lördag 10 maj 2008

Grilldag i trädgården

I dag grillade vi med våra turkiska vänner i trädgården, det blev en riktigt trevlig eftermiddag.

Jag som inte känner mig som någon vidare värst expert blir alltid lite smått nervös av att bjuda på mat och måste tänka och planera och förbereda i femton evigheter för att få ihop det. Men det gick bra utom att jag nog inte tyckte att melonglassen blev så god som jag hade tänkt mig. När man köper melonglass är den slät och fin som glass ska vara, lite fruktbitar skadar inte. Men det här blev alldeles för mycket fruktbitar så det kändes som frusen melon med lite smet runtom. Nä, den varianten gör jag inte igen.

Jag hade tänkt ha grillade räkor och mangodip som snacks innan maten, men det fick bli nötter. Vet inte om jag hade fixat allt annars. Nötter gick bra det också.

Sedan blev det grillad kyckling som jag hade marinerat i olivolja och italienska örter. Till det potatissallad och grönsallad. Kladdkaka och melonglass till dessert. Och så kaffe förstås.

Nu har gästerna gått och jag har diskat halva disken. Väntar på att det ska bli varmvatten igen så ska jag ta sista halvan sedan.

Ljummen potatissallad, 4 port. (ur Arlas kokbok)
8-10 potatisar av fast sort, ca 3/4 kg
1 rödlök
2 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
2-3 msk grovkornig fransk senap
1/2 dl hackad dill
2-3 msk kapris
dillvippor

Skala och skiva potatisen. Koka den precis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skiva löken. Blanda med crème fraiche, salt, senap och dill. Häll av vattnet från potatisen och vänd ner såsen och löken. Garnera med kapris och dill.

Jag tog lite grädde och spädde ut crème fraichen med, för den är så tjock här. Och så tog jag gräslök i stället för dill och lök. Den här kan man göra dagen innan, fråga mig inte varför jag inte gjorde det, det hade underlättat.

Urgod potatissallad som är lätt att göra, och jag fick lämna receptet till gästerna.

Kladdkaka (8-12 bitar)
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Värm ugnen till 175°C. Kläm fast bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten. Smält smöret och rör ut den värsta hettan. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i formen, grädda ca 30 min på första falsen nerifrån.

Det här receptet fick jag också dela med mig av till gästerna.

Afiyet olsun (som man säger på turkiska och som betyder Smaklig måltid).

12 kommentarer:

Marianne sa...

Hej. Jag blev lite nyfiken när det fanns en Marianne i Kairo också. Jag har halkat in på Birdies blogg genom min dotter Annelie och alltså hittat en namne väldigt långt bort. Och så läser jag nu om dina recept på potatissallad och kladdkaka precis som om du bodde som närmsta grane. Kul tycker jag och vill gärna höra mer från dig.
Nu ska vi förbereda grillen och det är helt underbart i den här sommarvärmen.Den har vi längtat efter i flera månader nu.
Ha de bra önskar Marianne i Linköping.

Marianne sa...

Hej Marianne och välkommen! Ja, i vissa lägen blir man svenskare när man bor utomlands än man var i Sverige. Så är det med många och det är kanske inte så konstigt att våra invandrare vill äta sina maträtter och se sina tv-program när vi själva vill se Så ska det låta och På spåret, blir sugna på Karamellkungen och allt vad det är. Jag tror det är så för många.

Hoppas ni får en riktigt skön grillkväll i värmen! Det är ni värda efter den sena vintern!

Anonym sa...

Låter som en lyckad middag. Här i Enskede, Stockholm har det varit sommarvärme idag. Vi premiärgrillade. Så härligt att äntligen kunna sitta ute och äta. Det blev en lång måltid med hela familjen samlad dvs jag, min man och våra tre barn. Hunden fick stanna inomhus för han bråkar med grannens katt hela tiden så vi får ingen matro om han ska vara med.
Må så gott
/Kersti

Marianne sa...

Kersti: Som jag skrev till Marianne här ovan, ni är verkligen värda en skön sommar och en trevlig grillstund efter den sena vintern. Härligt att ha hela familjen samlad, jag får vänta ända till juli innan jag har det.

Här har vi inga hundar som bråkar med katterna. Våra egna katter håller vi också inomhus hela tiden. Däremot har vi vildkatter som gärna kommer och vill smaka på maten. Det är framför allt Hanna och Hasse och dem brukar vi mata varje dag för de är så magra. Men de får allt nöja sig med Whiskas!

BiRDiE sa...

Guuuud så mycket gott - och vet du, den där ljumna potatissalladen brukar jag också göra :)

Marianne sa...

Birdie: Ja, visst är den god. Det var ett tag sedan sist jag gjorde den. Men nu blir det nog lite då och då under sommaren för det passar bättre i värmen än bara kokt potatis.

Fröken Anki sa...

Yes, nu är vår dator fixad!

Ville bara säga att den där potatissalladen tycker vi också om. Riktigt god, och inte så där creme fraichig och majonnäsig som den man köper på svenska affärer. Låter som ni hade en härlig grillstund!

Marianne sa...

Fröken Anki: Vad bra! Ja, den känns lite lättare, trots att jag spär fraichen med grädde. Det var härligt. Hade tänkt upprepa det till helgen som kommer, men de vi tänkte bjuda hann bjuda oss först : )

Anonym sa...

Mums! Jag gillar verkligen egengjord potatissallad. Måste ha grillpremiär snart!

Marianne sa...

Nettan: Den där är jättelätt. Och god. Har du balkong eller blir det grill nere i Rålis?

Lullun sa...

Vad kul det blev så lyckat! Lät ju väldigt gott alltihop (ja även glassen *hihi*). Ditt kladdkakerecept liknar förresten väldigt mycket det jag använder, bara mer kakao i din. Känner mig nästan lite frestad att göra mig en ikväll, när nu jag tycker lite synd om mig själv... ;-)

Marianne sa...

Lullun: Jag tror att de flesta kladdkakorna har ganska lika recept. Såg ett recept på Tasteline för inte så länge sedan som såg så gott ut, men tyckte ändå att jag kände igen det. Jodå, det var exakt samma som jag hade.

Är det synd om dig? Det ska det inte vara! Gör dig en kladdkaka, choklad ska ha tröstande egenskaper, och även om det inte har det så är det gott och muntrar upp bara av det.