alla fall privata företagare och inte ikoner som massor av folk ser upp till. Håller med om att EU verkligen borde jobba mer för kvinnors jämställdhet, det ser för bedrövligt ut i de flesta länder!

Marianne sa...

Musikanta: Ja, precis som jag svarade Marianne (i Linköping) här ovanför såg ju varken Jesus eller Muhammed ner på kvinnor. Det är uttolkarna och företrädarna för religionerna - som i sig själva mest har bra budskap - som snedvrider väldigt mycket till sin egen fördel. Tyvärr.

Och det som gör mig upprörd när det gäller kvinnoförbudet på Athos är just att det är religiösa företrädare som har den traditionen eftersom det är de som sänder signaler till så enormt många människor om värderingar och hur man ska leva. Se mer i mitt svar till Ingabritt här ovanför. Det här gäller naturligtvis en hel mängd olika företeelser, det var just Athos som kom på tapeten och jag nappade.

Frimurarna har förmodligen en del makt i samhället de också, för vad jag förstår är det ofta de ledande männen i staden som är medlemmar, men deras liv och leverne når ändå inte ut på samma sätt om ledande munkar och påvar mm. Jag har nog aldrig hört en frimurare uttala sig i Frimurarföreningens namn, så att säga. Tycker dock att Frimurare m.fl. verkar vara lika förlegat i dagens samhälle som kvinnoförbud på Athos ...

Visst ska man vara tacksam över att vara född i Sverige. Jag tänker ofta på det. Den boken ligger som nästa att läsa för mig.

Anonym sa...

Hej!

Angående "att ha religionen för sig själv" så är det precis vad munkarna på Athos försöker. Klostren är inga muséer eller turistmål utan man försöker faktiskt att leva ett fullständigt munkliv där. Ingen människa, har rättighet att kunna gå in överallt. Jag kan inte gå in i era hem och titta på ert liv som en zoo-verksamhet. Vill man av genuint intresse besöka ett ortodoxt nunnekloster så finns det ett nära gränsen till Athos som är öppet för kvinnor. Annars finns det ett flertal i Ryssland, Grekland, Rumänien, USA och till och med Sverige.

Om människor inte ens kan leva i fred på en ödslig och otillgänglig ö, vart ska de då kunna leva?

Man kan tycka att det är en form av fundamentalism att inte låta människor leva på det sätt som de har viljat (sedan 1000 år!). Athos var världens första demokrati (hela ön styrs av ett munkråd med representanter för alla 20 kloster), utgör inget hot mot någon annan nation och det finns inte några rapporter om att folk skulle fara illa där. Däremot finns det många forskare som åker dit för att studera hur munkarna har så låg andel cancerfall och lång livslängd. Dessutom är dess befolkning sammansatt av människor från alla jorden hörn som lever tillsammans i fred.

Att kvinnorna har satts i fängelse beror på illegal flyktingsmuggling och är mycket oturligt eftersom det inte var ett uppsåtligt intrång. Det verkar ju inte vara munkarna som vill fängsla dem utan sekulära myndigheter.

(angående ett tidigare inlägg så är det faktiskt Paulus som säger båda citaten om att "här är ingen grek eller jude, slav eller fri" och att kvinnan ska tiga i församlingen).

Grekland nu sa...

Tack anonym, du uttryckte på ett bättre och mer utförligt sätt det jag försökte säga i mitt tidigare inlägg. Ingabritt

Marianne sa...

Hej Anonym: Välkommen! Visst kan jag inte gå hem till någon annan och titta som om det vore ett zoo, men det beror inte på att jag är kvinna eller man, det är inte det som avgör. Hade halvön varit stängd för besökare oavsett kön hade jag nog inte reagerat, då hade det varit en signal om att det var privat mark, nu är män välkomna (efter ansökan om visum), men inte kvinnor. Så även om jag som kvinna bedriver legitim forskning med en inriktning som verkligen berör just Athos och dess uråldriga kloster eller cancerfrekvensen är jag inte välkommen, men hade varit det om jag var man. Det är där felet ligger, tycker jag. Och som jag har skrivit ett par gånger här ovanför, det sänder signaler till stora massor av folk.

Berömvärt att de tillämpar sann demokrati och att människor från alla håll och kanter lever i fred med varandra. Det skulle behövas mer av den varan här i världen. Och naturligtvis kan man inte tvinga en munk ut i världen, lika lite som man kan tvinga in mig i ett kloster. Samtidigt är vi alla en del av vår värld och vår samtid, och munkarna (påven och andra men vi kan ju begränsa oss här) är en förebild för väldigt många människor. Att vara förebild för andra kräver också viss eftertanke och ansvar, vare sig man vill det eller inte. Och där återkommer jag till de signaler det sänder till människor.

Jo, jag förstod av Grekland nu:s inlägg här ovan att det var illegal flyktingsmuggling det handlade om. Munkarna har ju förlåtit dem.

Och om det var Jesus eller Paulus som sa det ena eller det andra överlåter jag till er lärde att tvista om : )

Anonym sa...

Tack Marianne,

Påven har inget som helst inflytande över Athos och munkarna är ofta väldigt negativt inställda till de romerska katolikerna (korstågen som drabbade dem och dess nutidshistoria på balkan).

Athos har som sagt ett stort inflytande på den ortodoxa världen. Men vi kan inte komma utifrån och bestämma vilket inflytande/vilka signaler de ska sända. Har man något emot den ortodoxa kristendomen så står det faktiskt var och en fritt att kritisera den och ta avstånd ifrån den. Idag lever vi faktiskt i ett pluralistiskt samhälle där det står var och en fritt att låta sig påverkas av religiösa och sekulära auktoriteter. Påven har ju ingen makt i sig själv (dvs tvingande militär makt)utan får sin auktoritet genom att människor väljer att lyssna på det han har att säga.

På samma sätt står det faktiskt munkarna fritt att välja en monastisk livsstil och inte inkludera saker som kött och sexuellt umgänge i deras livsstil. Problemet handlar i grund och botten om att människor har problem med sådana som väljer en annan livsstil än den egna, du kan ju jämföra med kritiken mot de byar i Indien som väljer att inte leva enligt ett marknadsekonomiskt system.

Jag vet inte om det är den djupt rotade folkhemstanken som vi har i Sverige som gör att vi har sådana problem med att tolerera oliktänkande och människor som lever annorlunda, oavsett om det är ortodoxa munkar eller grönavågen hippies.

Alla män är faktiskt inte välkomna till Athos heller, utan bara de som är över 18 eller i målsmans sällskap, bara 10 icke-ortodoxa/icke-greker får komma in per dag(100 ortodoxa greker per dag) och visumet varar i 4 dagar. Det är sedan upp till varje kloster att bestämma om man är välkommen att bo hos dem eller inte (de är ofta mycket gästvänliga och man får gratis husrum och mat m.m.).

Jag som man är inte välkommen i många av de nunnekloster som finns runt om i världen, oavsett om jag har forskningsintresse i dem eller inte. Det är faktiskt upp till varje kollektiv i samhället att leva efter sina egna regler, så länge det är ett frivilligt livsval och inte utgör ett direkt hot mot människor utanför.

Vill man som kvinna uppleva den grekiska ö-världen eller ett ortodoxt klosterliv så finns det alla möjligheter i världen till detta. Om än inte just på den lilla landremsan Athos.

Marianne sa...

Anonym: Sorry, jag var otydlig med påven, jag nämnde honom bara i förbigående som ett tecken på att det finns många andra här i världen som också sitter på ett enormt inflytande, det är inte bara munkarna på Athos. Jag vet att de tillhör den ortodoxa grenen inom kristendomen och att deras överhuvud är patriarken i Istanbul.

Du har helt rätt i att ingen kan komma utifrån och bestämma över munkarna, men dialogen bör ändå finnas. Det är dialogen som för mänskligheten framåt (förhoppningsvis framåt) eftersom man ofta uppnår en balans mellan olika, inte sällan extrema, åsiktsriktningar. Kritik leder till försvar och tillsammans kanske det kan leda fram till något bra.

Visst ligger deras makt i människornas val att ha dem som förebilder, men precis som i väldigt många "yrkesval" är det inte bara medaljens framsida som följer med, den har en baksida också. För dem likaväl som för mig. Makten över många människors värderingar är kanske för dem medaljens baksida, men den finns där likafullt.

Och kanske är det så att vi människor har svårt att förstå dem som väljer att leva ett liv utanför majoritetssamhället. Vi behöver ju alla en viss tillvänjningstid till det som är främmande för oss. Klosterlivet skulle jag nog ändå inte vilja räkna till främmande företeelser, det har ju funnits i cirka 2000 år.

Har du någon länk till de där byarna i Indien? Jag har inte hört talas om dem förut.

Jag har ärligt talat aldrig hört talas om nunnekloster som inte släpper in manliga besökare. Jag vet att det finns de som är oerhört restriktiva mot besökare, men att eventuella besökare inte godkänns eller nekas pga kön. Oavsett om de finns eller inte, blir summan av två fel aldrig ett rätt. Det är faktiskt inte en svart-vit frågeställning, det finns många gråzoner. Varje kollektiv kan inte leva helt efter egna regler, de ingår som en del i samhället. Kollektiv som dessutom har inflytande över andra bör tänka över just den biten.

Nå, nu ska jag gå och fika med en kompis. Hopps du får en bra eftermiddag!

PS. Det är i alla fall roligt att diskutera.

Anonym sa...

Saken är den att Athos är ett eget samhälle och en autonom republik vilket gör att de får ha egna regler som skiljer sig från kringliggande (t ex Grekland). Intrång på republikens gränser är självklart otillåtet för både män och kvinnor, så personerna hade nog blivit bortskickade även om de var män (utan visum), även om de hade varit svårare att upptäcka.

Jag skulle nog påstå att kristendom börjar bli främmande för samhället idag, och särskilt de varianter som skiljer sig från (föredetta) statskyrkan. Ofta betraktas människor med denna religion och livsstil som något antingen hotfullt, eller som man vill förlöjliga (de blir munkar/nunnor efter som de inte får ligga etc, samma sak som sades om feminister för 5-10 år sedan).

Saken är att de flesta som kritiserar Athos inte vill ha "dialog" utan man vill med lagregler försöka förändra deras livsstil. Dialog förutsätter att man faktiskt betraktar andra som just andra, och inte några som ska anpassas till en själv.

Angående byarna i Indien så tror jag den kändaste heter något i stil med Auraville eller så, läste om dem i ett nummer av Aluma för några veckor sedan.

Angående att två fel inte blir ett rätt, så kan man fråga sig vilken intention man har för att tvinga munkar att släppa in kvinnor i klostret, eller tvinga nunnor att släppa in män. Handlar det om en genuin önskan att få del av deras liv eller bara en princip om samhällsanpassning och likformning?

Man får faktiskt räkna med avvikelser från statsideologin och tillåta att människor faktiskt lever enligt de principer som de finner bäst (utan att göra skada på de som väljer något annat förståss).

Marianne sa...

Anonym: Tack för tipset om byarna i Indien. Ska googla på dem.

För att vi inte ska börja upprepa oss låter jag dig få sista ordet. Vi har nog sagt många tänkvärda saker båda två. Hoppas jag, för det är ju det diskussioner och dialoger är till för.

Nu ska jag återgå till triviala ting och göra ett inlägg om diskmaskiner. Hoppas vi ses igen!

Saltistjejen sa...

Hm, ja vad ska man säga...?
jag har ju svårt med mycket sk traditionellt sysnätt inom religioner, så kanske är jag helt fel person att kommentera detta.
Jag gillar ju inte påven heller vilket väl framkom i min egen blogg för ett tag sedan...
jag har överhuvudtaget svårt att förstå varför människor ska använda religionen till att "sätta sig över andra människor". För mig är maktlystenhet och maktmissbruk inte ngt som egentlgien bör förknippas med religion, tro och andlighet. Utan tvärtom, bör religion, tro och andlighet stå för öppenhet och förståelse. Tycker jag. Att bygga broar. Att stötta. Att trösta. Att stärka. Inte trycka ner.

Annika sa...

Det låter helt asgalet i mina öron. Jag har ingen som helst förståelse för det.
Ha, vilken TUR att munkarna förlät kvinnorna, bah! Please...

Marianne sa...

Saltis: Du har helt rätt, det var det som var meningen med religionerna. Tror jag. Och att bygga upp en fungerande struktur för människorna på den tiden som inte hade några lagböcker att gå efter. Men världen har gått vidare samtidigt som många, många företrädare för religioner av alla de slag har fastnat i någon slags tidskapsel.

Annika: Haha, jag måste komma ihåg det uttrycket: Bah! Please ...

Kramar till er båda två, nu ska jag fortsätta med trivialiteter! Min lilla hjärna börjar bli överhettad : )

Suzesan sa...

Uttrycket "Kvinnan tige i församlingen" kanske var nödvändigt på forntiden. Kanske i nutiden ibland då och då;) Men om man är lite historiskt bildad*ler* lätt historia grundkurs eller google. Så vet de flesta att genom tiderna så har kvinnor haft oerhörd "makt". Män kan inte stå emot kvinnor och flera anser att de frestar deras tänk så det blir distraherat=kortsammanfattning.
Jag tycker det är lite småroligt för uttrycket som jag nämnde nyss är det enda som många nutida män kan ur bibeln. Jag brukar ha det som argumentation ibland. Det där med De Tio budorden: -Inte stjäla, -inte ljuga,osv de buden nämns sällan. De sju dödsynderna. Bara några exempel -girighet och -högmod -lättja osv. Jag har hör sällan män tala om dem. MEN "Kvinnan tige i församlingen" det har de flesta lärt sig. När nån säger så i nån form. Då brukar jag ställa frågan "-Vad mer ur bibeln kan du" Oftast blir det tyst:)
Vid såna koncentrerade sammanslutningar så ska de absolut ha rätten att få vara ifred. ..som munkarna.Men det ska inte gå så långt som till att kvinnor ska bli fängslade. Det har inte med relgion att göra! Men nu hade visst detta frihetberövande med nåt annat att göra, som framkom från annan källa. Jag har förresten gjort en fördjupning om Queen Hatshepsut The Egypt Pharaoh en gång för länge sen. jag läste en bok "Solgudens dotter" och blev helt tagen av hennes personlighet så jag dök ner i litteraturen*fniss*Kände mig bara lite frestad att skriva detta. Är INTE feminist! Allt skall vara i balans då blir det bäst.Plus och minus. När män och kvinnor går han i hand då blir det fred på jorden!
Ha det bra
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Här i Egypten där de flesta är muslimer och ca 20% kopter (ortodoxa kristna) har alla samma syn på kvinnan att hon är en fresterska. Men det tänkte jag ta upp i ett senare inlägg.

Kul det där du säger med att många bara kan citera den enda raden ur Bibeln. Ska tänka på det och använda mig av samma fråga som du kör!

Och sedan var det de gamla faraonerna och antika Egypten. Har inte ens börjat på det, har inte hunnit. Det ligger också på framtiden, men jag ska komma ihåg den boktiteln, definitivt!

Kram!